fbpx Skip to content

Eddig nem kellett foglalkozunk azzal, hogy ha sokáig ugyanazt a tartalmat jelenítjük meg a készülékünk kijelzőjén, akkor az sérül-e, pontosabban beég-e, mivel az LCD-nek sokkal nagyobb a tűrőképessége, mint az OLED technológiának.

iPhone X OLED kijelző, beéghet-e?

Az iPhone különleges, HDR-képes OLED-kijelzővel rendelkezik, amiről korábban már írtunk ebben a cikkben: Mit jelent az OLED HDR az iPhone X és a HDR az iPhone 8, 8 Plus esetén? Akkor is kitértünk már arra, hogy az Apple nem véletlen várt eddig az OLED-del, most ért a technológia arra a szintre, hogy a cég elvárásainak megfeleljen. Eddig nem nagyon volt olyan teszt, ahol az OLED beégését vizsgálták volna, azonban most a Cetizen nevű YouTube csatornán összehasonlították az iPhone X, a Samsung Galaxy Note 8 és a Galaxy S7 Edge OLED-kijelzőit. Nézzétek meg a videót.

Mivel ez csak egy teszt, így messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le belőle, de néhány dolgot érdemes kiemelni. A videóban 510 órán (vagyis 21 napon és 6 órán) keresztül, maximum fényerőn, ugyanazt jelenítették meg a kijelzőkön. Ez nyilván nem egy átlagos körülmény, és még 17 óra elteltével sem volt látható az átlagos szem számára szinte semmi, legalábbis az iPhone X esetén. Azonban 84 és 374 órával később már láthatóan beégtek a kijelzők, kivétel nélkül.

17 óra után – iPhone X és Note 8:

374 óra (tehát 15 nap és 14 óra) után – iPhone X, Galaxy S7 Edge és Note 8:

Az iPhone X még itt is viszonylag jól teljesített, így szerintem panaszra egyáltalán nem lehet okunk, ha beégésről van szó.

510 óra (21 nap és 6 óra) után – iPhone X, Galaxy S7 Edge és Note 8:

Érdekes még az is, hogy noha az OLED-paneleket az Apple egyébként a Samsunggal gyártatja le, az iPhone X kijelzője mégsem mutatja ugyanazt a mértékű beégést, mint amit a Samsung saját készülékei esetén láthatunk. Remélhetőleg a jövőben a konkurensek is át tudják majd venni ezt a megoldást, és még tovább fejlődik ez a technológia.

Az Apple korábban már közétett az OLED-kijelzőkkel kapcsolatban egy hivatalos dokumentumot, amiről itt írtunk: Az Apple szerint normális jelenség az iPhone X kijelzőjén az enyhe képbeégés.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. ezen a kepen mintha valami interferencis jellegu kep lenne…

  2. “beégés”??? Egy 3-400.000 Ft-os telefonon? Ez a beégés…

  3. Arra kell vigyázni, nehogy vegyünk iPhone X-et!

  4. Ez egy hülyeség. 510 óra? Kinek van erre ideje ugyan azt a képet huszon akárhány napig teljes fényerővel? Hogy utánna azt lehessen mondani szar tessék megnézni? Komolyan mondom adnék én munkát ezeknek akik annyira ráérnek hogy ilyen hülyeségeket találnak ki és azt merik állítani hogy ez egy teszt?

  5. @admin: 510 óra után, a kép módosítása nélkül…

  6. @Jadeye: Akkor örülünk Vincent….. 🙂 🙂

  7. @suckall88: samsungot meg főleg ne, de lehetne sorolni az oledes kütyüket.
    A szint tartva. 🙂

  8. Már bocs,de nem a csoda apple fejlesztés miatt látszott a telefonon kevésbé a beégés, hanem azért, mert szár volt a teszt:) csúcs fenyeron járattak a telefonokat, note8 eseten pl az 1200 -jit, míg iX eseten az 625… 2x olyan fényes volt a samsung, nyilván jobban beéget. Ettől függetlenül mindegyik telefon jól szerepelt…

  9. 6s plusnál megálltam, várom a következő normális telefonjukat..

  10. @nymadwe: Ez erős csúsztatás. A Note8 maximális fényerő értéke közel sem 1200 nit, hanem ~550. 1200 nitet csak egy ponton képes megjeleníteni, ha minden más pixel ki van kapcsolva. Teljes képernyőn ezt sehogy sem tudja produkálni, sőt ha teljesképernyős fehér képről beszélünk, akkor valami 300 körül teljesít. Az tény, hogy a (teljesen értelmetlen) maximális fényerő versenyben az iPhone X 1200 helyett csak 800 körül teljsit, azonban a vegyes használatban 600 fölött, a full fehérben pedig 500 körül. Tehát pont hogy az X a fényesebb.

  11. Engem igazából azt nyugtat meg, hogy 2,5-es olvasó szemüveg kell, koromból eredően… emiatt a betűket sem igazán látom, nemhogy a beégéseket….

  12. Akkor nekem a Bitcoin árfolyam fog bele égni.

  13. @nymadwe:
    Mondd Te nem látod a képeken mi is amiről éppen zöldségeket írsz? Szerinted melyik az összes fotón a legfényesebb? Ha nem az X akkor már a samu megint koppintotta a sokat fikázott bevágást a kijelző tetején.
    Amugy a legelső képen is látható az amiről ef-dani írt kicsit feljebb, hogy melyik fejlesztése a jobb, amit az apple ha nem hülye, márpedig nem az, levédetett ha lehetett. Ergo ha levédette akkor a samu még saját magának sem rakhat bele olyan kijelzőt mint az X-ben van, igaz tesz majd bele QLED-et.

  14. nem max fényerőn hanem egyforma fényerőn kellett volna tesztelni

    amúgy az X-en az piros akar lenni???

  15. @eclips21:
    most nézem zöld meg nincs is mieza teszt?

  16. @eclips21: Ott van a piros is meg a zöld is. Ez csak a nagyszerű OLED kijelző és annak páratlan betekintési szögének az eredménye… xD


Add a Comment