fbpx Skip to content

Jony Ive, az Apple vezető formatervezője számos érdekességet osztott meg Nicholas Foulkes-sel, a Financial Times újságírójával. Beszéltek többek között az Apple Watch-ról, az Apple Parkról, illetve az esetlegesen megjelenő Apple Carról is. Arra is választ kaptunk, hogy miért épp a formatervezői csapat volt az egyik utolsó, akik az új Apple Parkba költöztek.

Ive úgy nyilatkozott, hogy 9000 embert átköltöztetni nem kevés idő, de elejétől fogva ez volt a terv, hogy ők költöznek utoljára, érthető okokból.

Nem volt semmiféle fennakadás, minden a terv szerint történt. Amikor 9000 embert költöztetsz át, nem egy nap alatt teszed, így mi is egy voltunk az utolsó csapatok közül. Maga a költözés igencsak megterhelő és jelentős esemény volt mindannyiunknak, hiszen számunkra azt jelentette, hogy az évtizedes múltra visszatekintő műtermünket kell elhagynunk. Azt a műtermet, ahol az első prototípusokat megterveztük és megépítettük, és ahova visszamentem, miután Steve elhunyt. És ez volt az a műhely, ahol megalkottuk az iPhone-t és az iPodot is.

Ive azt is elmondta, hogy azzal, hogy a csapata beköltözött az Apple Parkba, lehetővé vált, hogy növeljék a kreatív együttműködést a különböző területek szakértői közt:

Az Apple Parkba költözés a különböző területek kreatív szakértelmét összpontosítja, amelyek igencsak sokszínűek. Biztos vagyok benne, hogy ilyen soha nem történt még, hogy egymás mellett legyenek az ipari formatervezők, tipográfusok, prototyperek, haptikus szakértők. A világ legtapasztaltabb haptikus szakértői mellett ül egy csomó olyan kolléga, akiknek anyagtudományokból van doktori végzettsége.

Ami az Apple Car ügyét illeti, Ive továbbra is szűkszavúan nyilatkozott. Általánosságban annyit elmondott, hogy fontosabbnak tartja, hogy dolgozzanak az új termékeknél felmerülő problémákon és kihívásokon, mintsem beszéljenek róla és megkockáztassák, hogy az ötleteiket és a technológiájukat lemásolják. Hozzátette, hogy hihetetlenül sok különböző ötletet és technológiát próbálnak ki a termékek és szolgáltatások fejlesztése során; sok cég a saját, ilyen irányú kísérletezéseit is egyfajta PR-fogásnak használja, de az Apple nem.

Mikor arról kérdezték, hogy az Apple Watch órának tekinthető-e, Ive inkább egy nagyon erős számítógépként jellemezte:

Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon erős számítógép, csak épp a csuklómon, számos nagyon kifinomult érzékelővel. Hasonlóképp, mint az iPhone esetében is, aminek a képességei nyilvánvalóan felülmúlják az átlagos értelemben vett telefonokét.

Ive hozzátette, hogy az Apple hisz abban, hogy felelősséggel tartozik azért, hogy megértse (és adott esetben mérsékelje) az általa létrehozott termékek pozitív illetve negatív következményeit. Ennek köszönhető például az iOS 12-ben megjelent Képernyőidő funkció is. Ive úgy gondolja az Apple nevéhez hozzátartozik ez a felelősség, ami nem ér véget azzal, hogy kiszállítják a termékeket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok