fbpx Skip to content

Egy hete jelent meg a HomePod, az Apple okoshangszórója. Mi is teszteltük (itt olvasható), mások is górcső alá vették a készüléket és érdekes megállapításokat tettek.

Homepod

Először is elmondható, hogy a HomePod hangzás szempontjából az egyik legjobb, ha nem a legjobb a piacon lévők között, mesterséges intelligencia terén viszont jócskán elmarad versenytársaitól. A Loup Ventures munkatársai 782 különböző kérdést és szempontot vettek figyelembe a teszt során.

Néhány érdekes megállapítás a tesztből:

  • a HomePod a legjobb hangzással rendelkező okoshangszóró;
  • a felhasználói élmény kifejezetten jobb volt, mint a versenytársainál tapasztalt (üzembe helyezés, kommunikációs stílus, figyelési képesség);
  • az üzembe helyezés szuperkönnyű, a többi digitális asszisztenshez képest a legkönnyebb, hála a Otthon alkalmazásnak, még Wi-Fi állítgatása sem kell hozzá;
  • a HomePod kifejezetten jó figyelési képességgel rendelkezik más okoshangszórókhoz képest – ez betudható a zajszűrő képességnek, mely lehetővé teszi, hogy zene mellett a normál hangerővel kimondott utasításokat is meghallja;
  • csak az esetek 52.3%-ban tudott helyes választ adni – összehasonlítva a Google Home 81%-ával, az Alexa 64%-ával és a Cortana 57%-ával, ez kifejezetten gyenge eredmény;

Homepod válaszok

  • a Siri hangja tisztább és emberibb, mint iPhone-on, jobban kommunikál, mint versenytársai: nem ismétli meg a kérdést, mint a Google Assistant vagy az Alexa;
  • az iPhone-on lévő Siri sokkal több lehetőséget kínál, mint a HomePod-verzió – a HomePod nem támogatja a navigációs, naptár, email és telefonhívási funkciókat sem, ezeket az Apple szoftverfrissítéssel a jövőben pótolni tudja, így hasznosabbá válhat az okoshangszóró.

A Loup Ventures igen optimista a hangszóró jövőjét illetően: 2018-ban az Apple 7 millió darabot fog eladni belőle, 2019-ben pedig 10.9 millió darabos eladást várnak, a továbbiakban pedig évi 40-45%-os növekedést prognosztizálnak.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy hangszóróként hihetetlenül jól szól. Digitális asszisztensként, mint első verzió, jobb a vártnál, azonban igencsak elmarad Alexától vagy a Google Home-tól. Amint a Siri több funkcióra lesz képes, a vásárlónak el kell gondolkodnia azon, hogy érdemes-e megvenni az Apple okoshangszóróját vagy negyedannyiért az Amazon Echo-t, igaz, gyengébb hangzással. Az Apple termékei mindig prémium márkák voltak, azonban Cupertinóban döntést kell hozni, hogy hobbiként tekintenek-e a HomePodra – mint anno az Apple TV-re – és hagyják, hogy fejlettebb versenytársai állva hagyják vagy uralni akarja a nappalit és komoly erőforrásokat fordít a fejlesztésére. Még ha digitális asszisztensként annyit is fog tudni, mint versenytársai, nem biztos, hogy megéri négyszeres pénzt fizetni a jobb hangzásért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

7 Comments

  1. Érdemes MKBHD videóját megnézni.

  2. Ez, a nyomot hagy a fa butoron dolog eleg necc. De a legszebb az apple reakcioja????

  3. Meggyőződésem, (anélkül, hogy személyesen Kuo adná a forró drótot????) hogy az utóbbi két év bakijai óvatosabbá tették az Apple-t, azért adagolja több fokozatban eltolva a szoftveres tudást az új termékeknél. Ha meggondoljuk, – mivel az újabb termékek is mind részeivé válnak a Apple-ökoszisztémának – az egyre több eszköz a rendszerben egyre több buktatót rejthet, melyekre fel kell készülniük, hogy ne rajtuk nevessen a világ. Mivel kíndóz, android vonalon természetes, hogy ez-az nem, vagy rosszul működik, ezt egy vállrándítással “elfogadják” a felhasználóik. Ha egy Apple-eszközzel van valami, akár apróság, (most pl, hogy a HomePod szilikon talapzata hajlamos – ugyan könnyen eltávolítható – foltot hagyni padlón, bútoron) azonnal felhördül a fél világ. Siri – legalább iPhone-os szintű – felokosítása biztos, hogy hogy pár hónapon belül megérkezik. Más kérdés, hogy magyarul mikor fog tudni. Pedig a mostani korlátozott tudás mellett talán egyszerűbb lenne a még hiányzó közép-európai nyelveket integrálni. A HomePod nem olyan, mint egy iPhone, Siri nélkül nagyon nem teljes az ún. “felhasználói élmény”.

  4. @pajti-1: Nekem az Omni10-em is nyomot hagy… Gondolom ez a hangszóróknál egy teljesen természetes dolog, amit most az Apple hátán meg lehet lovagolni. Szigorúan úgy beállítva, hogy ez csak az Apple problémája.

  5. Nekem meg a JBL nem hagy nyomot, erdekes nem? En meg nem gondolom hogy egy hangszoro nyomot hagy. Az etolajos uveg, na az gondolom hogy nyomot hagy.

  6. Most akkor azért ne vegyek mert azt írja a világháló és a csapból is az folyik, hogy nyomot hagy a fa bútorokon? Könyörgöm a fa bútorokon még a víz is nyomot hagy, hogyha az nincs rendesen kezelve. Előtttem már valaki jól megfogalmazta. Magyar hang nélkül nem tudom használni. Nincs olyan angolom, hogy megértessem magam a Siri-vel. Nekem inkább ez a bajom vele. Erről viszont csak én tehetek, plusz az a nyolc év orosz tanulás aminek az égvilágon semmi értelme nem volt. Vagyis volt mert tudom oroszul a “tyilifon”t a “krákágyil”t meg a rakétát. De például bútorápolásban jó vagyok. De komolyra fordítva a szót és jó pár videót megnézve, nem olyan rosszul sikerült ez a cucc mint ahányan kívánjátok ezt neki.

  7. @jancsifalusi: Nehogy azt hidd! Még az én angol makogásomat is megérti, (sosem tanultam angolul, pa russzki viszont kilenc évet!) rövidesen lesz benne más választható nyelv is, ahogy egyre több helyen árulják majd. Akár oroszul is mondhatod Sirinek: sto tü hócses gyélatty????? A nagy fegyvertény persze az lenne, ha magyarul is zrikálhatnánk.????


Add a Comment