fbpx Skip to content

Lassan egy hete letölthető a legújabb Mac operációs rendszer, a macOS Mojave. Egy korábbi cikkünkben olvashattok az újdonságokról, mint például a sötét módról vagy éppen a dinamikus asztalról.

Ebben a cikkben a Paklik használatáról lesz szó, hogy miként tudjuk hatékonyan alkalmazni ezt a funkciót az asztalon.

Személy szerint nekem nagyon hasznos ez az újdonság, mert viszonylag sok fájlt tárolok az asztalon, de a legtöbb nem mappába van rendezve. A Paklik funkciónak köszönhetően szép rendet tudunk tartani a fájlok között, valamint gyorsabban is megtalálhatunk például egy-egy fotót, mint ha a mappákban kutatgatnánk.

Ez a “paklizás” mondhatni nem újdonság a macOS-ben, ugyanis a Dockban tudunk hasonló módon fájlokat rendszerezni, azonban ez az új “paklizás” kicsit más módon működik. A rendszer kategóriák szerint rendszerezi a fájlokat, készít például Képernyőfotók, Dokumentumok és Prezentációk paklikat, amennyiben fajta szerint rendezzük őket, de ez tőlünk függ, hogy miként csoportosítjuk őket. A fájlok egymásra rakva jelennek meg az asztalon, ha pedig egy kategóriát legörgetünk, egymás alatt találhatjuk a halomban levő képeket, dokumentumokat.

Hogyan aktiváljuk a Paklik funkciót Mac-ünkön?

1. A Finder alkalmazásban a menüsoron kattintsunk a ‘Nézet’ menüpontra:

2. Engedélyezzük a Paklik használata funkciót, majd válasszuk ki a csoportosítás módját:


Hogyan lehet megnyitni egy fájlt, ha az pakliba van rendezve?

1. Kattintsunk a paklira, majd a legördülő fájlokból válasszuk ki a megfelelőt:


2. A megnyitásához dupla kattintás szükséges, illetve jobb egérgombbal vagy Trackpad használata esetén másodlagos kattintással válasszuk a ‘Megnyitás’ lehetőséget.

3. A pakli bezárásához kattintsunk egyszer a paklihalomra.

Másfajta módon is megnyithatunk egy-egy fájlt. Vigyük a kurzort az adott paklira és két ujjas módszerrel legyintsünk jobbra vagy balra. Így görgethetünk a tárolt fájlok közt. Egyet kiválasztva dupla kattintással szintén meg tudjuk nyitni.

Hogyan módosíthatjuk a Paklik csoportosítását?

Ha a trackpadet használjuk, másodlagos kattintás módszerrel tudjuk előhívni az asztal beállításait, amennyiben egeret használunk, jobb egérgombbal jeleníthetjük meg.


A ‘Paklik csoportosítása’ menüpontnál ki tudjuk választani, hogy miként rendezzük őket. Csoportosíthatjuk fajta, utolsó megnyitás dátuma, hozzáadás dátuma, módosítás dátuma, létrehozás dátuma és címkék szerint is.

A macOS Mojave elérhető az App Store-ból, érdemes frissíteni, az Apple itt is tartotta a szavát, megbízható, jó operációs rendszert rakott össze. Az olvasóink itt írtak róla véleményt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok