fbpx Skip to content

Pár napja tudatosult bennünk is, hogy már 3 éve van a csuklónkon az Apple Watch. Ez alatt az idő alatt három generációnyi óra érkezett, és a Series 3-at pedig korábban ki is próbáltuk már, ami ide kattintva olvasható el.

LTE Apple Watch Series 3

Ez alatt a 3 év alatt számtalan frissítésen átesett már az óra, és elmondhatjuk, hogy még mindig hosszú időt vesz igénybe, hogy az óra szoftverfrissítései települjenek, ezt valahogy az Apple továbbra sem tudta csökkenteni. Magyarországon jelenleg a korábbi generációs órák vannak többségben, és bizony ezeknek a frissítése akár több óra is lehet egy nagyobb méretű watchOS frissítés megjelenéskor, ami bizony eléggé frusztráló. Íme egy apró trükk, amivel a frissítés egy bizonyos részét felgyorsíthatjuk.

Az Apple Watch kétféle kommunikációra képes, ami a Bluetooth és a Wi-Fi. Az elsődleges a Bluetooth, mivel az jóval kevesebb energiát használ. Az óra csak akkor használja a Wi-Fi-t, ha valamilyen okból nincs Bluetooth hatótávolságon belül a telefonunk. Ez sokszor jól is jön, ha csak kiszaladunk a kertbe, vagy esetleg az irodában elmegyünk ebédelni, de nem visszük magunkkal a telefonunkat, mégis van az adott helyen Wi-Fi lefedettség. Ilyenkor az értesítéseket, ami a telefonunkra érkezik, ugyanúgy megkapjuk az órára is. Ha pedig azonos Wi-Fi-hálózaton van az iPhone és az Apple Watch, akkor képesek vagyunk hívásokat is fogadni. Az Apple Watch csak arra a 2.4GHz-es hálózatra kapcsolódik, amelyikre korábban az iPhone-nal már csatlakoztunk.

Amennyiben frissíteni szeretnénk az Apple Watch-unkat, el kell indítanunk az iPhone-on lévő Watch alkalmazást, majd azon belül az Általános, Szoftverfrissítés menüpontba kell lépnünk. Ilyenkor az iPhone letölti az Apple Watch-ra a frissítést, ami egyes esetekben több mint 300MB is lehet, majd pedig az óra frissíti önmagát, immáron az iPhone-nal való kommunikáció nélkül. Ilyenkor látjuk az órán a köröket, többször is, amik a frissítés idejének bő kétharmadát teszik ki. Sajnos ezt az időtartamot nem tudjuk csökkenteni.

A frissítés első részét, tehát a watchOS frissítési csomagjának áttöltését viszont fel tudjuk gyorsítani egy trükkel. Alaphelyzetben a már említett Bluetooth kapcsolatot használja az Apple Watch, tehát amikor letöltünk egy frissítést, akkor az órára is Bluetooth kapcsolaton keresztül küldi át az iPhone. Ez átlagosan 2-3x lassabb, mint a Wi-Fi, tehát, ha kikapcsoljuk a frissítés letöltése közben a Bluetooth-t, akkor az óra a Wi-Fi segítségével, gyorsabban fogja áttölteni az adott frissítést az iPhone-ról.

Mit kell tenni ehhez?

Amikor kiírja az iPhone, hogy van watchOS frissítés, akkor elindítjuk a letöltést, majd mikor már látjuk a várható hátralévő időt, akkor a Beállítások alatt (tehát nem a Vezérlőközpontban!) teljesen kikapcsoljuk a Bluetooth-t, majd visszalépünk az óra alkalmazásban, és a felugró értesítésen megnyomjuk a Mégsem gombot:

Ezután az óra közvetlenül a Wi-Fi segítségével fogja áttölteni watchOS frissítését az iPhone-ról, ami egy nagyobb méretű frissítés esetén láthatóan gyorsabban végbemegy majd. Természetesen az órán lévő körök továbbra is hasonló sebességgel fognak végigmenni, tehát egy kisebb szoftver frissítés esetén nem érdemes ezzel szenvednünk, de egy 300MB-osnál már azért igen.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Ötletes, igazából fel nem merült volna bennem, hogy ha egyszer követeli a wi-fit és wi-fi nélkül nem is hajlandó elindulni a letöltés az órára, akkor képes Bluetoothon átküldeni.. ebben az esetben minek a wi-fi?? Wtf Apple

  2. @Jecy: a Wi-Fi az iPhone-nak kell, hogy le tudja tölteni a nagyobb méretű frissítési fájlokat. a Bluetooth kapcsolat esetén pedig ott van a cikkben, hogy azért az az elsődleges, “mivel az jóval kevesebb energiát használ”.

  3. De könyörgöm ha amúgy minden töltőn van, még ekkor sem arra van kihegyezve az egész hogy gyors legyen??? Minek spórol???

  4. Jadeye: Világos, de akkor is hisztizik az update ha nincs töltőn az óra. Tehát ha töltőn van automatikusan mehetne wifin, mert nem számít az energia használat.
    Amúgy másnak is van olyan, hogy ha lemerült az óra és töltőre rakom, akkor boot loopban reked és csak reset oldja meg? Ez azért rossz, mert addig nem is töltődik fel rendesen amíg nem resetelem és akár órák alatt is csak 25%ig megy fel.


Add a Comment