fbpx Skip to content

Az Instagram tegnap sajtóeseményt tartott, ami bőven szolgált meglepetésekkel. A felhasználói tábor, vagyis inkább a fiókok száma átlépte az egy milliárdot, ami azért elég komoly szám és egy külön állóvideó-specifikus IGTV alkalmazást és szolgáltatást is elindítottak.

IGTV – az Instagram új videóplatformja

Épp a napokban néztem a Timehop alkalmazásban, hogy 5 éve lehet már feltölteni videókat az Instagramra, igaz, akkor még csak maximum 15 másodperces hosszban. Az évek során a limit egy percre nőtt és a képarány is megváltozott, most viszont még tovább bővítették a lehetőségek tárházát – noha tették ezt külön alkalmazásban, az IGTV-ben, bár ez szerintem nem baj.

IGTV – az Instagram új videóplatformja

Az új alkalmazás nem akar mást nyújtani, csak hogy az Instagramon követett felhasználók egy percnél hosszabb videót megnézhessük és ne más platformon (például YouTube-on) keressük őket, hanem maradjunk az Instagram ökoszisztémán belül. Az IGTV nem egy multiplatform szolgáltatás, csak mobiltelefonon fut, amit ugyebár az esetek 99%-ban álló módban használjuk, ezért az itteni videók is állóak.

Úgy tűnik, a vertikális videó szindróma erőteljesen begyűrűzött az életünkbe…

AZ IGTV videók hossza egy egész óra lehet (fura módon, amikor fel akartam tölteni, azt írta, 15 másodperc és 10 perc közt legyen a videó), ami azért már bőven teret ad komolyabb tartalmak készítésére is, és itt végre tekerhetőek a videók, valamint azt is látjuk, hogy épp hol tartunk a nézésével, mert ez az Instagramban nincsen így.

IGTV – az Instagram új videóplatformja

Használatához csak be kell lépnünk az Instagram fiókunkkal és az első ajánlott videó automatikusan el is indul. Alul böngészhetünk a videók közt úgy, hogy közben nagyban fut az aktuális tartalom. Külön füleken találjuk a követett profilok videóit, az ajánlottakat, a népszerűeket és azokat, amikbe már belekezdtünk, de még nem fejezetünk be, és persze kereshetünk is. A böngészősáv egy suhintással eltüntethető, hogy teljes képernyőn élvezhessük a videót, de ugyanilyen könnyen elő is hozható.

IGTV – az Instagram új videóplatformja

Természetesen a lájk, komment és direkt üzenet lehetősége itt is megvan. A feltöltés elég egyszerű, de elég fapados is, ugyanis se vágási lehetőségünk nincs, se semmi más, egyszerűen már csak a kész anyagot tudjuk ide feltölteni, címet adhatunk neki, illetve leírást, na meg azt, hogy megjelenjen-e a Facebook oldalunkon is. Minden más szerkesztéshez külön alkalmazást vagy akár már számítógépet kell használnunk, de az legalább jó hír, hogy fekvő videó is feltölthető. Ilyenkor viszont annak a bal és jobb oldalát levágja az app, és nem is csúsztatható, melyik részből vágjon ki, mindig középről fog, de így akár régebbi tartalmak is feltölthetőek.

AZ IGTV külön alkalmazásként is működik, de telepítés után az Instagram felső sorába is beköltözik, ezért akár egy appot használva minden instás tartalmat megnézhetünk. Kíváncsian várom, milyen lesz az új szolgáltatás fogadtatása és az átlagfelhasználók mennyire fogják használni.

Te fogod használni?

[appstore id=”1394351700″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok