fbpx Skip to content

Július 10-én lesz 10 éves az App Store, az Apple alkalmazásboltja. Az évfordulóról az Apple is megemlékezett és az App Annie nevű cég is készített egy elemzést a bolt teljesítményéről.

App Store

Az App Store nem az első, hanem a második iPhone, az iPhone 3G és az iPhone OS 2.0 megjelenésével együtt indult. Az Apple először nem is akarta elindítani, de látva, hogy a jailbreakelt eszközökre milyen szívesen írnak a fejlesztők programokat, 2008 tavaszán kiadta a fejlesztő eszközt (SDK-t), július 10-én pedig 500 alkalmazással elindult az App Store.

Az évforduló alkalmából Phil Schiller, az Apple marketingért felelős alelnöke a következőket mondta:

Az App Store első évtizede a legvadabb várakozásainkat is meghaladta – a fejlesztők által megálmodott innovatív alkalmazásoktól kezdve egészen addig, amíg a vásárlóknak az alkalmazások az életük része lett – és ez még csak a kezdet. Nem is lehetnénk büszkébbek arra, amit a fejlesztők létrehoztak és ami következő 10 évben lesz az App Store-ban.

Az App Annie elemző cég igen részletes statisztikát készített az alkalmazásbolt teljesítményéről. A 10 év alatt több mint 170 milliárd letöltés történt és csaknem 10 000 alkalmazás érte el az 1 millió dolláros bevételt. Anno a legnépszerűbb alkalmazás a Talking Tom Cat volt, manapság a Tik Tok nevű kínai közösségi alkalmazás hódít (utóbbi értelemszerűen a kínai felhasználók százmilliói között). Bevétel szempontjából produktivitási, oktatási és navigációs alkalmazások vitték a prímet, most a Netflix, Pandora Music és a YouTube van az élen.

Alkalmazások

A játékok mindig külön “kasztot” képviseltek. Letöltés szempontjából a Crandy Crush, a Subway Surfers és a Fruit Ninja vezeti a listát.

Legnépszerűbb játékok

Bevétel szempontjából egy kicsit más a helyzet: a Clash of Clans tarolt, de még a Pokémon Go is felért a 10. helyre. Érdekesség még, hogy a játékok a teljes App Store-os bevétel 75%-át viszik, letöltésszámban csak 31% esik rájuk.

Legnépszerűbb játékok

10 éves összesítésben letöltésszám alapján a Facebook a listavezető, második a Messenger, harmadik a YouTube.

Legnépszerűb alkalmazások

Bevétel szempontjából a streamingszolgáltatások aratnak: a Netflix, a Spotify és a Pandora van a képzeletbeli dobogón.

Legnépszerűb alkalmazások

Ha földrajzi régiókat hasonlítunk össze, akkor az USA még vezet letöltésszámban és bevételben is, azonban Kína hamarosan átveheti a stafétabotot – bár ez a sokkal több felhasználó miatt nem akkora csoda.

Földrajzi eloszlás

Az App Store egyértelműen az Apple sikertörténete. Bár nem könnyű kitűnni a kétmillió alkalmazás közül, eredeti ötletre van szükség a sikerhez, azonban folyamatosan növekszik a bevétel, és mivel a felhasználói bázis is szépen nő, a boltból jövő bevétel is biztos lábakon áll.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok