fbpx Skip to content

Horváth Rolandról már írtunk korábban itt a Szifon.com-on, idén több száz másik jelentkezővel ő lett az egyik szerencsés, aki ösztöndíjjal kijuthat a WWDC-re, és tanulhat az Apple-től, fejlesztőktől.

Horváth Roland

Azonban ezzel nem ért véget a karriere: a 17 éves magyar fiatal, ahogy fent is látszik, az amerikai App Store Today avagy Ma bemutatkozó fülén is látható épp, ezzel hirdetve az országunkat, fejlesztőinket, amire mi nagyon büszkék vagyunk!

Az interjú angolul ide kattintva (csak iOS-en nyílik meg!) olvasható el azoknak is, akik esetleg nem amerikai ID-val rendelkeznek – érdekes egyébként, hogy magyar Apple ID-val belépve ez a “sztori” nem is látszik a Ma fülön.

Ha valaki azt kéri tőlünk, hogy gondoljunk bármire a világon, csak ne a lila elefántra, akkor szinte borítékolható, hogy azonnal a lila elefántra fogunk gondolni. Ha pedig egy app a Try Not to Smile (próbálj meg nem elmosolyodni) névre hallgat, akkor már tudjuk, hogy másodperceken belül mégis így fogunk tenni.

Try Not to Smile a 16(sic!) éves, budapesti fejlesztő, Horváth Roland alkotása. Az app egy időzítőt indít el, majd rövid, vicces videókat játszik le ahhoz, hogy mosolyra csaljon minket (ami általában sikerül is neki). Az időzítő rögtön megáll, ha mosolygást, kuncogást vagy hangos hahotázást vált ki belőlünk egy bejátszás. Ekkor lehetőségünk van megnézni egy GIF-et saját magunkról, amin látszik, hogyan próbáljuk visszafogni a nevetést – és ezt meg is oszthatjuk másokkal, ami sokszor sokkal viccesebb, mint az, amin valójában nevettünk.

Ahogyan sok más gyerek, Roland is videojátékokkal játszva nőtt fel. Másokkal ellentétben azonban azon gondolkozott, hogy hogyan tudná őket saját maga is létrehozni. A hetedik évfolyamban elkezdte a programozást, és mobil alkalmazások készítését megtanulni. Csak úgy falta a különféle oktató videókat, online fórumokat olvasott, és megtanult a Swift és a Unity segítségével kódolni.

Roland már több appot is kiadott, ezek egyike még toplistás helyezést is elért. A hozzáállása a következő: “Mindennapi problémákat veszek kiindulópontnak, és arra törekszem, hogy olyannyira hasznos alkalmazásokat hozzak létre, amennyire csak lehetséges.”

“Meglehetősen frusztráló volt látni azt, hogy szinte az összes beszélt nyelv esetén van alkalmazás annak megtanulására, de a jelnyelv megmaradt titokzatosként. Sokan közülünk még annyit sem tudnak a jelnyelvről, hogy alapszinten kommunikáljanak a segítségével.” – mondta.

2017-ben Roland egy újabb alapvető problémát oldott meg: hogyan szundikáljunk úgy a tömegközlekedési eszközökön, hogy ne mulasszunk el időben leszállni. A Transitnap egy ébresztőóra, amely akkor ébreszt fel minket, amikor közeledünk az úticélunkhoz.

Ezen a nyáron, azok után, hogy immár második alkalommal nyert ösztöndíjat az Apple-től, Roland Kaliforniába utazik, hogy részt vehessen San Jose-ban, az Apple által megrendezett WWDC fejlesztői konferencián.

“Nagyon fontos, hogy bízzunk az elképzeléseinkben és a megérzéseinkben ahhoz, hogy megvalósíthassuk a legmerészebb álmainkat is. Egy alkalmazás felépítése rengeteg munkát és időt igényel, de a végén minden egyes perce megérte.”

Rolandnak tehát már több alkalmazása is megtalálható az App Store-ban, ezek közül a legújabb a Try Not to Smile, amelynek lényege, hogy a mókásabbnál mókásabb videók nézése közben próbáljunk nem elmosolyodni, ezt az előlapi kamera ellenőrzi.

[appstore id=”1307338693″]

[appstore id=”1300183313″]

[appstore id=”1097985820″]

[appstore id=”1293549233″]

Időközben egyre jobban közeledik a WWDC 18, ami június 4-én egy Keynote keretében indul, ezt pedig mi természetesen élőben közvetítjük majd. Az idei rendezvényen várhatóan bemutatkoznak az új operációs rendszerek, az iOS 12, a macOS 10.14, a watchOS 5 és a tvOS 12. A WWDC 2018. június 4-től 8-ig tart majd, a helyszín pedig ismét a San Jose-i McEnery Convention Center lesz.

Ne maradj le a WWDC18-ről, kattints ide, hogy hozzáadhasd a naptáradhoz!

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Az a baj hogy az interjú része dark mode-ban nem olvasható. ezt tudjátok?

  2. @szorian: Úúú jogos nem vettük észre. 🙂 Javítjuk!


Add a Comment