fbpx Skip to content

Az Apple múlt héten három új telefont mutatott be: az 5,8 hüvelykes iPhone XS-t, a 6,5 colos iPhone XS Maxot és az olcsóbb, 6,1 colos iPhone XR-t. A szokásoknak megfelelően a régebbi modellek közül megszüntetett néhányat.

iPhone lineup

Most erre a sorsra jutott az iPhone SE, az iPhone 6s és az iPhone X is. A döntés nem vezetett osztatlan lelkesedéshez…

Jó néhány éve vezette be az Apple, hogy az androidos gyártókkal ellentétben nem olcsó és gyengébb alkatrészekből álló telefonokat gyárt, hanem a régebbi modelleket hagyja a gyártásban és olcsóbban adja őket. Ez a taktika több okból is bevált. Egyrészről az alacsonyabb árfekvés jóval szélesebb rétegeknek tette lehetővé, hogy iPhone-t vásároljanak. Ezzel az androidos piacot kannibalizálta, és iOS ökoszisztéma-függővé is tette a felhasználókat. Márpedig ha valaki komoly alkalmazásbázist épít fel az egyik platformon, pláne teszi ezt fizetős appokból, az nehezen fog váltani a másikra, elölről kezdve az alkalmazások megvásárlását.

Másrészről az olcsóbb telefonok méretben is kisebbek voltak. Nem hivatalos adatokat ugyan nem láttunk, de egyértelműen kijelenthető, hogy az iPhone SE a maga 4 colos kijelzőjével óriási népszerűségnek örvendett, rengetegen vásárolták. Az én kollégáim között is sokan vannak, akik csak iPhone-t akartak, de a nagyobb kijelző és magasabb ár annyira nem vonzotta őket a nagyobb telefonok felé.

Nos, ezt szüntette meg az Apple. Az elmúlt fél évben rengeteg pletyka volt az iPhone SE 2 idei őszi megjelenéséről, de úgy látszik, ezek nem voltak valósak, vagy az Apple egyelőre arra vár, hogy jól fusson az iPhone XS, XS Max és XR szekere és majd esetleg télen/tavasszal bemutatja az SE 2-t.

Mindenesetre a külföldi oldalakat olvasgatva igen komoly felháborodást váltott ki a felhasználók körében a 4 colos telefon megszüntetése. Nem mindenki szereti a tepsitelefont, mert például nem lehet könnyen zsebre rakni, nem fér el könnyen a tenyérben és nem lehet egy kézzel sem gépelni vele.

A legkisebb telefon, amit most vásárolni lehet, az az iPhone 7 és 8 a maga 4,7 colos kijelzőjével. Az iPhone 6s és X “kinyírása” még valahol érthető (az Apple a külön fülhallgató-csatlakozót is megszüntette), de az SE és a 4 col hiánya miatt komoly kritika éri az Apple-t. Kíváncsi leszek, hogyan fognak erre reagálni. Ha egyáltalán reagálnak rá…

Aki esetleg még SE-t vagy 6s-t akar venni, az a magyar APR-eknél akciósan megteheti – amíg a készlet tart.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.