fbpx Skip to content

Tegnap megjelent az iOS 11.3 első, fejlesztői béta változata, amiben egyelőre még nem érhető el az akkumulátor állapota, illetve “a lassítás kapcsoló”, amiről már írtunk korábban.

iOS 11.3 beta 1 lassítás feloldva

Azonban a tesztelők eddigi tapasztalatai alapján az Apple kikapcsolta a lassítást ebben a bétában. Akár 50-60%-kal gyorsabbak lettek azok az iPhone 6, 6s készülékek, amikben az akku állapota miatt csökkent órajellel működött a processzor, ami brutális növekedést jelent. Egy Reddit posztban számos iPhone tulajdonos beszámolt arról, hogy bizony hatalmas különbséget lehet észrevenni az új bétánál a korábbi iOS-verzióval szemben.

Úgy tűnik, hogy az Apple tesztel. Kérdés, hogy a lassítás feloldása mellett hány felhasználó fog panaszkodni a gyakoribb újraindulásra, kikapcsolásra. Elképzelhető, hogy a cég az egész funkciót csak a beta 1-ben kapcsolta ki teljesen, idővel visszakerül majd, kapcsolóval együtt. Ez továbbra is egy béta szoftver, ha fel akarjuk tenni, akkor inkább várjuk meg az első nyilvános bétát, de abban sem biztos, hogy az Apple kikapcsolja a lassítást. Tehát ez úgymond egy teszt nekik, ahogy nekünk is. Aki el tudja viselni a bétákkal járó hibákat, azoknak a jelentését, felderítését, érdemes letölteni a szoftvert, mert a készüléke tényleg gyorsabb lesz. Egyéb esetben továbbra sem ajánljuk.

iOS 11.3 gyorsulas

(Az iOS 11.3 béta 1 frissítése után a fenti teszten jól látszik a gyorsulás.)

Twitteren is többen jeleztek sebességnövekedést, például:

Sokan azt hiszik, hogy az Apple azért lassítja a készüléket, hogy újabbat vegyél. Ez nem igaz! Azért lassította, hogy biztonságos működést kapjunk, persze a kommunikáció alapjában véve rendkívül rossz volt. Újabb szoftvernél az első változatoknál lassabb lehet a régebbi készülék, ezeket a problémákat az Apple az iOS x.1-es verziószámánál szokta javítani. Olyan nincs, hogy az Apple lassítja a készüléket, hogy újabbat vegyél!

Hogyan tudom letölteni az iOS 11.3 beta 1-et?

Az iOS 11.3 beta 1-et jelenleg csak a fejlesztői fiókkal rendelkezők tudják feltelepíteni. Ehhez vagy a megszokott .IPSW fájlra, vagy egy speciális béta profilra van szükség, ami után pedig OTA segítségével frissíthetjük az iPhone-t. Ezeket sem mi, sem más fejlesztő nem oszthatja meg veletek, mert tiltja az Apple, de a Google mindig a barátunk.

Amennyiben letöltöttük a béta profilt, küldjük el magunknak emailben, majd pedig kattintsunk rá és telepítsük fel az iPhone-ra. Az újraindítás után már megjelenik a frissítés a készülékünkön.

Vissza a hivatalos iOS-verzióra

Ha nem vált be a béta, a már megszokott módon lehet visszatenni a hivatalos verziót: helyreállítási (recovery) vagy DFU módba kell tenni a készüléket, majd be kell tallózni a letöltött IPSW-t. Erről az Apple következő támogatási dokumentuma is részletesen beszámol: Béta verziójú iOS szoftver telepítése vagy törlése.

Nektek javult az iPhone sebessége?

Olvasd el a hozzászólásokat is

57 Comments

  1. Akkor “lebuktatom” magam 😀 pont az én tweetemet raktátok be.

  2. “Sokan azt hiszik, hogy az Apple azért lassítja a készüléket, hogy újabbat vegyél. Ez nem igaz! Azért lassította, hogy biztonságos működést kapjunk, persze a kommunikáció alapjában véve rendkívül rossz volt. Újabb szoftvernél az első változatoknál lassabb lehet a régebbi készülék, ezeket a problémákat az Apple az iOS x.1-es verziószámánál szokta javítani. Olyan nincs, hogy az Apple lassítja a készüléket, hogy újabbat vegyél!” Ezt ti egyébként el is hiszitek? Tervezett avulás? Franciaországi, olaszországi per? Amerikában alakult pertársaság? Dél-Korea? Ezek rémlenek? Mondanak valamit? Az a “büdös” nagy valóság, hogy az Apple “elfelejtett” szólni egy olyas valamiről, ami egy több százezer forintos készüléknél nem igazán aprócska, elhanyagolható tényező. Pontosan tette azt azért, mert nem volt érdeke, hogy tájékoztasson róla. Miután “lebukott” akkor pedig jött a szokásos kommunikációs trükkel. Média területen dolgozom, így van tapasztalatom arról, hogyan kell szép staniclibe csomagolva eladni a “kakit”. De várjuk ki a perek végét. Egyébként mindenki azt hisz el amit akar. Illetve, ha saját maga szeretne felülni arra a bizonyos “sz.pó rollerre” akkor tegye. Gondolok itt arra, hogy elhiteti saját magával, hogy ami valójában elfogadhatatlan sz@r az is tökéletes mert Tim Apple-je gyártja.

  3. Folyton újraindul ha megnyitom a Facebook Messengert. ????

  4. És mi a helyzet a Muter régi Iphone 4-esével? Arra már nincs frissítés de lassú mint a dög 🙂

  5. Valami a fb messengerrel lesz. 11.2.2-n futok es mar nem eloszor indult ujra 6plus mikor megnyitom az alkalmazast. Ezt csak a legutobbi messenger frissites ota tapasztalom.

  6. Vagy nem vettek ki semmiféle lassítást, csak csináltak végre egy normálisan futó os-t 🙂

    Más : “Kérdés, hogy a lassítás feloldása mellett hány felhasználó fog panaszkodni a gyakoribb újraindulásra, kikapcsolásra.” Miért ennyire evidens nektek, hogy ha nem lassítanak akkor kikapcsol és újraindul a készülék?

  7. a messengerben valami tényleg nem okés, kb. 1 hónapja rövidebb ideig használtam iphon 6 plus-t, nekem “szerencsére” csak bezárta magát a messenger, nyilván nem szép animációval csak úgy puff. semmilyen más alkalmazással nem volt semmilyen baj.

  8. @pomogacs: Tegyél fel régebbi iOS-t rá! Arra még simán lehet.

  9. Az ipad mini 2 m csiga lassuságát ki oldja meg? Előző ios el meg szuper volt, most meg utálom ezt a szart.

  10. Akkor az mehet a levesbe? :/

  11. @pAnk: A lassítás azért vezették be mert kikapcsoltak a készülékek. Mivel ez az elmúlt egy évben megszűnt joggal lehet összefüggést találni.

  12. Én erre a hírre most lehet, hogy rácáfolnék. Reggel telepítettem a betat, i6ról beszélünk, első feloldásnál éreztem, hogy itt valami más, nyitogatom az alkalmazásokat, mondhatni csak úgy szárnyalt a telefon. Egyből néztem CPU DasherXben, hogy hogy is állunk CPU órajellel, láttam, hogy 1400/1400. Egésznap érezhető volt a gyorsulásom, kb 2 óránként rá-rá néztem a CPU órajelre, és megnyugodva láttam az 1400 MHzet minden zsebredugás előtt hiába Merült a készülék. Ezután jött egy hideg időszakos használat ahol megnyílt a Waze is egy pár percre.(35% körül jártam ekkor) Utána egy 15-25 perccel később újra teló elővétel, oldom fel jön a 10%os figyelmeztetés, ekkor low power mode ON. CPU órajel ekkor 600 MHzre beállt.(érthető a low power miatt) Most feldugtam töltőre, 100%os töltöttséget elérve levettem, nézem órajelet, mostmárcsak 1127 MHz. Feltételezem az apple nem egy az egybe kikapcsolta ezt az órajel limitet, hanem csak kissé átalakította, hogy a készülék önmagát monitorozva tudja beállítani a megfelelő határértéket, ami készülékenként eltérhet, és nem csak egy egységes %os akku elhasználódottságot alapúl vevő táblázat alapján választja ki az értéket. Napközben ha észrevehető újra indulások nem is voltak, de jeleit tapasztaltam: feloldáskor Passcodeot kért, mivel újraindult a készülék. Egyéni véleményem, csak gondoltam megosztom. Idővel úgyis több mindenki tapasztalhatja ugyanezt.(a célom nem a hír cáfolása volt, csak szimplán hozzászólás a témához, tapasztalat megosztás)

  13. Még egy kis kiegészítés, ami alátámasztja az elméletem: Geekbench 4ben CPU benchmarkot futtatva napközben(tehát CPU órajel korlátozás nélkül, 1400 MHz) kaptam single core: 1520 pontot, most a komment írásakor pedig 1327 pontot, CPU DasherX alapján 1127 MHz es CPU órajel limittel. A %os eltérés szinte megegyezik a pontok és a CPU órajelek között.

  14. @psychoo118: elképzelhető, hogy nálad mindössze az okozza a problémát, hogy egyébként egy béta rendszerről van szó. mindenesetre érdekes, remélhetőleg ez a 11.3 hivatalos megjelenésekor már nem lesz probléma, plusz ugye addigra már kapcsolónak is lennie kell benne.

  15. @green1: Az tesz során az akksik hány %-on voltak? Ha mindkettő esetben 100%-on, akkor az elég ciki az Apple-nek, hogy maxon levő akksinál is már lassított.

    Kicsit macera munka de meglesnék egy olyan mérést, ahol az egyik és a másik szoftvernél 10-10% csökkentgetéssel mérnek egyet, hogy hol a “töréspont” az akkucsökkentésnél.

  16. Nem tudom, én még mindig ott vagyok lemaradva hogy egy 1-2 éves telefon mi a penészért kapcsolna ki? A többi gyártóé miért nem kapcsol ki 1-2 év után? Most vagy ilyen fos aksikat tesznek az iPhone-ba vagy olyan brutális erő kell neki hogy menjen hogy eltervezték a szakik… más nagyon nem lehet.

  17. mostmár 839 MHz es max órajelnél járok. Hard reset sem segít, hidegben pedig 600 volt most egy pár perce. Szerintem a lassítás továbbra is működik.

  18. Az ios 11.3 beta 1- ben ugyanúgy benne van a Cpu limit bár változtatásokkal.

    Ugyanúgy lekorlátoz kb 25-35%-os akkunál, mint egy mezei ios 11.2.1-ben.

    Viszont kétségtelenül gyorsabb a telefonom ( iPhone 6s Plus )

  19. @pAnk: nekem 1300pont körül csinál most az iPhone 6 Geekbenchen, az akksim az pontosan fele akkora teljesítményű mint újonnan volt. 15 perce sincs hogy levettem a töltőről 80%-al, most 25%on van, ezalatt csak neteztem. Na most ha leveszik a sebesség korlátozást akkor meddig fogja bírni az akksi?:) ha ebben az enyhe hideg időben eloveszem az utcán, akkor percek kérdése es meghal. Az Apple ott hibázott kurvara hogy nem jelzi a készülék ha szar az akksi… engem ez a kapcsoló nem fog megmenteni.

  20. Évek óta használom az Apple termékeit így akár egy magvas véleményt is megfogalmazhatok, hogy a szándékos lassítást a felhasználó érdekében történő beavatkozásnak tehát üdvösnek, vagy programozott avulásnak, mérhetetlenül visszataszítónak tekintem-e? Egy biztos, hogy többszázezer forintos eszközökről beszélünk és finoman fogalmazva is etikátlannak tartom, hogy az Apple az általam vásárolt eszköz müködésébe a mindeddig a tudtomon kívül, az engedélyem, akaratom hiányában is beavatkozott. Ebben az esetben nem szentesítheti a cél az eszközt. Mert miről is beszélünk? A tulajdonomról! És ki a beavatkozó? Az az Apple amely az Egyesült Államokban egy olyan országban született és működő vállalat, ahol a magántulajdonod védelme elvitathatatlan, magasszintű jog és ha kell akár fegyverrel is megvédhető. Amúgy félreértés ne essék nem szeretnék puskával lövöldözni, de annak ellenére is fenntartom véleményemet, hogy miután lefuttattam a Geekbench 4 tesztet nálam a következő eredmény született: iPhone 6s Plus (2017.02 havi) iOS 11.2.1 Benchmark CPU Single-Core 2530 Multi-Core 4406 Date 2018.01.19

  21. Jah és hirtelen eltűnt 2 GB hely a frissítés után ????

  22. @Bob:
    Egyik gyártó készüléke se jelzi, ha szar az akku, persze a balhé kirobbanása után most mindenki hirtelen ezt szeretné. Sok user még azzal se tud együtt élni, ha a beállítások app sarkában ott az “1-es” képzelem milyen háborgás lenne, ha naponta egyszer kitenne egy üzenetet az iOS, hogy szar az akkud menjél és cseréltesd ki…

    Téged az fog megmenteni, hogy elbattyogsz egy szervízbe és kicserélteted az aksit a telefonodban.

  23. Sziasztok! Egy kérdésem lenne. Van egy jo kis szifonom i6s, 11.1 el fut most. Bőven kibír egy napot átlagos hasznalattal az akksija, ja és igazából minden hibátlanul műkodik rajta, vagyis én azt gondolom 🙂 És a kerdesem az , hogy érdemes vagy inkabb ne frissítsek 11.2.5- re igazabol az akku időre lennék kivancsi, hogy javulna e. Köszi előre is a tippeket/válaszokat..:)

  24. iPhone SE
    2545
    4420
    Pont

    20 pont különbség 11.2.5 hoz képest …
    Gondolom akkor nekem nincs lassítás ????
    Bár 20% körül is ki kéne próbálni

  25. Na hála a tömegpszihozisnak leértünk az androidos szintre, amikor minden iphone tulaj készülékén ott figyel a teszt progi, hogy mennyi az annyi. VICC!
    Az egész arról szólt sztem az apple olvasatában, hogy vazze ez telefon elsődlegesen és az menjen ameddig csak lehetséges, mert adott szituban életet is menthet! Mert kérdem én ki mit tippel, 100 emberből aki tegyük fel elakad vhol, akár hidegben és nem tud tölteni, hányan fognak szinte azonnal minden fölöslegeset kikapcsolni a telóján, hogy a lehető legtovább bírja majd szuflával??? Na emiatt a kis szám miatt lett beletéve egy ilyen megoldás, mert azzal nem mentek volna az előbb említettek sokra, ha rendszeresen kiírja nekik, cserélj akkut mert már nem teljesen jó! Ja és ez itt csak egy durvább példa volt, lehet 1000 más helyzet is amikor jól jöhet egy ilyen megoldás.
    Bár ha mellé még ki is írta volna a csere szükségességét, azt jobban elfogadta volna a felhasználó társadalom.

  26. @Gunar:
    Éééés a tömeghisztéria nagy nyertese a Primate Labs.
    A helyükben 10 dollárra emeltem volna a Geekbench árát… 🙂

  27. Azért az fura, hogy a párom 5S-e 636 teljes töltési ciklus után 88.9%-os
    míg az én alig használt akkum az SE-ben 289 teljes töltési ciklus után csak 87.6%-os
    mindez az iMazing adatai szerint, ami nem tudom mennyire pontos

  28. Szerencsém volt, most jövök a szervizből ( Swiss-Pozsony) és megkaptam az utolsó akkut a 6plus-ba, hát ég és a föld, sokkal gyorsabb a telefon.

  29. @mrteddyx: az elsőnél nem emlékszem már, a második kb 90%-nál volt, A screenshotot később csináltam, ott azért van kb 60%-on.

  30. Jókat mosolyogtam néhány hozzászóláson.
    Több százezres telefon?Igen annyiért adják,de nem azért mert annyit ér,hanem azért mert annyiért is megveszik.
    Tény,hogy a legstabilabb rendszer,nem hiába.Kikapcsold-nem megy!Mégis mit vártok egy Li-ion akksitól 1,5 év után,amit naponta 3szor töltötök,mert egész nap a kezetekben van a telefon!??Ez nem egy 3310-es!!!Azért lassítják,hogy ne kelljen fél évente akksit venni.
    Következő botrány majd ez lesz,hogy szar az akksi……

  31. jaj hagyjuk mar ezt a hisztit ????. tulajdon?? ilyen vezerlesek eddig is voltak a telefonokban! tulmelegedes eseten pl. hutobe tetel eseten lehet garantaltan kihozni a 100% teljesitmenyt. Auto is leszabalyoz ha gaz van. Ha szar aksi kerult a telefonba (ez az apple sara) akkor termeszetes hogy a stabilitas az elso, ha nem tudja leadni a teljesitmenyt akkor ez van. eles korulmenyek kozott hidegben pl sieles alap hogy lehessen telefonalni!

  32. az meg egyertelmu hogy attol mert meg dragabb ez a telefon nem ad ilyen szinten tobbet. talan regen megvolt az a plusz amire gondoltok.

  33. @Jerome: Ezt is tapasztaltam. Viszont a vicc az egészben az, hogy csak ios és a gyári appok lassúak, egyéb dolgok tökéletesen futnak rajta. De ha nyitok egy safarit vagy akár az appstore-t akkor várni kell 3-4 mp-et mire a fehér képernyőből lesz valami… Előző os akadásmentesen futott.

  34. @Gunar:
    Bevásárlásból (ahol a készülék működött) kiérve a parkolóba -5 fokban a kabát belső zsebeböl elő húzva a 7-est, ahogy a levegő érte azonnal le is fagyott kb. 80%-os töltöttség mellett .
    Na ennyit az általad említett túlélésről!!!!
    Olyan ideges lettem, hogy csak a paraszti ész állította meg a kezem az elhajításától… : (“…b@zd meg!.. DRÁGA !!!..”) , mert hirtelen az összes mostani anomáliája is áthasított az agyamon abban a pillanatban.
    A telefon csak a töltőre csatlakozás után reagált a hangerö+power kombora.
    Utána megnéztem és az akksi kapacitása 97%-os (1900/1960 mAh), de ez nem nyugtatott meg. Bevittem a berlini store-ba kivizsgáltatni, amit 3 nap múlva vissza is kaptam, hogy kutya baja!!!!! – Pedig itt vmi nagyon nem kerek!!!
    Sajnos azóta nem voltak mínusz fokok, de újra ki fogom tesztelni ha lesz.
    A mai iOS nem az amit 4-es vagy 5-ös telefonokon szoktam meg. Ez ami ma van egy nagy f@s animoji !!!!!

  35. @deserter_wolfpapa: Biztosan vmi nem stimmel azzal az i7-tel, mert azt ugye nem gondolod komolyan, ha ez lenne a jellemző abból mekkora botrány lenne már régen!
    Amugy meg én dolgoztam télen mínuszban szabadban (nem szeretem a hideget 🙁 ) és akkor sem de máskor sem tapasztaltam ilyent még soha, pedig voltpár iphone-om nekem is, meg ez nem hinném hogy szoftver probléma lenne, azon kívül, hogy az SE-n is teljesen jól dolgozik nálam, már a korai beta-k óta. Csak mindig beta szoftvereket használok és OTA kerülnek fel folyamatosan, de még nem fordult elő, hogy vissza kellett volna tegyem a régebbit akár, vagy hivatalosan kiadottat. Mindig még a legrosszabbul sikerült is használható volt.

  36. @deserter_wolfpapa: Amugy meg én ahogy leírtad nem lennék biztosa a hideg miatti fagyásban, inkább tippelnék vmi szoftver nyűgre, bár az sem túl bíztató. Lehet csak tök véletlen egybeesés történt és sosem fog többet előfordulni így.

  37. @Gunar: a 6-osom is csinált olyat, hogy síelésnél a nap végén 50% környéki aksival fogta magát és kikapcsolt. Akkor 1,5 éves volt a teló.

    Hozzáteszem, hogy a 8 plus-t megnyúztam január elején, -10 fok meg se kottyant neki…

  38. Hagyjátok már ezt az akkumulátorozást! A fő gond az, hogy az apple új szoftvereivel teljesen lelassulnak a régi készülékek, és nem engedi visszatenni a régit. – ergo vehetsz úját.

  39. @Jerome: csakhogy ha kicseréled az akkut, megoldódik az amiatti lassúság.

  40. @Jadeye: Abban az esetben ha nem egy ipad air ed van, vagy egy ipad mini 2 -d amiknek fullos az aksija. vagy egy macbook air 2011 ed. Mert azokon nem segít az aksi csere. De már korábban leírtam tapasztalataimat. Mind 3 készülékem totalra vágta a legújabb op.rendszer. Macbook airre visszatettem a régi rendszert, mert az engedi, és újra repült. Az ipad air-re még vissza tudtam tenni az ios 10-et és újra használható, az ipad mini 2 -nél már lecsúsztam a downgraderől, és azóta is iszom a levét. Nem azt mondom, hogy nem igaz a akksik miatti biztonsági lassítás, hanem hogy nem ez a gond, és nem emiatt vesz valaki kényszerből új készüléket, hanem a downgrade tiltás miatt.

  41. Sajna ez féligazság Jadeye! i6SPlus telóm van, pár napja cserélték ki az akksit. Utána azonnal teljes törlés és clean install kézzel beállítva minden . Kb 10-12%-tól ugyanúgy visszaveszi a CPU órajelét a rendszer . Erre mi a magyarázat?

  42. @zsebike5: az alacsony töltöttség nem volt kérdés, pláne ha még az alacsony töltöttségű mód is bekapcsolt, hiszen az pont ezt teszi. a probléma az akku miatti lassítással az, hogy még 100% töltöttség esetén is lassabb az adott készülék, ha az akku állapota olyan.

  43. Ahogy írtam is , vadiúj akksi került a telómba.
    Tehát ez nem lehet kifogás, az alacsony töltöttségű mód sosem kapcsolt be nálam soha nem használtam és nem is akarom.
    Tehát sajna továbbra sincs magyarázat erre 🙁

  44. @zsebike5: akkor majd a 11.3-ban kikapcsolható lesz teljesen.

  45. Legyen így .

  46. @Jadeye: Persze az akksik cseréjével is vajon ki jár jól? Csak nem az apple?

  47. @nagyfej: mindig mindenütt összeesküvés van. ha elhasználódott az akku, akkor te biztosan nem jársz jól a cseréjével.

  48. @Jadeye: De ki szerint van elhasználódva? Nekem kibir másfél – két napot a 6 osom. Akkor is xar?
    És igen igazad van! Nem járok jól! Vigyem fel Debrecenből Pestre , hagyjam ott , majd megint menjek érte!
    Tényleg megéri.

  49. @nagyfej: akkor majd felteszed a 11.3-at, és kikapcsolod benne ezt.

  50. Ha a töltőre dugjátok a rossz akksis telotokat akkor azonnal gyorsabb lesz? Vagy akkor is lassit ha hálózati áramról megy? Ezt valahol kérdezték már de választ nem láttam.

  51. @Jadeye: ” csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot ” !

  52. Nekem csak a muffin ad erőt ????????????

  53. Azért érdekes ez a szoftver, mert az első napokban gyorsabb volt tőle a vas, de mostanra a legtöbb app indításkor ad fehér képet majd 1xcsak betölt, eddig ilyent nem tapasztaltam, így várom a beta2-t abban talán ezt is megoldják. De nem lett olyan mint sokan írták már az IOS11 verzióira, hogy használhatatlan, meg stb, csak időnként elmélázik kicsit mint a nyugdíjasok, nem kapkod.

  54. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma (DOJ) és tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálódni kezdett azzal kapcsolatban, hogy az Apple megsértette-e a hatósági előírásokat azzal a szoftveres frissítéssel, ami az elöregedő akkumulátorral rendelkező iPhone-ok lassulását idézte elő. Míg a lassított mobilok a felhasználókat frusztrálták, addig az amerikai nyomozók az iránt aggódnak, hogy a cég a befektetőket is megvezethette-e ezzel a gyakorlattal.
    Alakul!

  55. @Kable: Pontosan úgy értettem én is, hogy annyiért adják és nem arra a –
    tételezzük fel 150 dollár – gyártási költségre gondoltam, amennyiből előállítják. Aztán még arra sem gondoltam, hogy a viszonteladó mennyiért kapja a gyártótól, de én egyáltalán nem tudtam jót mosolyogni, amikor ki kellett kifizetni a kiskereskedelmi árat. Igen, a többszázezret.


Add a Comment