fbpx Skip to content

Az Apple minden évben júniusban, a WWDC-n szokta bemutatni a legújabb iOS szoftvert, ami az iPhone-nak, az iPod touch-nak és az iPadnek is a lelke. Ez szerintünk idén sem lesz másképp, az iOS 12 bemutatása 2018 közepén lesz, a megjelenés azonban késhet.

iOS 12

Egy ideje már Craig Federighi vezeti az iOS csapatot, és a legfrissebb információk szerint a tavaszi megbeszéléskor arra jutott a cég, hogy inkább egy stabilabb, funkciókat kevésbé tartalmazó frissítést adnak ki, ami akár késhet is, de ne legyen benne hiba. Mark Gurman értesülései szerint nem hogy késik, de valószínűleg csak 2019-ben válik elérhetővé az új frissítés.

Az persze mindenki tudja, hogy nem lehet hiba nélkül kiadni egy szoftvert, de ami az elmúlt hónapokban történt, az nem normális – főleg a kommunikáció az Apple részéről. Ezért mi úgy gondoljuk, jó úton halad a cég azzal, ha az iOS 12 inkább egy stabil, megbízható rendszer legyen, mintsem újdonságokkal, de hibákkal teli frissítés. Az iOS 12 egyik új funkciója az lehet, hogy nincsenek új funkciók, és valljuk be, nem is várunk már el új funkciókat az Apple-től, csak működjön.

Anno az iOS 9 volt egy ilyen hasonló frissítés, illetve a OS X Snow Leopard, ezeknél a szoftvereknél az Apple inkább a megbízhatóságra és nem a funkciók bevezetésére koncentrált. A watchOS és a tvOS esetén marad a szokásos frissítés, a fenti késés csak az iOS-re és a macOS-re terjedhet ki.

Az iOS 12, attól függően, hogy mikor fog megjelenni, több mint 150 új emojit is tartalmaz majd, noha ez egyáltalán nem az Apple-től függ, hiszen ilyenkor a Unicode szabvány frissül, és mindössze csak annak a támogatását is tartalmazza majd az iOS 12. Hála a jó égnek ezek általában nem járnak hibákkal, így probléma nélkül bele kerülhetnek az új rendszerbe. Mindenki remegő ujjakkal várja már őket.

[poll id=”230″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

36 Comments

  1. király, majd egy új iphone telefonokra optimalizált stabil verzió jön ki, ami a mostani telefonokon már lassabb lesz. Hát..köszi de menjenek a fenébe. Mostani verziót nem tudják befoltozni és élhetővé tenni, kell erre egy új verzió és várni 1 évet?

  2. @pergabb: Ha odafigyelnek akkor minden fajta telefonra optimalizálni fogják, úgy lenne a logikus és nem csak az újakra,

  3. @farkas63: egyértelmű, csak az elmúlt évek alapján nem így volt 🙂

  4. Osztott képernyőt azért nem ártana beletenniük! Nem nagyon van már a konkurens telefonok közott olyan amibe nincsen!????????

  5. @Demetera8: tettem pár hónapos kitérőt androidra, egyszer nem használtam, nem sok értelme van egy bizonyos méret alatt. 6 colon sem mozgatott meg a dolog, nem tudom mennyire használná ki bárki is. Másolgatásnál jönne max jól

  6. Csak szerintem nevetséges, hogy választani kell hogy új funkciók legyenek, vagy stabil legyen a rendszer?

    Könyörgöm, a világ leggazdagabb cégéről beszélünk, nem tudnak megfizetni elég informatikust és fejlesztőt???

  7. Inkább autó focust rakhatnanak a videó rögzítésbe meg videó rögzítés közben lehessen kapcsolgatni a vakut….. meg egy hívás rögzítő sem ártana

  8. Azért kell osztott képernyő, hogy a lapát méretű telefonon ismételten két kisméretű képernyőt láss, mintha két pici telefonod lenne. Amúgy persze néha hasznos funkció tud lenni. A kérdéseteket én átfogalmaznám: “Megbízható és gyors, kevesebb új funkció.” Mert az “új” szó nélkül egy lebutított ios 12-re gondolnék.

  9. @rXc: Az új funkciók kapcsán hangsúlyos, hogy rengeteg ötlettel és tervvel rendelkeznek a fejlesztők. Mindegyiket ellőni egy szoftverben vagy hardverben a termékvonal csődjét jelentheti, hiszen ha minden létező újítást egyszerre dobnak piacra, a következő évben már nem lesz mit kiadni. Így inkább szépen betáblázzák a következő 5-10 évre, mikkel fognak előrukkolni, hogy mindig legyen mit újítani a vevők felé. Noha az adott termékkel lehet, hogy már évek óta elkészültek. Ez a trend Appletől függetlenül mindenhol jelen van, CPUk, személyautók, szoftverek is ugyanígy kerülnek kínálatra.

  10. Én azt sem bánnám, ha 2-3 évenként jönne ki új rendszer.. Mert akkor legalább tudnának normálisan optimalizálni, lenne idejük befejezni a rendszert… Így egy katasztrófális szart tesznek le az asztalra mindig… Persze töketlen vezetőség nélkül meg fejet hajtanak a legszarabbul optimalizált rendszetnek is! Csakhogy a kvotát teljesítsék… Szégyen ami most itt folyik az Apple-nél!

  11. @pergabb: Ezután sem lesz így. Kapitalizmus van, piacgazdaság, fogyasztói társadalom. A tervezett elavulás egy olyan jellemzője egy terméknek, amire fejlesztés közben külön gondolni kell. A szorgos mérnök munkájának követelménye, hogy amin dolgozik, az ne túl hamar, de ne is túl későn kezdjen bajokat mutatni. Különben pár év múlva, amikor mindenki megvette az életen át tartó terméket, miből keresné kenyerét a mérnök?

  12. Cikk első mondatának eleje legyen “minden év júniusában” vagy “minden évben júniusban” vagy “minden évnek júniusában”.

  13. Steve telitorokból üvöltene.

  14. @Mucako: ez egyértelmű akkor is, ha azt mondja bárki is, hogy hülyeség 🙂
    Off… akinek X van vagy Plus, az tapasztalta már, hogy a 2-szeres optikai zoom igazából vmi hibrid megoldás és kamu? Ma vettem észre, hogy fókuszálásnál ugrál a kép. Fókuszálok egyet kb 0,5 max 1 méterre, aztán távolabb és ugyan nem rögtön csinálja mivel, először élesre áll a kép, majd ami 0,5 méterre volt, az ugrik egyet jobbra (álló kép esetén), azaz a látószög változik, holott nem kellene, hisz már beállt élesre a kép. Ergo mind a 2 kamerát használja a kétszeres zoomnál és baromira nem fix a 2. kamera.

  15. Már van avultatás mérnöki szak. Csak jelzem.

  16. Szuper, akkor iOS 12 névvel jön a befejezett iOS 11.:) Szerintem telefont se évente adjanak ki, és jöhetnek a bandless telefonok.:)

  17. Nekem mindegy, csak legyen benne minél több emoji, mert keveslem a jelenlegi 400-at. Hülyeség lenne plusz funkciókat beépíteni, amit mások már 4 éve beépítettek a telóba. Fenn kell tartani az emoji hatalmat a mobilkészülékek világpiacán.

  18. @hepike: az emojik továbbra a Unicode szabvány része — ezért ha a szabvány frissül, akkor az iOS-ben is megjelennek a szabványban elérhetővé vált új karakterek. a várható újabb frissítésről a Unicode Konzorcium oldalán tájékozódhatsz: https://www.unicode.org

    ha az Apple nem rajzolna saját képeket az új karaktereknek, azok akkor is ott lennének a rendszerben, ha egyszer maga a szabvány frissül. mivel a Unicode az “egyetemes” karakterkészlet, így az emberi kommunikációban használt összes elképzelhető jel benne van, vagy folyamatosan bele kerül, hiszen éppen ez a lényege. mindez pedig változatlanul nem az Apple sajátossága, hiszen a jelek bármi más, olyan rendszeren elérhetőek, amelyik támogatja a Unicode szabványt.

  19. @Mucako: “A tervezett elavulás egy olyan jellemzője egy terméknek, amire fejlesztés közben külön gondolni kell. A szorgos mérnök munkájának követelménye, hogy amin dolgozik, az ne túl hamar, de ne is túl későn kezdjen bajokat mutatni.”

    Tervezett elavulás. Az bazmeg… Úgy tűnik, ez a baromság nem akar eltűnni a netről. Esetleg alá tudnád támasztani (valós) tényekkel is?

  20. Szerintem foglalkozhatnának a régi készülékekkel is. Nem mindenki váltogatja a cuccait 5 évente. Nekem egy macbook 2008 eleji gépem van , amire nekem kell még teljesen jó, de pl már az iphone 5s telómat nem tudom párosítani az itunessel, mert az újjabb itunes már nem telepíthatő az os x 10.7.5-re. Ez borzalim. Legalább az itunest csinálhatnák hogy minden os x en fusson.

  21. Személy szerint, én egy olyan rendszerre vágyódom, mint az iOS 6 iPhone 5 alatt. Kipróbáltam CoolBooterrel és állva haggya az újakat. Nem fagy ki, nem lassul, nem akad, it just works. Bitangstabil rendszer, a 20. legrégebbi appot is símán a RAM-ban tartja. Egyedül ez a Handoff, ami nagyon jó funkció, de a Siri újabb hangja is bejön. Kíváncsi leszek, hogy a WWDC-n mondanak e valamit errôl az atomnagy bakiról…

  22. @Akkorisnem: Például az, hogy sok iPhone tulajdonos minden évben megveszi a legújabbat, mert Apple minden évben kínál valami újat. Gyanítom, hogy a Szifon olvasók többsége ilyen. Nem véletlen, hogy mindig csak kis újítás érkezik, nem pedig újdonságok repertoárja.
    iStyle-tól, Telekomtól már lehet lízingelni az iPhone-t, hogy biztosan megkaphassa a vásárló minden évben.
    A 4s-emen összehasonlítva az iOS6-ot és 9-et szembetűnően látszik a különbség. Előbbivel hasít, nem akad meg, sosem omlik össze semmilyen app. Taskváltás villámgyors. Utóbbi oprendszer esetén mindig szaggat, sokszor nem tudja megnyitni az appokat, vagy 1 percet is kell várni pl egy messengerre, gyakran kilép.
    Ignoráns egy személy lehetsz, hogy így beszélsz. Mondd csak, te is minden évben költesz telefonra százezret?

  23. Akkorisnem, miattad és a hozzád hasonlók miatt ad ki közleményeket az apple és persze sok más, akár egy mosópor gyártó is. Miattatok van értelme a kamu marketingnek, mert sajnos sokkal több a megvezethető ember, mint azok, akik nem az alapján ítélnek, hogy mit mondanak valamiről, hanem a tapasztalataik alapján. Nem sértésnek szántam.

  24. @Mucako: Egy 512MB RAM-al szerelt készülék nem működik úgy egy olyan oprendszeren, amin ez volt az egyetlen támogatott ilyen kevés RAM-al. Érdekes, hogy az 5/5c-nek meg se kottyant az iOS9, de az iOS10 sem. Ott biztos elrontottak valamit. (Az, hogy most a 11-en mi van azt hagyjuk, mert ez mindegyik készüléken minősíthetetlen)

  25. @ef-dani: De működhetne, ha odafigyeltek volna rá. Csak ezt szándékosan nem teszik, mert akkor kevésbé lenne létjogosultsága az újabb iPhonenak.

  26. @Mucako: Aha…Még ha ez a mai napig igaz lenne… De ott tartunk, hogy 2012 óta (2018-at írunk!) nem adtak ki olyan telefont, amire ez az állításod igaz.

  27. Tisztaban vagyok vele. De barcsak mas technologiai standardokat is hasonlo lelkesedessel implementalna. Erre iranyult a szarkasztikus hsz-em.

  28. Jadeye-nak ment a hsz, csak telorol nem hivatkozza be.

  29. @ef-dani: 12 óta nem lassítják szándékosan a telókat? Nem rég vallotta be Apple is.

  30. Ezekre itt feljebb csak annyit, hogy simán megoldhatták volna, hogy az utolsó kiadott IOS-el is az adott telefon jól dolgozzon, azaz pl egy 4S is amit utoljára kapott meg, pláne, hogy utána már nem kell többé kiadni rá semmit. Sztem ez lett volna minden ilyen váltásnál a korrekt megoldás az apple részéről és akkor senki nem szólalhatna fel lassulások miatt. Nem ezzel kényszerítik váltásra feltétlenül a vevőkörüket, mert akik akarnak úgy is meg fogják venni az újabb, gyorsabb, többet tudó vasakat és nem tartják meg a régebbieket, mert minek. Max ha a mérete miatt nem vált vki, mert mint nekem is nem kell az SE méreténél nagyobb készülék telefonnak, nem akarok mindent egy db kütyün csinálni, van más feladatokra tablet és notebook ha olyan feladatra kell, akár használtban is lehet jót venni adott célokra.
    Csak hogy tiszta legyen a kép, telefonálásra és apróbb dolgokra jó az SE, navigálni ha gyalogosan kell elég, ha autóban akkor arra ott van 1 droidos Nexus7 2gen. és simán visz minden létező navit jól. Ha utazás közben kell video, netes intézések v egyéb akkor 10″-os (minimum) tab bármilyen OS-el és a komolyabb célokra subnoti 14″-os, minden kapcsolattal ellátva (LTE, wifi, stb) ezek mind elférnek egy normál laptop táskában ami így nyom 3kg-ot max. Még egy nőnek sem lehet súly ennyi., pláne hogy amugy mennyi számunkra (férfiak) “hülyeséget” szoktak cipelni magukkal a táskáikban. Ha mindezek rendesen működnek a céljukhoz kellően, stabilan akkor nem kell sokat agyalni, hogy éppen lemerülőben van a telóm mert annyit használtam a fő funkciójától eltérő dolgokra.

  31. @Mucako: Amibe ha teszel egy új akksit újra maxon pörög a cucc…????

  32. @Jadeye: ? Úgy tudom ez hibabejelentésre van nem brain stormingra.

  33. @hepike: bármit elküldhetsz, ami visszajelzés, külön kategóriák vannak a hibáknak és a javaslatoknak is.

  34. Nem várunk új funkciókat, ne legyen benne újdonság csak stabil legyen? :DDD Miért nem csak a magad nevében beszélsz? 😀


Add a Comment