fbpx Skip to content

Az Apple Watch nagyjából egy hónap híján, már 3 éve a csuklónkon van. Ez idő alatt mind a szoftver, mind pedig a hardver (kivéve a kinézet) sok változáson esett át. Sokan még mindig felesleges dolognak tartják ezt a fajta órát, míg másoknak az üzenetkezelés és a sporttevékenységek monitorozása miatt elengedhetetlen mindennapi kiegészítőjük.

Mit is jelent a megnyugvási pulzus az Apple Watch-on?

Szíjakról, alkalmazásokról és extra kihívásokról sokszor szoktunk írni, de az Apple Watch egészségügyi képességei is ugyanolyan fontosak, hacsak nem fontosabbak mindennél. A pulzusmérést már az eredeti Apple Watch (Series 0) is tudta, de a generációk során ennek a képességei is bővültek és egyre több értéket tudnak figyelni. Az évek során az is változott, hogy az óra edzésen kívül mikor és milyen időközönként méri a pulzust. Viszont a Series 1 és az annál újabb órákon már arra is képes, hogy az edzések utáni megnyugvási pulzust (recovery heart rate) mérje.

Mi is az a megnyugvási pulzus?

Kardio (kardiovaszkuláris) edzések során (séta, futás, biciklizés, úszás) könnyen tudjuk mérni, hogy milyen távolságot mennyi idő alatt tettünk meg. Továbbá azt is megfigyelhetjük magunkon, hogy az edzés pár hét után már kevésbé megterhelő, többet tudunk edzeni vagy az adott távot már gyorsabban tudjuk megtenni. Ez a fejlődés eleinte elég gyors és látványos, de aztán lelassul és a kardio edzés fejlődése csak belül, a szívünkben tapasztalható. Na de honnan tudhatjuk meg, hogy az izzadtságos munkával megtett kilométerek mennyire voltak jó hatással a szervezetünkre?

Mit is jelent a megnyugvási pulzus az Apple Watch-on?

A megnyugvási pulzus (recovery heart rate) ad erre választ, ami pedig nem más, mint hogy edzés után a szíved milyen gyorsan tud visszaállni a nyugalmi állapothoz. Hiába vagy képes lefutni egyben 10 kilométert jó idő alatt, ha utána még fél óráig ugyanúgy pumpál a szíved, mint futás közben. A watchOS 4 és a Series 1, vagy újabb Apple Watch okosórák már képesek a megnyugvási pulzust is mérni, amihez a legjobb, ha a beépített Edzés alkalmazással méred a testmozgásod. Edzés végén egyből kiírja az óra a megtett távot, időt, kalóriát és a már megszokott dolgokat, illetve az átlag pulzusszámot is, viszont a megnyugvási értékekre picit várni kell, hogy a szívünk végre újra rendesen verjen. A pontos adatok 3 perc elteltével jelennek csak meg az órán, a Pulzusszám alkalmazásban.

Miért fontos a megnyugvási pulzus figyelése?

Séta, futás, biciklizés és úszás közben nem csak a végtagjainkat mozgatjuk meg, hanem elsősorban a szívünket eddzük, hogy erősebb legyen, hatékonyabban dolgozzon és emiatt nőjön az állóképességünk, ezáltal elkerülhetjük a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A megnyugvási pulzus, vagyis annak csökkenése jelzi a fittséget, hogy a szíved mennyire edzett ahhoz, hogy jól teljesítsen extrém igénybevétel során. Egy komolyabb edzés után akár 24 óra is eltelhet, amíg minden visszaáll a nyugalmi értékre, de a legfontosabb a már említett, edzés utáni 3 perces érték figyelése, mert ez mutatja legjobban, mennyire gyorsan képes visszább venni a szíved a tempóból. Minél erősebb a szíved, annál gyorsabban képes visszaállni normál tempóra a keringésed. Amikor azt látod, hogy egyre többet és egyre gyorsabban esik a pulzusod edzés után, akkor láthatod, hogy a kardio edzés valóban meghozta az eredményét.

Miért fontos ez a 3 perc?

Az edzés utáni 3 percben még folyamatosan méri a pulzust az óra, utána már csak a normális nyugalmi időközönként. Ebben a 3 percben két értéknek van komoly jelentősége, az első és a második perces számnak. Az első percben mutatott érték azt jelzi, hogy a szíved mennyire egészséges. Egy tanulmány szerint ha az edzés abbahagyása utáni egy percben csak 12 vagy kevesebb dobbanással csökken a szívritmusod, akkor az valamiféle abnormalitást jelezhet. Az átlagos érték itt 15-20 dobbanás közt mérhető, de akinek ennél is többet esik, annak aztán igazán jól teljesít a szíve. Abnormális értéknél nem kell megijedni, hiszen nem egy orvosi eszközről beszélünk, amikor az Apple Watch-ról van szó, noha ez a piacon kapható egyik legpontosabb pulzusmérő eszköz, ami még nem tartozik orvosi kategóriába, de hasonló értékeket mutat. Amennyiben tartósan keveset vesz vissza a szíved az első percben, úgy érdemes lehet orvoshoz fordulni.

Mit is jelent a megnyugvási pulzus az Apple Watch-on?

A második percnél mért érték mutatja a fittséged, aminél a normális esési szám 22-52 közt van és persze itt is a nagyobb szám a jobb. A megnyugvási pulzust az Edzés alkalmazás is mutatja a tevékenység leállítása után, de még az egész edzés “leokézása” előtt. Persze már itt is át lehet ugrani a Pulzusszám appba, az ikonjára nyomva, ahol mindenféle más, szívritmussal kapcsolatos grafikon is látható. A megnyugvási pulzus a többitől eltérően zöld színnel van jelezve legalul, a már említett első és második perces érték kiemelésével. Amennyiben az első és a második perces szám közt idővel nő a különbség, akkor láthatod, hogy az edzésednek van eredménye.

Fontos megjegyezni, hogy az órán mindig csak az aznapi értékek láthatóak, mert minden nap éjfélkor nullázza magát az óra, ami után csak a telefonon nézhetőek vissza a korábbiak. Érdekes módon az Apple Watch itt azt mutatja, hogy mennyivel csökkent a szívdobbanások száma, míg az iPhone-on a Tevékenység appban azt láthatod, hogy mennyire esett le az érték. Remélhetőleg az iOS 12 és watchOS 5 már egységes módon fogja ezt jelezni, de addig is érdemes ezt észben tartani. Ahhoz, hogy iPhone-on lásd a megnyugvási görbét, ki kell keresni az adott edzést és letekerni a legaljára, ahol egyet még balra kell lapozni, hogy az edzés közben pulzus helyett a megnyugvási pulzust láthasd, ami itt nem zöld, hanem piros. Korábban minden edzés után le kellett állítani az alkalmazást, majd amikor belekezdtél egy új tevékenységbe, akkor újra el kellett indítani. Ez a watchOS 4 óta viszont megváltozott, már több edzést is tudsz egyben kezelni, elég csak oldalra lapozni az órán és hozzáadni egy új tevékenységet. Amennyiben ilyen módon többféle dolgot is csinálsz egymás után, akkor csak az utolsó edzésnél lesz látható a megnyugvási pulzus, hiszen az edzések közti váltás alatt nem volt ideje a szívnek visszaállni a normális tempóra.

Mit is jelent a megnyugvási pulzus az Apple Watch-on?

Mivel az Apple Watch nem orvosi eszköz, ezért mindent, amit kiír, azt csak útbaigazításként kell felfogni, nem szabad egyből valamiféle diagnózist levonni belőle. Abnormalitás észlelésekor, vagy annak tartós megléte során mindenképp érdemes szakorvos véleményét kikérni, ami után akár további vizsgálatok elvégzése is javasolt, hiszen az Apple Watch maximum jelzi, ha baj van, de ténylegesen csak az orvos menthet meg. Magyarországon a vezető halálozási okok kardiovaszkuláris eredetűek, melynek megelőzése 60%-ban az életmódunkon múlik. A helyes táplálkozáson kívül a testmozgás is ugyanannyira fontos tényező. Hasznos lehet, ha más Apple Watch felhasználóknál megnézed, kinek milyen értékei vannak, de fontos figyelni arra, hogy ami nála normális, az nálad lehet nem az, hiszen mindenki más egészségi állapotban van és itt nincsenek kőbe vésett számok, amitől bármi eltérő már valami betegségre utal.

Te mennyire használod sport eszközként az Apple Watch-od?

Olvasd el a hozzászólásokat is

10 Comments

  1. Nem tudom mennyire használom sportosan. Tegnap vettem. Watch S3 Nike+ fekete. Egész nap csak nyomkodtam. Ma majd kardio edzek egyet vele.

  2. Abszolút. Többek között ezért is vettem!
    A másik ok a nyugalmi / éjjeli pulzus figyelése volt, párszor benne is alszom emiatt. Illetve a Cardiogram alkalmazást is használom, szerintem jó és egyben a kutatást is segítem vele. ????????

  3. Eddig meg voltam róla győződve, hogy ez is egy szarul működő funkció és azért mutat csak 3 percet ????

  4. Annyi lehet még a bökkenő, hogy én egy órát szoktam futni , utána 1-2 percet sétálok levezetésnek és utána állítom le az edzés appon belül a futást! Nos kb 140-es pulzuson futom végig az egy órát , séta alatt már leesett 122-re , amikor leállítottam és innen méri ugye az egy percet.. akkor 114 re esett le.. tehát a grafikon alapján 122-114 ami ugye csak 8 , de igazából 140-114 ami 26… na most ez akkor hogy van ? legközelebb futás után egyből leállítom.. de akkor is csalóka mert a séta alatt azért magasabb mint ha csak egy helybe állok… vagy ne vezessek le hanem egyből stopp? valakinek hasznos ötlet erre? köszi

  5. még egy példa! szoktam intervall futni ( 1perc sprint – 1 perc séta)! na itt az első percben 22 esett , a második percben pedig 2-t 🙂 na ez meg hogy ? a másodiknak több kellene lennie jóval..

  6. Pontosan mikor kezdi a megnyugvási pulzus mérését?
    Amikor abbahagyom a tevékenységet (gyaloglás, kerékpár,…) és rájön magától, vagy
    amikor megnyomom a gombot, hogy kész?
    És mi a helyzet a levezetéssel? Ami ugye azt jelenti, hogy pl. kerékpározásnál nem hagyja abba a tekerést, hanem pl. fél tempóval teker, majd leszáll és sétál még egy darabig, vagy futás után kocog, majd sétál még egy kicsit, amíg mérséklődik a pulzus. (Amennyire tudom, az izomláz kialakulását is mérsékli, de most nem erről szól a cikk.) Úgy tudom, a pulzus és a vérnyomás követik egymást.
    Ha nagy terhelést követően hirtelen leáll az ember, azonnal leesik a vérnyomás (az agyban) és elájulhat.
    Szóval honnan, azaz mely időponttól kellene kezdeni a megnyugvási pulzus mérését?

  7. Ha jó látom, a levezetést hárman is leírtuk néhány perces különbséggel, tehát úgy, hogy a másikét még nem olvastuk. Az a gyanúm, hogy levezetés esetén a mérés értékelése erősen nehezített.

  8. Nektek is csinál még olyat az óra, hogy futás közben vagy nem méri, vagy ha épp méri, akkor kb. lefelezi a pulzust? Termeszetesen megfelelően van rögzitve, ahogy kell. De ha jól tudom az Apple ezt kimagyarázza valamivel.
    Ráadásul a megnyugvási pulzus is marhaság, mert ilyen nincs fizikailag: lásd képen, tehát tuti hogy rosszul mér.
    http://kephost.com/image/J90i

  9. @lalamper: Csinál. Néha kb. dupla annyit mutat, néha a felét. Amikor hihető értéket mutat, az pontos. Nagyon gyenge szerintem ez a pulzus mérési funkció. Az átlagolási algoritmusukkal is valami baj van. A hibás értékeket sem szűrik ki. Küldtem nekik néhány edzés diagram fotót. Továbbították a fejlesztőknek 🙂 Ez így kb. bóvli kategória. Hiába mondják, hogy mennyire pontos, meg, hogy ez a legjobb a piacon.

  10. “noha ez a piacon kapható egyik legpontosabb pulzusmérő eszköz, ami még nem tartozik orvosi kategóriába” – az a tanulmány, amelyik ezt megállapította, csak a csuklóra rögzíthető szenzoros készülékekkel foglalkozott. Vannak azonban mellkaspántos eszközök is, amik még mindig megbízhatóbbak, főleg ha olyan (főként edzőtermi) edzést kell figyelni, ahol a csukló is mozog, emiatt a csuklóra rögzített szenzor külső fényt kap.

    Maga a funkció az AW-ban nagyon dicséretes, biztosan jó pár felhasználó ennek hatására keresi fel a kardiológust, ahol fény derül az eddig rejtve maradt kisebb-nagyobb problémákra, és így megindulhat a kezelés, ami esetleg évtizedekkel is meghosszabbíthatja az életet. Minden hasonló célra használt “fitnesz-terméknek” rendelkeznie kellene ezzel az előzetes riasztás funkcióval.


Add a Comment