fbpx Skip to content

A napokban kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyben az Apple az alkalmazottait figyelmezteti, hogy fejezzék be a belső, titkos információk kiszivárogtatását a jövőbeli tervekről. Ugye azért érezzük ebben az iróniát? ???? Az elbocsájtás veszélye mellett a cég felvetette a potenciális jogi beavatkozás és a büntetőjogi felelősségrevonás lehetőségét is a szivárogtató munkatársakkal szemben.

A vállalat kiszivárgott hangfelvételéből megtudhatjuk, hogy tavaly 29 embert kaptak el bennfentes információk kiadásával, és közülük 12-t le is tartóztattak. Az Apple szerint ezek az emberek nem csak a jelenlegi munkájukat veszítik el, de a későbbiekben sokkal több nehézségbe fognak ütközni, hogy máshol találjanak munkát.

Az Apple elsőként egy év eleji találkozót említett, ahol az Apple szoftverfejlesztési vezetője, Craig Federighi elmondta az alkalmazottaknak, hogy a tervezett iPhone szoftverfrissítés késni fog, és szinte rögtön nyilvánosságra is került a hír. Az alkalmazott, aki kiszivárogtatta a találkozó részleteit egy riporternek, később úgy nyilatkozott a vizsgálatok során, hogy nem gondolta volna, hogy mindez ki fog derülni. 

Az új termékkel kapcsolatos információk kiszivárogtatása negatívan befolyásolhatja a jelenlegi modellek értékesítését, illetve a versenytársaknak is több időt illetve előnyt adhat az esetleges fejlesztések megkezdéséhez, ezáltal az új termék megjelenése alacsonyabb értékesítési számokhoz vezethet. Több ezer alkalmazott dolgozik egy-egy terméken, így egy szivárogtatás az egész cégre hatással van, nem csak az adott projekten dolgozókra. A hangfelvételből az is kiderül, hogy a beszállítói lánc részéről is fogtak már el szivárogtatókat.

Szeretnénk, ha meglenne az esélyünk, hogy mi magunk mondhassuk el a vásárlóinknak, miért nagyszerű egy új termékünk és nem szeretnénk meghagyni másnak a lehetőséget, hogy mindezt adott esetben nem megfelelően tegye meg helyettünk. – mondta Greg Joswiak, az Apple termékek marketingjéért felelős vezetője.

Az Apple hírhedten szereti titokban tartani a termékfejlesztéseit, így számtalan erőfeszítést tett, hogy minél hamarabb azonosítsák és elkapják a szivárogtatókat. 

2012-ben Tim Cook, az Apple vezérigazgatója kötelességének érezte, hogy még jobban odafigyeljen a cég titoktartására. Mindezek ellenére több információ is kikerült a médiába. Végül, 2017-ben egy meetinget tartott az Apple az alkalmazottai számára, hogy végleg megszüntessék az információk nyilvánosságra kerülését. Viszont azóta több oldal, köztük a Bloomberg News is részleteket közölt még azok bemutatása előtt az iPhone X-ről, az új Apple TV-ről, az új LTE képes Apple Watch-ról, a vállalat hamarosan megjelenő AR-headsetjéről, az új iPad modellekről, szoftverfejlesztésekről, illetve a következő iPhone-ról és az AirPods fülhallgatókról.

Végül pedig abba bele se menjünk, amikor az Apple szivárogtat ki információkat véletlenül(?) egy-egy szoftver frissítés alkalmával, ahogyan tette ezt legutóbb a HomePodnál.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Bocs de én nem érzek iróniát.

  2. Szivárogtatás = a figyelem fenntartása azokban az időszakokban amikor nincs nagyon mit írni az adott cégről… ebből élnek a hírportálok, lehet kombinálni, találgatni…

  3. Ez kb minden tech cégnél így van…
    Nem kell mindenáron cikket írni…

  4. @Misign: nem érzed az iróniát abban, hogy pont a kiszivárogtatásokról szóló hangfelvétel szivárgott ki? 🙂

  5. Én azt nem értem, hogy egyáltalán miért kell még keynote-ot tarttani, mé nem lehet, mondjuk egy hivatalos sajtóanyagot kiadni helyette. Mire jön az esemény már a készülék/készülékek 90%-át ismerjük. Semmi értelme.

    Őszintén, volt, aki meglepődött valamin a 8/plus/X bemutatón?

  6. @totopad:
    Igen, hogy tényleg olyanok lesznek amilyennek megismertük őket hetekkel hónapokkal a bemutató elött :D.

  7. Ha nem lenne szivárgás, akkor érdekesebb lenne a keynote. Ha szivárgás van, akkor persze, hogy nem olyan fontos keynoteot tartani. Pedig ezek az előadások elég jól felépítettek, színvonalasak. Sokkal élvezhetőbbek, mint a homályos fényképek mondjuk egy feltételezett új hátlapról.


Add a Comment