fbpx Skip to content

Pár nappal az Apple új termékének, a HomePodnak megjelenése előtt a cég ajtót nyitott a hanglaboratóriumába, ahol nem csak a HomePodot, hanem cég összes többi termékét is tesztelik. A hanglaboratórium Kalifornában található, pontosabban Cupertinóban, ahová pár újságíró meghívást kapott, hogy körbevezessék őket, illetve megismerhették, hogy hogyan is készülnek az Apple audio termékei.

HomePod Audio Lab

Ez azért is érdekes, mert az Apple nem a már piacon lévő, elérhető audio alkatrészeket építi be termékeibe, amit más cég is használhat, hanem alapjaiban terveznek meg és hoznak létre minden egyes alkatrészt. Olvassátok el a The Loop újságírójának, Jim Dalrymple-nek élményeit, ami egy kivételes betekintést nyújt az Apple hanglaboratóriumába.

A hanglaboratórium meghatározó hely az összes termék számára, így az előállítás során többször is eljutnak a hanglaborokba. Az elkészítés és tesztelés után is ide küldik vissza a prototípusokat további vizsgálatokra, hangolásra és végül egy újabb ellenőrzésre. Mindez addig folytatódik, amíg a hang meg nem felel az Apple elvárásainak. A cél, hogy meggyőződjenek arról, hogy semmilyen hang nem szűrődik ki az eszközből, csak ha zenét játszik.

Fontos szerepe van az összes termékünknél, ez nem csak a HomePodról szól, hanem az iPhone-ban lévő hangszórókról, az iPadben lévő négy hangszóróról, illetve amiket a Mac-ekbe rakunk, a mikrofonokról, az AirPods-ról, Siriről és az Apple TV-ről, amik a feljesztési kör egy pontján mind jártak a hanglaborban. – mesélte Phil Schiller.

Kate Bergeron, a hardverfejlesztésért felelős alelnökétől megtudhattuk, hogy a HomePod projekt 6 évvel ezelőtt kezdődött – ami érzékelteti, hogy az Apple mennyi ideje tesztelte és dolgozott az adott terméken. (Persze Sirit ennyi idő alatt sem sikerült teljes értékűvé tenni… – a szerk.)

A HomePod egy felvetődött kérdésből indult: mi lenne, ha terveznénk egy hangszórót, amit bárhová elhelyezhetünk, és a szoba nem befolyásolná a hang minőségét.

Kate továbbá azt is elmondta, hogy a projekt elindításakor egy nagyon kicsi csapatban dolgoztak, viszont később mikor rájöttek, hogy valami lenyűgöző dolgot találtak ki, rögtön felkeresték az Apple vezetőségét, hogy bemutassák az ötleteiket. Miután a HomePod ott is zöld utat kapott, elkezdődhetett a fejlesztés következő szakasza. Ide viszont már elengedhetetlen volt további csapatok bevonása, akik az eszköz hőgazdálkodását, a számítási, a teljesítménybeli, a vezeték nélküli technológiát és a különböző, a HomePodban megtalálható érzékelőket kezelték. A készülék minden elemét az Apple tervezte, csak és kizárólag a HomePod számára, többek közt azt a szövethálót is, ami a HomePodot borítja. Ezt a szövethálót az akusztikai csapat tervezte szorosan együttműködve más Apple-csapatokkal annak érdekében, hogy az akusztikailag átlátszó legyen, de mégis megfeleljen az összes többi Apple szabványnak.

Úgy gondoljuk, összehoztuk a legnagyobb akusztikai és hangtechnikai csapatot a világon. Sok felsőkategóriás hangmárkára és egyetemre támaszkodtunk, hogy megalkossuk ezt a fantasztikus csapatot. Noha ez elsősorban a HomePod miatt kellett, attól még az Apple összes többi termékéhez is hasznos – mondta Gary Geaves, az audio termékek tervezéséért felelős igazgatója.

Az audio csapat a világ legjobb eszközeivel dolgozhat. A HomePod számára azonban az Apple külön épített egy akusztikailag zárt kamrát – ami jelenleg a legnagyobb Amerikában – ahol fel tudják építeni és tesztelni tudják a hangot. A kamra, amelyet egy másik szobán belül építettek fel, teljesen visszhangmentes és rugókon fekszik, ami minimalizálja a külső környezeti rezgéseket, ezzel tökéletes körülményeket biztosítva az Apple mérnökei számára a hangzás teszteléséhez.

Hangszórók fejlesztése során megszokott az akusztikailag zárt szobák használata, viszont elengedhetetlen olyan termékek esetében is, mint a HomePod, ahol kifejezetten kiváncsiak voltunk annak direkcionális viselkedésére. Nem csak arra, hogy egy adott irányban hogyan szól, hanem minden irányban. Ez egy lényeges eleme annak, hogy miért működik a HomePod úgy, ahogy, illetve ez teszi lehetővé, hogy a rendszer alkalmazkodni tudjon a környezetéhez, bárhova is helyezik. – mondta Geaves.

Az Apple egyedi, akusztikailag zárt szobája Cupertinóban, ahol kifejlesztették a HomePod nyalábformáló hangsugárzóit és mélynyomóját.

Az Apple egy másik kamrát is épített Siri hangfelismerő algoritmusának kifejlesztésére, hiszen a hangszórónak fel kell ismernie a Siri parancsokat hangos zene vagy más környezeti zaj mellett is. A HomePodnál Siri tudja, mikor beszélünk hozzá, még akkor is, ha ugyanabból a hangszóróból szól a zene, amihez Siri kapcsolódik.

Egy harmadik kamra is megszületett, ami egy úgynevezett “Zaj és Rezgés” szoba. Ez segít észlelni és megelőzni a HomePod által kibocsáltott esetleges elektronikus hangokat és a zúgást, amikor az be van dugva, de nem játszik zenét.

“Több ezer mérést végeztünk minden egyes dolgozónk szobájában, ami több száz szobát jelent. Ezek a mérések lehetővé tették, hogy meghatározzuk az egyes akusztikus tereket, és kapjunk egy átlagértéket a visszhangra vonatkozóan.” – tudhattuk meg Geaves-től.

A kis szoba az Apple zaj- és rezgéslaboratóriumában, amely a nem kívánt zajokat észlelte a HomePod fejlesztése során.

A zaj- és rezgéslaboratóriumot évekkel ezelőtt építették fel, hogy a Mac nemkívánatos zajain dolgozzanak. Abban az időben ez a labor inkább a ventilátor és a merevlemez zajaira összpontosított, de az évek során ez kibővült az elektronikus zajszűréssel is. Geaves azt is elmondta, hogy ennek a szobának az elszigetelése mindennél sokkal fontosabb, annyira alacsony hangokkal dolgoznak.

A rendkívül csendes zaj- és rezgéskamra az Apple Cupertino hanglaboratóriumában a HomePod zajszintjének mérésére szolgált.

A kamra egy 28 tonnás beton alapzaton fekszik. A panelek vastagsága 3­0 cm, ami még 27 tonna anyagot jelent, továbbá a tényleges kamra és a betonlap között 80 elszigetelő felfüggesztés található. A kamrát -2 decibelesre tervezték, ami alacsonyabb, mint az ember hallásküszöbe, ezáltal alapvetően teljes csendet biztosít.

Mivel a hanglaboratóriumban a HomePod mellett számos más termék is tesztelésére került, így várható volt, hogy a HomePod fejlesztése más Apple termékekben is előrelépést eredményez, amit Gary Geaves is megerősített.

A HomePod fejlesztése során voltak olyan eredmények, amelyek más termékeket táplálnak majd. Ez az egyik előnyünk, hogy egy csomó különböző hangterületen dolgozunk.

Ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk, a HomePod január 26-tól előrendelhető, és február 9-én már szállításra is kerül, viszont az Apple Store-okban egyelőre nem lesz készlet. A készülék az első körben az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában lesz elérhető, viszont utóbbi kettő esetében csúszott a szállítási idő, így jelenleg február 12-re várható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Hú de tudományos.
    Megvettem a Amazon Echot és az Echo Plus-t.
    Hát fel kell kötni az Apple-nek a gatyát, hogy nagyot alkosson

  2. Viszont legalább tudjuk hogy miért lesz kiba irreálisan drága 🙂

  3. Valahol azt írták, hogy az Apple-nek 17 süketszobája van. És a -2 dB nem is egy kiemelkedő érték, a Guinness rekorder szoba -9,4 dB-es, de nemhivatalosan léteznek ennél még csendesebb szobák is, egészen -12,4 dB-es hangnyomásszintig. Viszonyításképpen egy hétköznapi csendes helyen (pl. egy könyvtárszobában) 30 dB körüli hangnyomás uralkodik, és a Bell skála logaritikus volta miatt 10 dB-es csökkenés fele nyomásnak felel meg. Mindenesetre 0 dB körül már nagyon kellemetlen az emberi fülnek a benn tartózkodás, fél óránál többet nem sokan bírnak ki egy süketszobában. 🙂

  4. Tudja-é valaki, hogy ez mikortól startol Magyarországon? Köszönöm


Add a Comment