fbpx Skip to content

Ami még az Apple pénzügyi mutatószámainál is jóval lenyűgözőbb, azok maguk a termékek, amiknek ezeket a számokat köszönhetik. Az Apple-t rendszeresen érik támadások, hiszen sokak szerint a 2010-es iPad megjelenése óta nem volt erős termékük.

Mindezek ellenére januárban 900 milliárd dollárra becsülték a vállalatot, ugyanis kimagaslóan teljesített a 2017-es évben. Mi több, idén a FastCo listáján az Apple kapta meg a leginnovatívabb cég címét, amit aztán egy interjú is követett a vállalat vezérigazgatójával, Tim Cookkal. Íme néhány érdekesség.

A vezeték nélküli AirPods-ok már mindenütt jelen vannak, amit párosíthatunk a legtöbbet eladott Apple Watch Series 3-mal, amely már GPS és mobiltelefon kapcsolattal is rendelkezik (hazánkban ez nem elérhető – a szerk.), egy új fogyasztói élmény érdekében. Továbbá, a fejlesztők számára bevezették az ARKit-et, az Apple kiterjesztett valóságát, ami hasonlóan nagy érdeklődést keltett. Aztán egy évnyi találgatás következett, hogy vajon mi újat tud majd nyújatni az új iPhone. Megjelenésekor viszont, az iPhone X még a legszkeptikusabb vásárlókat is rendkívül lenyűgözte az arcfelismeréssel, a kamera minőségével, a jóformán káva nélküli kijelzővel, illetve az új felhasználói felülettel – és a bevágással a képernyő tetején. A HomePod pedig, amelyet tavaly júniusban jelentettek be, egy új szögből közelíti meg az okos hangszórók piacát. Ugyanakkor ne felejtsük el a 2018. január 10-én megnyitott Apple Parkot sem, ami önmagában egy lenyűgöző termékbemutatásnak is tekinthető.

 

Cook gyakran idézi Steve Jobs-t, miszerint az Apple-t nem a pénz motiválja, helyette olyan nagyszerű termékek előállítására összpontosít, amelyek pozitív hatással vannak az emberek életére.

A tőzsdei ár egy eredmény, de önmagában nem egy teljesítmény. Megalkottuk a legjobb terméket, és gazdagítottuk az emberek életét? Ha mindkét dolgot csinálod – és nyilvánvalóan ezek a dolgok hihetetlenül kapcsolódnak egymáshoz, mert az egyik a másikhoz vezet – akkor az egy jó év lesz. Számomra ez a termékekről és az emberekről szól. Minden év végén, minden hónapban, minden héten vagy akár minden nap ugyanaz a kérdés: Tettünk bármilyen előrelépést ezen a fronton?

Tekintve a világ változásának gyors ütemét, Tim Cooknak abban is döntést kell hoznia, hogy milyen ötletek megvalósításával töltsenek időt az Apple munkatársai. A külvilág hatására viszont egyre nehezebb kizárni az esetleges zavaró tényezőket.

A világon több a zaj, mint a változás. A prioritások arról szólnak, hogy nemet kell mondani sok nagyszerű ötletre. Többet tudunk csinálni, mint régen, mert kicsit nagyobbak lettünk. Viszont ha párhuzamba állítjuk a termékeinket és a bevételünket, ahhoz képest nagyon kevés dologgal foglalkozunk. Úgy értem, az összes termékünket ki tudnám rakni az asztalra, hogy egyben lássuk őket. Kétlem, hogy bárki, aki közel áll a mi bevételünkhöz, ugyanezt megtudná tenni. Meg kell győződnünk arról, hogy a lényegre koncentrálunk, és ezt elég jól csináljuk. Sok évvel ezelőtt dolgoztam egy cégnél, ahol minden monitoron a részvényeket lehetett látni. Nálunk ez nem így működik, és nem azért, mert az iPhone-on is követhetjük őket.

Tim Cook egy kicsit konkrétabban nyilatkozott, mikor az Apple Music-ról faggatták. Arra a kérdésre, hogy a nyereségforrásként gondol-e rá, Cook határozott nemmel válaszolt.

A zene egy érdekes téma, mert nagyon sokakat inspirál és motivál. Úgy gondoltuk, ez egy olyan szolgáltatás, amelyet a felhasználóink szeretnének, hogy mi biztosítsunk nekik. Nem a pénz miatt csináljuk, hanem úgy gondolom, ez fontos a művészek számára is. Magamból kiindulva, nem tudnék zene nélkül edzeni, kell valami ami előrelendít és motivál, számomra ez a zene. Esténként pedig a pihenésben segít, szerintem bármely gyógyszernél hatásosabb.

Tim elárulta, hogy a zene fontos szerepet játszik mind az ő, mind a vállalat életében, és ez alapján született a döntés, hogy a HomePod elsősorban a hang minőségére összpontosítson.

Gondoljunk csak bele egy dal rögzítésébe. A nagy előadók hatalmas időt szentelnek annak, hogy minden részletet kidolgozzanak. Ha mindezt egy kis “vinnyogós” hangszórón hallgatjuk, oda az egész! A zenébe fektetett összes művészet és kreativitás eltűnik. A HomePod viszont ennek a felismerése, hogy mindez igenis fontos. A zene élvezetének egyik alapköve az, hogy teljesen tiszta hangon hallgassuk azt.

Viszont Cook már alapjaiban megkérdőjelezte a kérdés feltevését, hogy az Apple miként hozta meg döntését arról, hogy mikor vezessenek be egy egyedülálló technológiát – mint például a Face ID, és hogy mikor kövessék a trendeket, mint például az okos hangszórók.

Nem mondanám, hogy “követjük a trendet”. Nem használnám ezt a szót, mert ez olyan, mintha vártunk volna valakikre, hogy aztán megnézzük, ők mit csinálnak. Ez pedig nem fedi a valóságot. Ha közelebbről megnézzük, valójában mi is történik, akkor látható, hogy a termékek bemutatása előtt már évekkel az adott projekten dolgozunk, viszont ebbe egy átlagember nem lát bele. Nézzük csak meg a termékeinket – az iPod, az iPhone, az iPad és az Apple Watch – egyikük sem volt első, de mégis ők voltak az első modern készülékek, nem igaz? Mindegyik esetben, úgy gondolom, hogy jóval mások előtt kezdtünk bele az adott projektekbe, de mi időt szántunk rá, hogy jól csináljuk. Nem hiszünk abban, hogy ügyfeleinket kellene laboratóriumként használnunk. Ami bennünk megtalálható, és azt hiszem egyedülálló is, az a türelem. Van türelmünk várni, hogy valami nagyszerűt alkossunk, mielőtt piacra dobjuk.

 

Tim Cook arra a kérdésre is választ adott, hogy milyen félreértések vannak az Apple-lel kapcsolatban, illetve hogy az emberek mit nem értékelnek a céggel kapcsolatban. Továbbá beszélt a vásárlóktól kapott kritikákról is, amik meglehetősen vegyesek.

A vásárlóink a legértékesebbek. Minden nap elolvasok jó pár megjegyzést, néhányan pozitív dolgokat írnak egy-egy vásárlási élményéről, hogy milyen nagyszerű munkát végeztek a munkatársaink. Mások viszont, csak annyit írnak, hogy “Hé, akarom ezt a funkciót, és nem elérhető még”, aztán vannak akik azt mondják, hogy ennek a funkciónak másképp kellene működnie, míg egyeseknek szerint a termékeink az egész életüket megváltoztatták. Nagyon érdekel, hogy mit gondolnak a felhasználóink.

Az olyan ember számára, aki sosem használta a termékeinket, az nem tudhatja, hogy az Apple mennyire különbözik más technológiai vállalatoktól. Aki pénzügyekben érdekelt, az csak a bevételeket és a nyereségeket nézi, ez alapján pedig azt gondolhatja, hogy pénzcsinálásban jók vagyunk. De ezek nem mi vagyunk. Megalkottunk egy lenyűgöző csapatot, akik jobbá akarják változtatni a világot. Nem akarjuk, hogy az embereknek több rendszert kelljen használniuk, vagy olyan eszközzel kelljen élniük, amely nincs integrálva. A hardvert és a szoftvert, valamint néhány kulcsfontosságú szolgáltatást is létrehoztunk, hogy egy egész rendszert tudjunk biztosítani. Nagyon komolyan vesszük értékeinket, és szeretnénk, ha minden termékünk tükrözné ezt. Mind nagyon különbözőek vagyunk, de mindannyiunknak közös a célja. Ez a közös cél pedig az, ami összetart és ösztönöz minket, hogy hajnalokig dolgozzunk és megpróbáljuk életünk legjobb munkáját elvégezni.

Cook azt is elmondta, hogy a cég jelenleg olyan termékeken dolgozik, amelyek még legalább 3-4 évre vannak a megjelenéstől, és arra is utalt, hogy bizonyos termékek még ennél is később lesznek elérhetőek, valószínűleg a 2020-as években. Mi mindenesetre nagyon várjuk az újdonságok bemutatását és kíváncsiak vagyunk, mi újat tudnak még mutatni.

Ti milyen megjelenésnek, vagy funkciónak örülnétek?

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Tök jó, hogy megalkottak egy lenyűgöző csapatot, akik jobbá akarják változtatni a világot. Mostmár csak egy olyan csapat kéne, akik használhatóvá teszik az iOS 11-et.

  2. Ez mind szép és jó , de jó lenne ha ez a csapat egy működő iOS valamint macOS-t raknának össze . 11.2.6 és iPhone X -en meg mindig többször előfordul hogy hívnak és nem tudok róla semmit sem, meg értesítést sem kapok, ha nem elvileg rögtön ki sipolok. ????????

  3. @Criton: cseréltess SIM-kártyát, ha a hálózati beállítások törlése nem segít ezen, és ellenőrizd, hogy nincs-e ilyenkor bekapcsolva a Ne zavarjanak mód.

  4. @Jadeye: a színház mód van ilyenkor beállítva watchon.

  5. Állandóan sírnak az emberek, hogy nem jó az aktuális iOS, nem jó az aktuális macOS. Mit rontok el, hogy nekem ezekkel nincs bajom? A telefonom jól működik, pedig nem mai darab, egy iPhone 6S. Persze, bakizik olykor, a minap az FaceBook app piszkálása közben rebootolt, de akkor mi van? Újraindult és onnan folytattam, ahol a crash előtt tartottam. A világ nem dőlt össze közben. És ez persze nem rendszeres jelenség, nem emlékszem, hogy előtte volt-e már crash és ha igen, mikor.
    A macOS-t egy idén négyéves MacBook Prón használom, probléma nélkül. Munkára, szabadidő eltöltésére, mindenre jó. És nincs baj az oprendszerével sem. Pedig újrainstallálva egyszer sem volt, csak folyamatosan frissítve. Persze, ezalatt a négy év alatt volt crash, egy vagy két alkalommal. És? Ez nem egy Tandem, csak egy laptop.
    Nem kell mindent túlreagálni.

  6. @Jadeye: de most megnéztem és megkértem pár ismerőst, bejött a hívás, szóval nem nagyon értem, az is lehet én vagyok olyan helyeken ahol a térerő elmehet. Pld ma kórházban voltam, többen mondták, hogy ott előfordul. De máskor meg útközben vagyok, nem sűrűn de előfordul ez a probléma.

  7. Nem értem az embereket, még mindig!! Sírni tudtok, hogy nem jó az iOS stb.. de a megoldást sosem keresi senki. Érdekes módon, nekem sosincs vele gondom. Mindig béta szoftverekkel használom, és a Macbook-ot is. Amikor nekem esetleg, “elromlik” valami, nem ide írok be fa**ságokat, hanem picit utána járok mi lehet a gond. Komolyan mondom, mintha az OVI-ba lennék..
    Egyébként i7plus & Macbook Air 2016 a két JÓL MŰKÖDŐ vasam. Hangsúlyozom, Béta szoftverekkel megy. Hamarosan egy Watch 3, és Airpods is érkezik a családhoz. ????????

  8. Fú de rossz duma ez, az ő szájából.
    Jobs megcsinálta, ő meg azóta is azon a hullámon ül. Csakhogy már nincs hullám, inkább csak fodrozódik, mármint a termékeket illetően. Ez az ember egy könyvelő, részvényesek kutyája.

  9. @csacsahc: Ha nem érted az embereket, azért nem kell felhúzni magad! Valamint ez az oldal szerintem nem csak azért van, hogy híreket hozzon lehet, hanem azért is hogy a felhasználók egymást segítsek. Nem értem engem most miért kell támadni, nem hiszem hogy az a felhasználó vagyok, aki folyamatosan sír. Volt egy problémám, amire kerestem a választ. Reméltem hogy más már járt ugyanebben a cipőben.Egyébként meg a problémáim nagy részét megpróbálom külföldi oldalakról megoldani, nem az a típus vagyok aki rögtön idejön kérdezni.

  10. “jobbá akarják változtatni a világot” Szerintem ez így magyarul nagyon furcsán hangzik jobbá akarják tenni, vagy pedig meg akarják változtatni a világot jó irányba helyesebben hangzana. Nem kötözködésből írom nem vagyok egy nyelvtanhuszár csak egy javaslat 🙂

  11. Ha már működő csapat, a gyári mail app-al nem akarnának valamit kezdeni? nincs sok bajom 8 plus alatt az ios 11-el, de ettől agyfszt kapok, de komolyan. Van, hogy 5x kell kitörölnöm egy levelet, mert egyszerűen “elfelejti, hogy ki szeretném törölni”, de olyan is van, hogy nagy nehez sikerül a kukába rakni valamit, de az értesítés jel még percekig ott marad, hiába nincs új levelem! Ha valami zavar a rendszerbe akkor ez az.

  12. Szerintem a wc papír gyártók is jobbá akarják változtatni a világot 🙂


Add a Comment