fbpx Skip to content

Az Apple múlt héten három új telefont mutatott be: az 5,8 hüvelykes iPhone XS-t, a 6,5 colos iPhone XS Maxot és az olcsóbb, 6,1 colos iPhone XR-t. A szokásoknak megfelelően a régebbi modellek közül megszüntetett néhányat.

iPhone lineup

Most erre a sorsra jutott az iPhone SE, az iPhone 6s és az iPhone X is. A döntés nem vezetett osztatlan lelkesedéshez…

Jó néhány éve vezette be az Apple, hogy az androidos gyártókkal ellentétben nem olcsó és gyengébb alkatrészekből álló telefonokat gyárt, hanem a régebbi modelleket hagyja a gyártásban és olcsóbban adja őket. Ez a taktika több okból is bevált. Egyrészről az alacsonyabb árfekvés jóval szélesebb rétegeknek tette lehetővé, hogy iPhone-t vásároljanak. Ezzel az androidos piacot kannibalizálta, és iOS ökoszisztéma-függővé is tette a felhasználókat. Márpedig ha valaki komoly alkalmazásbázist épít fel az egyik platformon, pláne teszi ezt fizetős appokból, az nehezen fog váltani a másikra, elölről kezdve az alkalmazások megvásárlását.

Másrészről az olcsóbb telefonok méretben is kisebbek voltak. Nem hivatalos adatokat ugyan nem láttunk, de egyértelműen kijelenthető, hogy az iPhone SE a maga 4 colos kijelzőjével óriási népszerűségnek örvendett, rengetegen vásárolták. Az én kollégáim között is sokan vannak, akik csak iPhone-t akartak, de a nagyobb kijelző és magasabb ár annyira nem vonzotta őket a nagyobb telefonok felé.

Nos, ezt szüntette meg az Apple. Az elmúlt fél évben rengeteg pletyka volt az iPhone SE 2 idei őszi megjelenéséről, de úgy látszik, ezek nem voltak valósak, vagy az Apple egyelőre arra vár, hogy jól fusson az iPhone XS, XS Max és XR szekere és majd esetleg télen/tavasszal bemutatja az SE 2-t.

Mindenesetre a külföldi oldalakat olvasgatva igen komoly felháborodást váltott ki a felhasználók körében a 4 colos telefon megszüntetése. Nem mindenki szereti a tepsitelefont, mert például nem lehet könnyen zsebre rakni, nem fér el könnyen a tenyérben és nem lehet egy kézzel sem gépelni vele.

A legkisebb telefon, amit most vásárolni lehet, az az iPhone 7 és 8 a maga 4,7 colos kijelzőjével. Az iPhone 6s és X “kinyírása” még valahol érthető (az Apple a külön fülhallgató-csatlakozót is megszüntette), de az SE és a 4 col hiánya miatt komoly kritika éri az Apple-t. Kíváncsi leszek, hogyan fognak erre reagálni. Ha egyáltalán reagálnak rá…

Aki esetleg még SE-t vagy 6s-t akar venni, az a magyar APR-eknél akciósan megteheti – amíg a készlet tart.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. wow és a sima 6-os megmaradt, mint matuzsálem?!

 2. Az ‘X “kinyírása” még valahol érthető’???
  Mióta is van/volt piacon? A 7 és a 8 miért nem érett meg a megszüntetésre?

 3. Avatar for ha5abe ha5abe says:

  Sokan örülnének, ha maradna az iPhone SE, úgy ahogy van.
  A max. 4" sokak igénye, az ujjlenyomat olvasó viszont nem.

 4. Mert a X-hez képest bagóért tudják előállítani őket, ezért kellett beszűntetni a X-et.

 5. Az X-et azért nyirták ki mert ha olcsobban kellett volna adni akkor senki nem vette volna se az XR se az Xs! Egyszerűen egy nagy nulla a 12-én bemutatott 3 telefon! De jól döntöttem hogy meg vettem az X-t.

 6. Avatar for pAnk pAnk says:

  A “komoly kritikát” külföldről is kapja, vagy csak nálunk megy a hiszti?

 7. Én tavasszal még le tudtam cserélni egy hazai szolgáltatónál, garanciában a 4” mat. Ameddig jön rá frissítés addig mindenképpen megtartom. Aztán utána nem tudom mi lesz… Sajnos én sem tudok elképzelni nagyobbat.

 8. Simán kinyírtam volna a 7-est is. 8 mellett talán felesleges, bár biztos jobban tudják mint én.

 9. Szerintem érthető a döntésük. az X helyére lépett az XS ( pl. : 6–>6s ) egyértelmű volt hogy az x kiesik. az SE és a 6s az elvileg belűl ugyan az szóval ha az egyik kiesik megy a másik is. Ár érték arányban szerintem a 7 “jobbban megéri” mint a 8 ( 50 000 ft-al drágább és hétköznapi használat mellet észre sem veszed a külömbséget ) . de hamarosan kiesik a 7 is szerintem és helyette bemutatnak egy se mértű face id-s Xmini t:P ( nekem 7 van és még 3 évig szertném használni )

 10. Én nem tudom bakker, de 2018 ban 300 ezret elkérni egy telefonért amin mégcsak 1080p ben sem tudsz videót nézni az szánalom…

 11. Iphone Se meretu telefont csak is a merete miatt vettem meg 6S 128gb utan!
  Ha most lenne vagy lesz egy Se 2 -ami meretben ott lesz valahol, az ara nem erdekel h mennyi! Csak lenne :frowning:

 12. Az apple ilyet még sosem csinált hogy 1éves csúcs telot kukáz a frissebb miatt.

 13. Avatar for Czo Czo says:

  De. Az iPhone 3G megjelenesekor lekerult a boltok polcairol a sima iPhone, majd par evvel kesobb, az 5C megjelenesekor a sima iPhone 5 sem volt tovabb forgalmazva.

 14. Avatar for Wico Wico says:

  Az iPhone 5-nél pontosan ugyanez volt, mint most. Az 5-öt nem árulták tovább, cserébe volt 5C meg 5S… Jó nagy bukta is lett az 5C. Az XR is az lesz szerintem.

 15. Akkor le maradtam ezekről de akkor is kb nulla fejlödés X->Xs

 16. Olyan nagy bukta volt az 5c, hogy a most éppen “második” telefongyártó Huawei még mindig nem tud eladni annyit az aktuális flagshipjeiből, mint az Apple abból a hatalmas buktából, talán fele annyit már sikerült nekik…:roll_eyes:

 17. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  mindig minden iPhone óriási bukás, ahogyan azt a számok is mutatják.

 18. Avatar for Czo Czo says:

  Nem is ertem igazan, hogy miert az elozo evi 5-os modellt kellett anno szinesiteni. En siman vettem volna egy hofeher hatlapu 5C-t ha az 5S hardvere van benne, meg ugy is, ha ugyonannyiba kerul, mint az 5S.

 19. ezert veszek x-et… gyorsan

 20. szevasz grétsy
  :scream:

 21. Avatar for kchris kchris says:

  aki akar xet venni meg jo ideig tud kapni a ha-hun ha akar.

 22. Avatar for kchris kchris says:

  sok minden miatt lehet szar az xr de az hogy videot nem tudsz egy egermozin nezni 1080pben, haaat… de rogziteni legalabb tud 4k60fpsben, sok droiddal ellentetben amit sokkal jobbnak irtak az xrnel…

 23. Egérmozi, de a drágább iPhone sokkal magasabb felbontást kapott… Akkor miért? :sweat_smile:
  Most őszintén ha egy 60 ezres telefon kap full HD-s kijelzőt, akkor egy 300 ezres miért nem tud?
  Szted? Ha minek, mert nem kell, akkor a drágább miért kapott? :stuck_out_tongue_winking_eye:

 24. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  esetleg az OLED esetén kisebbek a pixelek, így több elfér egymás mellett, ami nagyobb felbontást eredményez?

 25. Meg mert OLED esetén a pentile 300ppi mellett olyan recéket eredményez, mint a 4 előtti iPhoneokon… Meg lehetne csinálni LCD-ből is nagy pixelsűrűséget, csak az égvilágon semmi értelme az akksi zabálását leszámítva.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for mightymo3 Avatar for Czo Avatar for ha5abe Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for szoszo1972 Avatar for Wico Avatar for quentin.heath Avatar for AppleFan Avatar for mk4crdi Avatar for TigerCat Avatar for kchris Avatar for totopad Avatar for pAnk Avatar for proger82 Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani