VoLTE a Telekomnál: a 4G-n már telefonálhatunk és internetezhetünk is egyszerre

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Telekom az ügyfelei számára elkezdte bekapcsolni a VoLTE technológiát, ami számos előnnyel jár, ha használjuk.

Az iOS-ben ez alapértelmezetten be van kapcsolva, de ha szeretnénk ellenőrizni, akkor a Beállítások, Mobilhálózat, Mobiladat-lehetőségek, 4G bekapcsolása alatt találjuk meg a Hang és Adat opciót. Ha erre van állítva, akkor menni fog. A VoLTE technológiát az iPhone SE, 6, 6s, 7, és az iPhone 8 valamint a Plus készülékek támogatják. Miért is jó ez nekünk?

VoLTE, avagy 4G telefonhívás és adatforgalom egyszerre

Egyrészt az újabb technológiának hála kevesebbet fogyaszt a készülék. Az LTE chip kevesebb energiát vesz fel, ezen felül pedig jobb hangminőséget is kapunk, ami meg is lepett az első híváskor. Valóban sokkal jobb minőségben hallottam a másikat, illetve a Telekom szerint lerövidül a kapcsolódási idő is. Ezt én személy szerint nem vettem észre.

Természetesen a legnagyobb gyakorlati haszna a 4G-s mobilinternet elérésének van, miközben telefonálunk. Már nem vált át a készülék 3G-s hálózatra, hanem a gyorsabb, nagyobb sávszélességet biztosító 4G-s hálózatot használja telefonálás közben. A Telekom SMS-ben tájékoztatja azokat az ügyfeleit, akiknél már bekapcsolták ezt a szolgáltatást. Bővebben ide kattintva tudtok olvasni a szolgáltatásról.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. @Hacsi: Mivel ha jól tudom még mindig él a szerződésük a telekommal a közös toronyhasználatról, hát nem hiszem hogy sok lenne a különbség. Ha még nincsen akkor hamarosan lesz, sztem.

 2. Most beszéltem velük és sajnos az üzleti csomagokban lévőknek majd később jön el az idejük. Bár nekem most sincsen semmi bajom a minőséggel. Igaz a hölgy akivel beszéltem nem volt a helyzet magaslatán a szakmai kérdésekben, pl a series3-LTE -ről is ahogy kivettem a szavaiból talán először tőlem hallott, a benne lévő eSIM-et pedig azt sem tudta eszik vagy isszák, de nem is feltétlenül ezért van ott. Azért próbált minden kérdésemre válaszolni amennyire tőle telt.
  @Delorean1981: Pedig az 5S nincsen a telekom listán sem hogy azok is tudják, de lehet.

 3. Pár hónapja volt cikk az egyik nagyobb hírportálon, akkor kértem, hogy kapcsolják be nekem. Azóta tapasztalatok:
  -nem jobb, nem rosszabb. Nem vettem észre nagy változást
  -van net hívás közben

  Ez a szolgáltatás csak közted és a torony között kapcsolat típusát módosítja. Tehát ha él a szolgáltatás, akkor mindig VoLTE hálózaton fogsz telefonálni (ha a közeli torony támogatja), függetlenül a hívott féltől. Ha a hívó fél sima 3G vagy bármilyen más GSM hálózaton éri el a tornyot, akkor átalakítják a hálózaton belül. A jobb hangminőség csak akkor jelentkezik, ha a hívott fél is VoLTE hálózaton telefonál. Szerintem én még nem találkoztam ilyennel.

 4. Nalam mintha ez a funkcio egy ideje mukodne, Telenoros vagyok vallalati flottaban, Kecskemeten nem vesz el a 4G-m telefonalas kozben, es a hangminoseg is kivalo, szinte olyan mintha facetime callon. 🙂

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!