Így változott az alkalmazások designja az évek során

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemrégiben olvashattatok az App Store 10 éve születésnapjáról.

10 éves az App Store

Az évforduló alkalmából a 9to5Mac készített egy összeállítást, hogy hogyan is változtak az alkalmazások a 10 év során. Most ebből szemezgetünk.

Aki öreg róka az iPhone terén, az talán még emlékszik arra, hogy az indulásra az Apple is készített két alkalmazást: az egyik a Texas Hold’em nevű kártyajáték volt, mely sokáig a legjobb pókeres app volt. Azonban az Apple nem frissítette, sőt 2011-ben még a Store-ból is visszavonta.

A másik alkalmazás a máig létező Remote, amellyel a Mac-et vagy az Apple TV iTunes könyvtárát lehet vezérelni Wi-Fi-n keresztül. Az évek során így változtak az ikonok:

Remote alkalmazás

Szinte minden telefonon megtalálható a Facebook alkalmazás. A Remote-tal ellentétben az alkalmazás designja folyamatosan változott, verziófrissítésben már 180-nál tart!

Facebook app

Érdekes, hogy az első ikonban nem volt benne az azóta szó szerint ikonikussá vált “f” betű.

Facebook ikonok

A Twitterific az első twitteres alkalmazás volt, még az App Store előtt, jailbreakelt készülékekre lehetett letölteni. A bolt nyitásával ők is “kitisztultak”, 2008-ban még az Apple Design Awardot is elnyerték. A fejlődés itt is látványos:

Twitterific

Az Instapaper egykor a legnépszerűbb read-it-later alkalmazás volt. Az alkalmazás az évek folyamán több tulajdonosváltáson is átesett, ami látszik a designon is. Sajnos a GDPR életbe lépésével Európában elérhetetlenné vált, de épp tegnapi hír, hogy visszakerült a régi kezekbe és ezt a problémát is orvosolni akarják.

Instapaper app

Nehéz megjósolni, mi lesz 10 év múlva. 2008-ban valószínűleg senki sem látta előre, hogy az alkalmazások így átalakítják majd az életünket. Az automatizálás és a mesterséges intelligencia fejlődése miatt még inkább appfüggők leszünk, a változás felgyorsul, nem lesz könnyű lépést tartani a korral.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. pAnk says:

    Igen, biztos azért van. Köszönjük Neked!

  2. Szívesen máskor is!

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!