fbpx Skip to content

Még 2018 elején a CES-en mutatta be a kínai Vivo cég a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasós készülékét. A nagyobb tech portálok ki is próbálták és egytől egyig meg voltak elégedve vele.

2017 közepén hatalmas érdeklődés övezte ezt a technológiát, köztük valószínűleg az Apple is próbálkozott vele, vagy legalábbis valami hasonlóval. Végül az iPhone X a Face ID-val avagy arcleolvasóval érkezett meg, ami egy sokkal komolyabb rendszert, technológiát igényel, és végülis az Apple ezt sikeresen integrálta, tökéletesen használható az iPhone X-en (kivéve, amikor nem). Úgy gondoljuk, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó nem felelt meg az elvárásainak, ezért is lépett tovább az Apple, azonban a Vivo-nak hála megnézhetjük, hogy milyen is lenne egy ilyen.

Egy kis gyorstalpaló ezen ujjlenyomat-olvasó működésével kapcsolatban: ez egy kicsi, optikai szenzor az OLED-kijelző üvegrétege alatt. Maga az érzékelő tényleg elég kicsi, nagyjából körömnyi. Az “optikai” kifejezés pedig arra vonatkozik, hogy a kijelzőben lévő OLED-eknek az ujjunkról visszaverődő fényét használja fel az ujjlenyomat leolvasására. Ezért is villan fel egy animáció, mikor beolvassa az ujjunkat, ilyenkor megvilágítja azt. MKBHD már két videót is készített a Vivo-ról, az első egy általános magyarázat, a második pedig egy érdekesebb teszt, amiben bemutatja, hogy külső behatásokkal szemben is eléggé strapabíró a technológia.

A kérdés az, hogy az Apple elindul-e végül ebbe az irányba? Létre tud-e hozni egy gyors, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, vagy szép lassan leváltja az összes eszközön a Touch ID-t Face ID-ra? Végeredményben mindkettő megfér, az eddigi Touch ID-s készülékek frissülhetnek a kijelző mögötti technológiával, a flagship telefon pedig továbbra is Face ID-val használható majd.

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Na igen a megoldás nem rossz, DE mi lesz a beégő oled pixelekkel? Mert ugye ott ahol olvas mindig azonos grafika világít és olvasáskor erősebben is, meddig bírja majd?

  2. Meglepődnék ha bevezetnék. A Face ID-hoz képest minden ujjlenyomatérzékelő visszalépés.

  3. gunar:
    Akkor ég be ha “sok” ideig vannak ugyanazok a pixelek bekapcsolva.
    Amúgy nem.

  4. Azért ennek még sokat kell fejlődnie, nagyon lassan olvassa az ujjlenyomatot. Az összes gyorsabb nála.

  5. @Gunar: Hát arra a pár másodpercre nem fog beégni, meg ezután ugye belép a rendszerbe, tehát más jelenik meg azon a helyen.

  6. @Agent_H: Azért én nem vagyok teljesen biztos abban, hogy az arra kis időre gondolom fullon világító pixelek nem fognak x db olvasás után látszani egy képen ami pl egyszínű ott.
    De erre majd úgy is az idő adja meg a választ, amennyiben vmelyik iphone-on is hasonló megoldás lesz, mert azt lehet használják majd annyi ideig, hogy ez kiderüljön, ellenben a Vivoval amit kb 2 évre terveznek max. 🙂

  7. Pedig mérget vehetsz rá, hogy nem fognak.
    Mondjuk nem lesz ilyen, szóval kár is ezen agyalni 🙂

  8. @Agent_H: Na igen ha lesz is akkor jobb lesz valszinűleg, mert mint olvashattuk pár éve, vettek ők egy céget ami ilynt fejlesztett, gondolom van vele tervük is, nem csak azért vették, hogy ne adják el a tuti technologiát senkinek.

  9. @Agent_H: Nem, nem akkor ég be, az a plazma volt. Az OLED akkor ég be, amikor a leggyengébb láncszem (a kék alpixel) elfárad. Ennek pedig semmi köze ahhoz, hogy statikus e vagy sem az a kép. Márpedig, ha valaki akkora idióta tervező, mint a Vivonál, hogy erősen támaszkodnak a kék színre a grafikánál akkor ez szépen be is fog következni.

  10. ef-dani:
    Valóban, köszi a kiigazítást!

  11. Fix hogy nem lesz már ujjlenyomat-olvasó, minek vezetnék be ha már horror áron kifejlesztették a Face ID-t, és mondogatták hogy az bizony mennyivel biztonságosabb?! Azzal a kijelentéssel el is dőlt hogy többet nem fogja berakni telefonba, pedig nagyon jó lenne egy kijelzőbe épített Touch ID.

  12. @ApplePen: Na pont ezért kellene az új SE akármibe tenni egy hasonlót, csak szokás szerint jobbat, mert tesztnek is jó lenne, meg azoknak is akik ekkora telót szeretnek, no meg a tolnának egy újabb pofont konkurenciának is. Végül is sok hely sem kell neki talán. Én tudnám szeretni ha legalább annyira lenne biztonságos mint a mostani megoldás.

  13. Ja meg lehet olcsóbb is talán mint a F-ID.

  14. Azzal vitatkoznék hogy a FaceID jobb lenne mint a touchID, én nem tudtam hozzászokni, szerintem a touchID inkább praktikusabb. Én nagyon örülnék ha bekerülne az iPhonokba ez a fajta technológia.

  15. Ha ez bekerülne az SE -be, az nálam instant get lenne…
    Nekem sokkal szimpatikusabb mint a FaceId, nem igazán tudom megindokolni, de jobban tetszene…

  16. Nem foglalna helyet a kijelzobol ami ilyen méternél fontos. Bár pici sziget kell a hangszoronak, kamerának, stb

  17. a sebesseg sajnos uberfontos parameter. mennyire lefikaznak mar, es a praktikus hasznalati erteket is a beka segge ala tolja ha bem olyan gyors legalabb mint a legelso touchid. kb itt el is dolt a dolog. troll on: felig hasznalhato dolgokat csak a droidokva szoktak tenni.


Add a Comment