fbpx Skip to content

A HomeKit az Apple okos otthona, amit 2015 júniusában mutatott be, és most már lassan 3 éves. Ez alatt az idő alatt a hardveres megkötést felváltotta a szoftveres, illetve számos gyártó készít már HomeKit-képes eszközt is.

London egyik legnagyobb bevásároló központjában, a Westfieldben nyitott a John Lewis egy Apple Smart Home részleget, ahol kipróbálhatjuk a HomeKit-képes termékeket. Kapcsolgathatjuk a lámpákat, elindíthatunk zenét, illetve megnézhetjük, hogy milyen is egy Apple okos otthon. A két cég nem véletlenül került partnerségbe. A JohnLewis.com-on lévő keresőt 77%-ban iOS-ről használják, tehát elmondható, hogy többségében az Apple termékeit használók vásárolnak a boltban is. Hogy áll most az Apple Smart Home, megéri-e a HomeKitbe feketetni?

2018 van, ez alatt a 3 év alatt ugyan rengeteget fejlődött ez a szolgáltatás, de még mindig gyerekcipőben jár. Az utóbbi fél-egy évben kezdtek el a komolyabb okos otthon, ház automatizációban jártas gyártók is fejleszteni ilyen eszközöket, de ez egyben azt is jelenti, hogy azok nem fognak tudni más kommunikációt, kizárólag a HomeKitet, ami – valljuk be – ismét hátrányt jelent.

Az Apple szereti a zárt rendszereket. Mi is szeretjük, mert általában kevesebb a probléma és a hiba, illetve biztonságosabb. Ezzel együtt persze kevesebb opciónk is van, ezért is nevezzük a HomeKitet okos otthonnak és nem ház automatizációnak, mert abban még rendkívül kezdetleges megoldásokkal rendelkezik a cég. Már a nevesebb gyártók, például a Fibaro is elkezdett HomeKit-képes eszközöket gyártani, mint például a HomeKit Fibaro Button, illetve korábban mozgásérzékelőt is készített már. Amennyiben egy eszköz HomeKites, úgy sajnos más kommunikációra általában nem is képes. Ez az esetek 90%-ban igaz, tehát hogy kizárólag az iOS-en lévő Otthon alkalmazásban tudnak egymással kommunikálni, ami azt jelenti, hogy ház automatizálásról nem igazán beszélhetünk.

Alapjában véve ezzel nem is lenne gond, nekem is vannak HomeKites eszközeim, hogy lássam a fejlődést. Elgato Eve termékek vannak itthon, az egyik egy pici, hordozható hőmérő, a másik pedig egy okos konnektor. Az eszközök a Bluetooth kapcsolat segítségével csatlakoznak a telefonomhoz, Apple TV-mhez, és így könnyedén elérem őket, akár távolról is. Ez jól hangzik, nem?

Igen, de kell hozzá egy Apple TV, vagy egy iPad, hogy távolról is elérjem. Mivel Bluetooth kapcsolatot használnak, így a hatótáv véges. Amennyiben nem indítom el az alkalmazást, úgy visszamenőlegesen az adatok nem szinkronizálódnak automatikusan. A HomeKit miatt a kiegészítő megbízhatóan csak a saját alkalmazásával, vagy az Apple Otthon appjával működik együtt, és ez egyes esetekben hatalmas hátrány.

Vegyük például az én esetemet. Van egy Eve hőmérőm és egy okos konnektorom. Egy rendkívül egyszerű dolgot szeretnék beállítani, ha 28 fokra fűti az elektromos radiátor a szobát, akkor kapcsoljon ki. Tehát nézze a hőmérő a szoba hőmérsékletét, és ha eléri a 28 fokot, akkor kapcsolja ki az okos konnektort, amire a radiátor van kötve. Ezt az Apple otthon alkalmazása nem tudja megoldani. Próbáltam többféleképpen is, de a hőmérőre egyszerűen azt mondta, hogy nem tudja kezelni.

Ugyan ott lenne az automatizálás, hogy HA ez meg ez történik, AKKOR ez és ez történjen, de mikor kiválasztanám a hőmérőt, a jobb oldali képen látható üzenetet kapom, hogy az érzékelők nem használhatók szcenáriókban, mert mindig be vannak kapcsolva. Ugyanez a probléma végül megoldható az Elgato alkalmazásában, amit érdekes módon utólag az Otthon app is felismer.

Mivel a Szcenáriók egységesek, ezáltal látja az Eve-ben létrehozottat, de szerkeszteni már nem nagyon tudom. Így végül megoldottam a problémát. De mi van akkor, ha mondjuk nem Eve gyártó általi hőmérőm van? Akkor elképzelhető, hogy azt az app nem tudja kezelni, vagy látni sem látja.

Egyszóval elmondható, hogy automatizálásra még közel sem alkalmas a HomeKit. Ugyan okos, biztonságos, megbízható okos otthonunk van a HomeKittel, de ezzel együtt rengeteg a megkötésünk, illetve nagyon kevés a támogatás. Jelenleg ha automatizálni szeretnénk az otthonunkat, akkor szükségünk van egy központi egységre, Z-Wave-es eszközökre, amikről már korábban én is írtam, és el kell felejteni a HomeKitet.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment