fbpx Skip to content

Viszonylag kevesen tudják, hogy a WWDC előadások többsége vissza is nézhető az Apple fejlesztői oldalán, teljesen ingyenesen. Nyilván ezek az előadások kevésbé izgalmasak, mint a WWDC nyitó keynote-ja, azonban szakmailag sokkal több tanulsággal és részlettel szolgálnak.

Az idei előadások közül számomra az egyik legizgalmasabb kétségtelenül a Designing Fluid Interfaces volt, amelyben az iOS 12 és iPhone X animációiról tudhattunk meg olyan érdekességeket, amelyet eddig még sosem osztott meg ilyen formában az Apple.

Felhasználói felület designerként minden évben igyekszem nagyon közelről figyelni az Apple által kialakított design rendszert, annak fejlődését és alakulásást, mert mindig rengeteget lehet tanulni belőlük.

Chan Karunamuni prezentációja azért is lényeges, mert többek között ő volt az, aki az iPhone X gesztusainak és animációinak kialakításáért felelt, és például a Home gomb hiányának megoldásán is dolgozott.

Az előadás alapvetően az animációk fontosságáról szól, miszerint azok gyorsasága és gördülékenysége elengedhetetlen a jó felhasználói élmény kialakításához.

Az Apple designerei azonban ahelyett, hogy lineáris vagy egyszerű animációkat használnának, a természetből vett példák alapján “rugós” (angolul: spring) animációkat használva teszik még jobbá és gyorsabbá a felhasználói élményt.

Ennek eredményeképpen például a felhasználói felület képes lekövetni animációval az ujjunk mozgását. Erre a legjobb példa, amikor iPhone X esetén minél gyorsabban húzzuk felfelé az ujjunkat, annál gyorsabban jelenik meg a multitasking.

Az animációk nem statikus átmenetek két nézet között, hanem közben akár használhatjuk is az adott alkalmazást. Például ha a Fotók appot megnyitjuk, akkor akár már azelőtt görgethetünk a képek között, mielőtt a tartalom teljesen megnyílt volna.

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a prezentáció összes képkockáját maga Chan Karunamuni készítette kifejezetten erre az előadásra és nem pedig egy összedobott diavetítéssel készült.

Akit érdekel kicsit is a design, illetve az, hogy az Apple mi alapján alakította ki iPhone X és iOS 12 esetén az animációkat és az alapvető felhasználói élményt, annak mindenképp csak ajánlani tudom Chan Karunamuni és munkatársai előadását, mert szerintem nagyon érdekes és hasznos információk hangoznak el benne.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok