fbpx Skip to content

Nemrégiben olvashattatok az App Store 10 éve születésnapjáról.

10 éves az App Store

Az évforduló alkalmából a 9to5Mac készített egy összeállítást, hogy hogyan is változtak az alkalmazások a 10 év során. Most ebből szemezgetünk.

Aki öreg róka az iPhone terén, az talán még emlékszik arra, hogy az indulásra az Apple is készített két alkalmazást: az egyik a Texas Hold’em nevű kártyajáték volt, mely sokáig a legjobb pókeres app volt. Azonban az Apple nem frissítette, sőt 2011-ben még a Store-ból is visszavonta.

A másik alkalmazás a máig létező Remote, amellyel a Mac-et vagy az Apple TV iTunes könyvtárát lehet vezérelni Wi-Fi-n keresztül. Az évek során így változtak az ikonok:

Remote alkalmazás

Szinte minden telefonon megtalálható a Facebook alkalmazás. A Remote-tal ellentétben az alkalmazás designja folyamatosan változott, verziófrissítésben már 180-nál tart!

Facebook app

Érdekes, hogy az első ikonban nem volt benne az azóta szó szerint ikonikussá vált “f” betű.

Facebook ikonok

A Twitterific az első twitteres alkalmazás volt, még az App Store előtt, jailbreakelt készülékekre lehetett letölteni. A bolt nyitásával ők is “kitisztultak”, 2008-ban még az Apple Design Awardot is elnyerték. A fejlődés itt is látványos:

Twitterific

Az Instapaper egykor a legnépszerűbb read-it-later alkalmazás volt. Az alkalmazás az évek folyamán több tulajdonosváltáson is átesett, ami látszik a designon is. Sajnos a GDPR életbe lépésével Európában elérhetetlenné vált, de épp tegnapi hír, hogy visszakerült a régi kezekbe és ezt a problémát is orvosolni akarják.

Instapaper app

Nehéz megjósolni, mi lesz 10 év múlva. 2008-ban valószínűleg senki sem látta előre, hogy az alkalmazások így átalakítják majd az életünket. Az automatizálás és a mesterséges intelligencia fejlődése miatt még inkább appfüggők leszünk, a változás felgyorsul, nem lesz könnyű lépést tartani a korral.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    Igen, biztos azért van. Köszönjük Neked!

  2. Szívesen máskor is!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for onderon Avatar for pAnk

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    Igen, biztos azért van. Köszönjük Neked!

  2. Szívesen máskor is!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for onderon Avatar for pAnk