fbpx Skip to content

Az Apple 12 éve és 1 hete mutatta be az első Mac Pro-t.

Ebből az alkalomból az AppleInsider részletes cikkben elemezte az Apple emblematikus, asztali számítógépének történetét és jövőjét, melyet most mi is közzétennénk, természetesen magyarul.

A kezdetek

Évekig keringtek a pletykák, amíg aztán a 2005-ös WWDC fejlesztői konferencián Steve Jobs bejelentette, hogy az Apple Intel processzorokra vált a Mac-ekben és felvázolta az átmenet ütemtervét is.

Tehát meghirdette az Apple, hogy rövid időn belül minden Mac-be Intel processzor fog kerülni. Ez még persze nem garantálta, hogy létrejön a számítógép, amit később majd Mac Pro-nak hívnak, de várható volt, hogy a Power Mac G5-öt is frissíti az Apple a többi Mac-kel együtt.

“A következő évtől Intel processzoros Mac-eket fogunk bejelenteni. Amikor jövőre ugyanekkor találkozunk, az a tervünk, hogy már Inteles Mac-eket  is fogunk szállítani. Amikor majd 2 év múlva találkozunk itt, addigra az a tervünk, hogy az átmenet nagy részét már lezárjuk. Úgy gondoljuk, hogy 2007 végére be is fejezzük. Tehát ez egy 2 éves átmenet lesz.” – mondta el Jobs.

Az egyik oka a PowerPC-ről Intelre váltásnak Steve Jobs szerint pont a Power Mac G5 és annak tervezése volt az oka. A Power Mac G5-öt mutató “3.0GHz?” dia előtt állva elmondta, hogy 2 évvel ezelőtt ugyan ő ezt megígérte, de nem voltak képesek teljesíteni. Steve hozzátette, hogy: “ahogy előre tekintünk, fantasztikus termékeket képzelünk el, amelyeket szeretnénk létrehozni. De nem tudjuk, hogyan tegyük ezt meg a jövőbeli PowerPC processzorokkal.”

A Power Mac G5.

A következő WWDC-n, 2006. augusztus 7-én Phil Schiller bemutatta az első, professzionális felhasználóknak szánt Mac Pro-t. A design szinte semmit sem változott a Power Mac G5-höz képest, ugyanazt a nagy alumínium házat és fogantyúkat használta.

“Nekünk van a legjobb számítógépházunk az iparágban, ami egy gyönyörű design. Minden külső előnye továbbra is megvan, de belül teljesen új. Ez az a Mac, amelyről a legnagyobb elvárású felhasználóink álmodtak.” – így értékelte az első Mac Pro jelentőségét Phil Schiller.

A Power Mac G5 méltó utódja

A Mac Pro elérte a Jobs által korábban ígért 3GHz-es órajelet, csak a PowerPC helyett az Intel Xeon processzorral. Az első Mac Pro két darab 2-magos 2GHz-es, 2,66GHz-es vagy 3GHz-es processzorral volt rendelhető. A Xeon processzorokkal a Mac Pro kétszer gyorsabb lett a Power Mac G5-höz képest. Emellett a teljesítmény/watt fogyasztás is szignifikánsan jobb lett, így kevesebb hűtésre volt szüksége a Mac Pro-nak, nagyobb bővíthetőséget téve lehetővé. Az alap modell 1GB, DDR2 ECC (hibakorrekciós) RAM-mal érkezett, de akár 32GB-ot is tudott kezelni. A korábbi kettő helyett négy darab merevlemezt vagy SSD-t lehetett benne elhelyezni és kapott opcionálisan egy második optikai meghajtót, illetve új USB és Firewire 800 portokat és nagyobb videókártyát befogadni képes helyeket is.

Mac Pro 1,1-3,1

Tehát a Mac Pro szuper gyors volt és könnyen lehetett bővíteni. Csak le kellett venni az oldalát és máris be lehetett tenni új merevlemezeket, RAM-ot, vagy videokártyákat – anélkül, hogy kábelekkel kelljen bajlódni.

A “klasszikus” Mac Pro korszak

Az eredeti, 1,1-es Mac Pro-t 2007-ben váltotta egy gyorsabb modell, a Mac Pro 2,1, amelyben először volt elérhető a 8 magos konfiguráció. A 32-bites EFI-jük miatt a Lion (OS X 10.7) az utolsó hivatalosan telepíthető Mac OS X ezekre a gépekre. 

2008-ban érkezett a teljesen 64-bites, 8-magos, 3,1-es Mac Pro, két darab Intel Xeon 5400 processzorral. A 3,1-es Mac Pro ár/teljesítmény aránya miatt nagyon sokáig népszerű maradt, de az elavult architektúra miatt hivatalosan már csak az OS X El Capitan-t támogatja.

2009-ben következett a nagy váltás a klasszikus Mac Pro történetében, a 4,1-es modellel. Ez már megkapta az Intel Nehalem architektúrás, viszonylag modern E5500/X5500-s Xeonokat és a DDR3-as RAM-ot. Átalakult a belső design is, a processzorok és a RAM kihúzható tálcán kaptak helyet. A hyperthreadingre képes Xeonokkal akár 8 magot és 16 threadet használhattak immár a szoftverek.

2010-ben az Apple bejelentette az 5,1-es Mac Pro-t, Intel Westmere processzorokkal (Xeon E5600/X5600). Az akár 2×6 magos processzorral, 128GB RAM-mal és modern videokártyával szerelt gépek mindmáig népszerűek a professzionális felhasználók körében, akik az évek során folyamatosan fejlesztették és bővítették a gépeiket, amennyire csak lehetséges. Megfelelő GPU-val a következő OS, a macOS Mojave is támogatja még az 5,1-es Mac Pro-kat. Minden túlzás nélkül ez az eddigi legsikeresebb és a felhasználói bázis által legjobban kedvelt Mac Pro verzió.

A Mac Pro 5,1

A klasszikus Mac Pro 2012-ben kapta az utolsó specifikációs frissítést, de lényegében továbbra is az 5,1-es modellről volt szó.

A 2013-as Mac Pro kudarca és a moduláris jövő

A 2013-as WWDC-n végül az Apple nagy várakozások közepette bejelentette az új, teljesen áttervezett Mac Pro-t. A 4-12 magos Xeon processzorral, 16-64GB RAM-mal, gyors SSD-vel, két AMD Radeon grafikus kártyával és Thunderbolt 2 portokkal érkező gép teljesítménye eleinte sokakat meggyőzött, azonban a belső bővíthetőség hiánya és a radikálisan új design elriasztotta a Mac Pro felhasználói bázis nagy részét. Bár az Apple eleinte nagyon büszke volt a gépre (Phil Schiller híres “Can’t innovate anymore, my ass.” mondata is ekkor hangzott el), a hűtési/hőmérsékleti problémák és az emiatt elmaradó frissítések eredményeképp az új design végül elég nagy kudarc lett a cég számára.

A 2013-as “új” Mac Pro. Forrás: Macworld

Először 2017-ben jelentette be Phil Schiller egy újságírókkal folytatott beszélgetésen, hogy a pro felhasználók igényei alapján teljesen újragondolt Mac Pro designnal jelentkeznek majd. Továbbá az Apple elismerte, hogy a 2013-as Mac Pro-val egy hőmérsékleti sarokba manőverezték magukat és többek közt ezért nem tudták utána azt új komponensekkel frissíteni.

“Eltökéltek vagyunk, hogy a legmagasabb szintű, legnagyobb feldolgozó képességű asztali rendszerünk legyen, a nagy igényeket támasztó pro felhasználóink számára tervezve.” – mondta el Phil Schiller még 2017-ben.

Idén áprilisban pedig konkretizálták, hogy jövőre érkezik a gép, addig pedig az iMac Pro-t tanácsolják az asztali munkaállomást igénylőknek.

Így érkezünk el tehát az újragondolt, 2019-ben érkező, potenciálisan moduláris Mac Pro-hoz. Nem tudjuk, hogy pontosan mire számíthatunk, de szinte garantált, hogy egy, de inkább kettő Intel Xeon processzornak, rengeteg ECC RAM-nak és nagy teljesítményű videokártyá(k)nak is lesz hely benne. 

Az biztos, hogy a professzionális felhasználók évek óta sürgetik az Apple-t és az elvárásaik egyértelműek. Szeretnének egy új, nagy teljesítményű számítógépet, hasonló okokból, amiért az eredeti Mac Pro-ra vártak még 2006-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Put2 Put2 says:

    Kb egy lakás áráért meg is lehet venni majd! De legalább nem pesti, hanem valami vidéki lakás áráért… :nerd_face::nerd_face::nerd_face: Azt aláírom, hogy jó dolgokat csinál az apple, de az a fránya ceruza foghatna vékonyabban is!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Put2

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Put2 Put2 says:

    Kb egy lakás áráért meg is lehet venni majd! De legalább nem pesti, hanem valami vidéki lakás áráért… :nerd_face::nerd_face::nerd_face: Azt aláírom, hogy jó dolgokat csinál az apple, de az a fránya ceruza foghatna vékonyabban is!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Put2