fbpx Skip to content

Korábban teszteltük az iPhone XS Max-ot, amibe már az új kamera is került. Ahogy az Apple is elmondta az őszi eseményen, sokkal részletesebb képeket kapunk az új készülékekkel, és egy új funkciót, az utólagos mélységélesség állítást is sikerült integrálniuk a rendszerbe.

 Mélységélesség állítás az iPhone XS, XS Max

Mit is jelent ez? A mélységélesség segítségével kiemelhetjük az adott témát. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy elmoshatjuk a hátteret, ezzel előtérbe helyezve mondjuk egy terméket, embert, vagy cicát. Ezzel lényegesen jobb képet készíthetünk és nincs szükségünk több százezer forintos fényképezőgépre, bár nyilván kompromisszumokat kell kötnünk. Online megosztásra mondjuk teljesen megfelelnek ezek. Az iOS 12.1 első bétájában már a fotó készítése közben állíthatjuk az úgynevezett ƒ-értéket. Nézzétek meg a videót.

Minél alacsonyabb az ƒ-érték, annál kevésbé lesz mélységéles a képünk, tehát a háttér jobban elmosódik. Ha magas az ƒ-érték, akkor a háttér és a téma is éles lesz. Nyilván egyik véglet sem a legjobb. Ha túlzottan elmosódik a háttér, akkor az az iPhone esetén eléggé műnek néz ki. Ha pedig egyáltalán nem mosódik el a háttér, akkor pedig nincs kiemelve a témánk, lapos lesz a képünk.

(Neked melyik tetszik jobban?)

Az iPhone automatikusan egy ideális mélységélességet állít be, amit mi a csúszkával kedvünkre állíthatunk egészen ƒ/1.4-től ƒ/16-ig, és tulajdonképpen ez is a funkciója ennek a szoftveres frissítésnek. Így a saját szemünkkel látjuk, melyik áll jobban a képnek, az alacsonyabb ƒ-érték, vagy a magasabb. Portré fotósoknak nagyon hasznos lehet a jövőben, de igaz az is, hogy az iPhone szoftvere eléggé megbízható, így emiatt nem érdemes váltani az új készülékre.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.