fbpx Skip to content

Június 24-én, vasárnap este, magyar idő szerint hétfő hajnalban véget ér a második évadja az utóbbi évek legjobb sorozatának, a Westworldnek. Ennek apropójából az HBO egy mobiljátékkal is készült a rajongóknak, amelyben kipróbálhatjuk, milyen lehet a Delos-nál dolgozni és a park életét irányítani. Hosszas tesztelés és áprilisi indulás után most végre tényleg mindenki számára elérhetővé vált a játék.

Westworld – a legendás sorozat játék formában

Az 2016-os, eseménydús első évadot követően sokként jött a hír, hogy a következő évad nem egy évvel később, 2017-ben fog elstartolni, hanem csak majd valamikor 2018 nyara környékén. Szomorúan tudomásul vettük a hírt, és végül valahogy mégiscsak eltelt ez az idő, sőt, már a második évadon is majdnem túl vagyunk és ez a játék lehet pont tökéletes lesz arra, hogy kibírjuk a harmadik évadig, ami a hírek szerint csak 2020-ban fog érkezni.

Westworld – a legendás sorozat játék formában

Néhány hete már nyomkodom az iPademen a Westworld játékot (néhány országban már elérhető volt early access formájában), hogy ne csak néhány órás tapasztalat után írjam meg a cikket róla. A játék lényegében egy park szimulátor, ahogy a sorozatban is látjuk. Sweetwaterben kezdődik játékunk, és ahogyan a sorozatban is van, a vendégek először ide érkeznek vonattal. Eleinte elég kietlen minden, hiszen szinte semmilyen épület nem áll még, így a vendégeknek nincs nagy szórakozási lehetősége, de persze a Mariposa szalon már várja a kártyázni, inni vagy épp kurtizán élményekre vágyó vendégeket. A játék célja, hogy elégedettek legyen a vendégek, elérjék vágyaikat, a hozzájuk legjobban illő házigazdával (host) kerüljenek össze.

Westworld – a legendás sorozat játék formában

A játéktér horizontálisan két részre van osztva. Felül történik az élet, itt vannak a vendégek és a házigazdák, míg a föld alatt a Delos különböző létesítményei kaptak helyet, középen az Irányító teremmel. A két rész funkciója teljesen különböző, mert míg fent azért építkezünk és fejlesztünk, hogy a vendégeink egyre több dolgot csinálhassanak és egyre elégedettebbek legyenek, addig az alsó szint az irányításról, a házigazdák gyártásáról, fejlesztéséről, javításáról és diagnosztikájukról szól. A játék során szerzett tapasztalati pontok segítségével fejleszthetőek az egyes részlegek és az Irányító központ fejlesztésével újabb területek és megépíthető laborok és épületek válnak elérhetővé.

Westworld – a legendás sorozat játék formában

Miután eléggé elindítottuk az életet Sweetwater városkájában, megnyílik az Abernathy Ranch is, amiről a sorozatból már tudjuk, hogy elég durva történések helyszíne, ahova már más tulajdonságokkal és képességekkel bíró házigazdákat kell gyártanunk, mert a vendégeink igényei is mások. Amikor én sokat játszottam a Westworlddel, akkor még csak ez a két helyszín volt elérhető, de egy nem régi frissítésben Las Mudas, Pariah és Escalante városkája is megjelent, aminek ugyebár a sorozatban elég sok szerepe van és a homok maga alá is temette. A játékban eleinte nincs akkora szerepe a narratívának, de ahogy mindenünk egyre fejlődik, egyre jobban kinyílik ennek a lehetősége is, bár azt senki se várja, hogy sorozat-szintű történetet kapunk, de felüdülés a sok kocsmai légyott és bankrablás után már mással is foglalkozni.

Westworld – a legendás sorozat játék formában

Ahogy a sorozatban, itt a játékban is tönkremehetnek a házigazdák, megölhetik őket és bármiféle szoftveres gondjuk akadhat. Ezeket meg kell oldani, mert vagy munkaképtelenné válnak, vagy pedig veszélyeztetik a vendégek épségét és parkélményét. Nem lehet viszont végtelen számú robotunk, ezért sokszor a gyengébb képességűeket be kell zúznunk és jobbakba beépíteni a jó részeiket. Elég jó statisztikákat és vizuális jelzéseket kapunk arról, hogy melyik házigazda miben erős, melyik vendéggel hogyan sikerülne az interakciója, és ha ezeket figyeljük, fejlesztjük, akkor jól fogunk kijönni.

Sajnos ez a játék is a freemium modellbe tartozik, aminél már megszokhattuk, hogy vagy vársz vagy fizetsz, de szerencsére nincs semmi olyan benne, ami türelemmel ne lenne megszerezhető. Számomra eleinte nagyon lassú volt a játék, annyi mindenre kellett várni, aztán mikor már bőven voltak épületeim, helyszíneim és házigazdáim, akkor már egy-egy kör megtétele után újra volt teendőm, bár azért néhány ilyen után minden telítődik és elfogynak a komolyabb teendők és akkor kell bezárni a játékot. Értesítéseket is kapunk (ha engedélyezzük), ezért semmi lényegesről nem maradunk le, ha épp nem nyomkodjuk a telefonunk egész nap és abból sincs nagyjából semmi baj, ha pár napig nem tudunk ránézni a játékra.

Összességében jó kis játék lett azok számára, akik fogékonyak az ilyen szimulációs játékokra, de számomra elég hamar lapossá, unalmassá vált. Remélem, a sorozat viszont legalább hozza az első évad minőségét, vagy akár még túl is szárnyalja azt.

[appstore id=”1243267017″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment