fbpx Skip to content

Az iMac Pro után az Apple a 2018-as Touch Bar-os gépekbe is belerakta a T2 chipet, amivel most már aktiválhatjuk a Sirit a Hey Siri paranccsal is. Utóbbi egyelőre nem érhető az iMac Pro-ban. Az új generációról itt írtunk korábban.

Apple T2 Chip, 2018 Touch Bar Retina Macbook Pro

Az Apple T2 chip Secure Enclave koprocesszora többek között biztonságos rendszer­indítást és tárhely­titko­sítást tesz lehetővé. A T2-ben lévő secure enclave-ben tárolt kulcsok sohasem hagyják el a hardvert. A T2 mindemellett a kernel, rendszerprogramok, a bootloader, és hasonló alacsony szintű, megbízhatósági szempontból kritikus szoftver ellenőrzésére is szolgál – ez kicsit hasonlít ahhoz, ahogy az iPhone-ok és iPadek hardvere is csak a legfrissebb és az Apple által aláírt rendszert hajlandó telepíteni és futtatni. Emiatt sok szempontból biztonságosabb az új 2018-as Apple hordozható számítógépe.

A T2 lehetőségeinek kihasználásához a macOS High Sierra iMac Pro-ra és a 2018-as MacBook Pro-ra készült változata tartalmaz egy eszközt az indítás biztonságának javítására, ez a Startup Security Utility. Ebben a felhasználó beállíthat egy firmware-jelszót, amivel meggátolhatja, hogy a gépet másik SSD-ről, CD-ről vagy DVD-ről bootolják be a jelszó ismerete nélkül, de akár teljesen le is tilthatják a külső adathordozóról való indítást. (A firmware-jelszó egyébként a többi Mac gépen is elérhető, de a Secure Boot nem.)

A már említett biztonságos indítás (secure boot) eléréséhez háromféle biztonsági szintet választhatunk. A legengedékenyebb a “none”: ebben a beállításban mindenféle szoftver futását engedélyezni fogja a rendszer. A legszigorúbb, a Teljes biztonság (Full security) szint esetében csak beazonosítható szoftverek futhatnak, azoknak is csak a legfrissebb verziója. Ennek az ellenőrzésére minden egyes program telepítéséhez internetkapcsolatra lesz szükség.

A T2 chip a biztonsági szempontok mellett a már említett Hey Siri funkcióra is képes, így most már nem kell gombot sem megnyomjunk hozzá, pusztán a szokásos Hey Siri-t kimondanunk. Ez hasznos lehet például az okos otthonunk vezérlésekor. Mindeközben watchOS 5 bétájában már elérhető a Hey Siri nélküli Siri is, szóval előbb-utóbb ez akár a MacBook Pro-kban is elérhetővé válik, ha az Apple megbízhatóan és logikusan tudja integrálni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok