dARk – egy hátborzongató ARKit játék

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rég írtunk már ARKites alkalmazásokról és játékokról, holott ez volt az iOS 11 egyik legnagyobb újdonsága. Végre egy olyan kiterjesztett valóság platformot kaptunk, ami a rendszer részét képezi és nem minden fejlesztőnek külön kell megírni a saját megoldását. Most egy elég jópofa, de egyben hátborzongató játékot próbálhattam ki a dARk személyében.

Az összes eddig kipróbált ARKit alkalmazás közül kis túlzással, de azt kell hogy mondjam, a mostani játék, a dARk lepett meg és kötött le legjobban. Nem egy hosszú történettel dolgozó alkotással van dolgunk, de arra a pár percre, amíg játszunk vele, biztosan beszippant.

A Netflixes Stranger Things sorozatot szerintem senkinek se kell bemutatnom, ahogyan a kicsit hasonló atmoszférával és alap történet elemekkel dolgozó német Netflix sorozat, a Dark is megérdemelné a hírnevet. Persze azok számára is élvezetes lehet a dARk, akik ezt a két sorozatot nem nézik, mégis a játék légköre egyértelműen sokat merített ezekből a szériákból.

Mivel elég rövid játékról van szó, ezért a történetet csak minimálisan vezethetem be, mert ha túlságosan belemegyek, akkor a bekezdés végére már az egészet el is mesélném. A játék elején kapunk egy lapot, amin egy eltűnt személy adatlapja látható, aki rejtélyes módon tűnt el és nekünk lesz a feladatunk őt megtalálni és rájönni, mi történhetett vele. Csakhogy nem ő az első, aki eltűnt egy rejtélyes kísérlet közben, aminek mi vagyunk a következő alanya. Egy portál nyitásával egy másik dimenzióba léphetünk át és az ARKitnek köszönhetően tényleg át kell lépnünk a téridőben keletkezett résen, hogy megtalálhassuk a kísérlet eltűnt alanyát. A portálon átlépve olyan érzésem támadt, mintha a Stranger Things Tótágas (Upsidedown) részébe csöppentem volna, ugyanis teljes sötétség fogadott, fura hangokkal és zajokkal teli világba csöppentem, ahol furán nagy pelyhekben hihetetlen lassan hullott a hó, bár lehet, hogy csak valami másik dimenzióbeli por volt.

Az ARKites játékok és alkalmazások úgy működnek, hogy a telefon kamerájával végig kell pásztáznunk a szobát, amiben játszunk, hogy a rendszer elég információt kapjon ahhoz, hogy tudja hova lehet elhelyezni a kiterjesztett valóság elemeit. A dARk esetén ez különösen fontos, hiszen miután a rendszer feldolgozta a terepet, a játékban nekünk is tüzetesen át kell vizsgálnunk a zseblámpánk fényében a helyiséget, hogy megtalálhassuk a rejtély megoldásához szükséges tárgyakat. Az egész játék során a kísérlet egyik vezetője rádió kapcsolatban van velünk és a fülünkbe adja az utasításokat, de egy idő után a kapcsolat szakadozni kezd és az egész környezet egyre hátborzongatóbbá válik.

Tovább nem is mondanám a történetet, mert azzal elrontanám az élvezetet. Egyet tudok ajánlani csak annak, aki kipróbálja a dARk-ot: fogd jó erősen a telefonod, nehogy ijedtedben elejtsd és összetörjön!

  • Méret: 0 MB | Verzió:
  • Ár: | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


  1. @kchris: Ugyanerre gondoltam én is. Tök jó, hogy vannak ilyen AR próbálkozások, de ez is az a műfaj, aminél kézben a telefont nézegetni nem akkora buli. Ez szemüvegben adná igazán.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!