fbpx Skip to content

Az Apple Watch-ok esetén is használt lítium-ion akkumulátorok egyik hátránya, hogy azokban adott körülmények között gáz fejlődhet, ami a légmentesen zárt cellából nem tud távozni, így szépen felfújja azt. Ennek egyenes következménye, hogy a felpúposodott akku belülről feszítheti szét az adott készüléket, kinyomva például a kijelzőt, vagy egyéb károsodást okozva.

Apple Watch akkumulátor púposodás

A napokban kiszivárgott információk alapján az Apple most a 42mm-es, Series 2 órák esetén is alkalmazza a korábban már bevezetett irányelvét, miszerint az adott Apple Watch értékesítésétől számított 3 évig akkor is díjmentesen cseréli vagy javítja a készüléket, ha annak garanciája egyébként már lejárt, de a hibát az akkumulátor okozza. A felpúposodáson túl ez az irányelv vonatkozik arra is, ha az óra egyszerűen nem kapcsol be többé.

Egyelőre csak a 42mm-es tokozású órák esetén

A kiszivárgott, SN4534-es számú irányelv jelenleg csak a 42mm-es, Series 2 órákat említi, függetlenül attól, hogy azok Sport, Nike+, Hermès, vagy Edition modellek. Az érintett Watch-okat a szervizek a OP1977-es számú vizuális-mechanikus ellenőrzésnek vetik alá bevizsgáláskor, és ha ennek megfelelnek, akkor a javításuk díjmentes lesz.

A 9to5Mac cikke külön megemlíti azt is, hogy ez nem vonatkozik a Series 1 vagy korábbi, illetve Series 3 órákra. Ezt kiemelni ugyanakkor talán szükségtelen, mert a Series 2 előtti modellek esetén is van/volt ilyen irányelv, ám ott már lejárhatott a szintén 3 éves időtartam. A Series 3 órák pedig még értelemszerűen garanciálisak, tehát azokat egyébként is díjmentesen javítja illetve cseréli az Apple.

Mi a helyzet a 38mm-es órákkal?

Az nem egyértelmű, hogy a 38mm-es órák miért nem kerültek bele ebbe a szórásba, hiszen azokban is ugyanolyan az akkumulátor, mint 42mm-es társaikban. Nem gondolnánk viszont, hogy a felhasználó önhibáján kívül felfújódott akkumulátorú, 38mm-es órák javítását elutasítaná az Apple. Ezeket ilyen esetben szintén érdemes szervizbe vinni.

Noha ez valószínűtlen eset, de ha korábban az Apple díj ellenében javította vagy cserélte az érintett óránkat az akkumulátor felfújódása miatt, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az Apple Supporttal a javítás díjának esetleges visszatérítése érdekében, és ők elmondják, milyen lehetőségeink vannak: https://apple.com/hu/contact

Fontos megjegyezni, hogy az Apple hivatalosan egyelőre nem ismerte el az irányelv létét!

Hivatalos szervizpartnerek Magyarországon

Az érintett órákat hazánkban egy hivatalos szervizpartnerhez kell bevinni – viszont fontos tudni, hogy ezeket a készülékeket nem itthon, hanem az Apple európai szervizközpontjában javítják, így több napos, akár két hetes átfutása is lehet a dolognak.

A részletekért keressünk fel egy hivatalos szervizpartnert: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Sziasztok!

    A kérdésem arra irányulna, mivel erről nem találtam cikket, hogy mivan ha egy két hét után már karcos az óra üvege? Nagyon vigyázom rá, de még is csak sportoláshoz vettem. Ionx üveg állitolag, Series 3, van ilyenkor lehetőség cserére? Egy oldalon olvastam , hogy angliában pert nyert ezen valaki…mert benne van a készülék leírásában, hogy karcálló üveg.Énis azt hittem aztán van rajta pár szép már…:S Ha van ezzel kapcsolatban érdemi infótok cikketek, Köszi a választ.

  2. @Balázs Vizler: sajnos ezzel kapcsolatban nincs igazán érdemi információ. a használatból eredő sérülésekre elvileg nem szól a garancia, de esetleg hívd fel az Apple Supportot, ők mit mondanak rá: https://apple.com/hu/contact

  3. Arra van lehetőség, hogy púposodás nélkül is ki lehet cseréltetni az akksit? Sajnos a legelső generációs fém órám már egy napig se bírja. Tudom, hogy elhasználódott az akksi, mert kb 1-1,5 évig naponta töltöttem, hogy bírja egész nap edzésekkel együtt…

  4. Sziasztok. Az enyémetek most küldték el az apple-höz. Felpúposodás. Series 1. Azt jól láttam hogy már nem lehet kapni series 1 és 2-t? Ilyenkor is 1esre cserélik? Köszi.

  5. @jbalint: ha még van az Apple-nek Series 1 az adott modellből, akkor arra cserélik. ha nincs, akkor kaphatsz újabb típust, de ez majd kiderül.

  6. Sziasztok!
    Olyan ügyben írnék, hogy 2-es szériás, 42mm-es készülékem szimplán nem kapcsolt be egyik napról a másikra. Cikketeket olvasva megörültem, hogy garanciában van esély a cserére. Bevittem egy hivatalos apple partner szervízbe, ahol ugyan eleinte nem tudták hogy nem csak akku púposodásra van garancia, de végül megnézték és azt mondták tényleg van ilyen. Ott hagytam a készüléket, de egy hét után hívtak hogy az apple nem engedélyezi a cserét, körbetelefonáltak nem lehet. Érdeklődnék hogy tudtok-e esetleg olyanról akinek így kicserélték? Vagy esetleg lenne valami ötletetek hogy hogy lehetne lebonyolítani a dolgot? Hol tudnék elérni valamit? Vagy az apple-nek van valahol hivatalos dokumentuma erről a garanciáról? Amivel konkrétan lehetne érvelni? Sajnos nem látszik működő dolognak ez a garancia. 🙁 Köszi, Máté

  7. @Jadeye: Sajnos próbáltam már. Annyira hivatkoznak, hogy a honalpon nem látnak semmilyen órára vonatkozó visszahívási programot… Meccseljem le a szervízzel.. És az a gond nincs konkrét, hivatalos dokumentumom a programmal kapcsolatban. Angol supporot hogy tudom elérni? Köszönöm gyors válaszod! 🙂 Máté


Add a Comment