Ég veled AirPort – az Apple most először routert is beengedett az Apple Store-ba

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több dolog is arra utal, hogy az Apple a jövőben nem tervezi frissíteni az AirPort termékeit, ami ugye lehet az AirPort Express, az Extreme és a Time Capsule.

AirPort

Az egyes AirPort termékeket legutóbb 2013-ban frissítette az Apple, és azóta többször felröppent a hír, hogy ezt nem tervezi többet a cég. Ezt ugyan hivatalosan sosem erősítették meg, de a 9to5mac-nek a következő nyilatkozatot tették.

Az emberek szeretik az AirPort termékeinket, így mi továbbra is áruljuk őket. Az otthoni hálózat nagyon fontos, ezért mi egy újabb lehetőséget kínálunk az ügyfeleknek, ami nagyobb házakban is megfelelő hálózatot biztosít.

Számunkra egyértelmű, hogy az Apple szép lassan kivezeti majd az AirPort termékcsaládot. Ehhez persze még évek kellenek, mivel a jelenlegi termékek és még az előző generációk is megfelelő sebességre képesek egy átlagos háztartásban. A Time Capsule sokszor hasznos, például sokkal kényelmesebb, mint egy külső HDD, érdemes elolvasni a korábbi tesztünket róla: Használatban az “új” Apple 3TB Time Capsule.

Jelenleg tényleg elegendőek az Apple termékei, ha valaki egy 40-60 négyzetméteres lakásban lakik. Képesek az 5GHz-es tartományra, a 802.11ac szabványt is támogatják, tehát a mai kornak tökéletesen megfelelnek, nincs is oka az Apple-nek kivonni őket a forgalomból. Azonban nagyobb lakásokban már komolyabb eszközöket szeretnénk és nem csak a sebesség miatt, hanem hogy mindent lefedjünk, és itt jön képbe a mesh hálózat.

Mi az a mesh?

A mesh egy működési módot jelent. Leegyszerűsítve azt, hogy a mesh eszközök egymáshoz vezeték nélkül kapcsolódva képesek egységes Wi-Fi-hálózatot kialakítani, nagyobb lefedést megvalósítani, amit a mobil eszközök egy hálózatként észlelnek. A hálózat egységei által lefedett területek között sétálva telefonunkat, tabletünket az egyes elemek átadják egymásnak, így a felhasználó nem észlel átviteli kiesést, idegesítő lassulást, rossz jelszintet. Az AmpliFi MeshPoint antennái a jelek fogadására és egyben továbbításra, ezzel magas minőségű, megbízható vezeték nélküli hálózat létrehozására lettek kifejlesztve, ezáltal sokkal jobb Wi-Fi-t adva, mintha a routereket állítanánk be egymás után. Nézzétek meg az alábbi képet:

Ha részletesebben megnézzük, akkor látszik, hogy az antennák közötti kommunikáció révén nagyobb sávszélességre és biztonságosabb vezeték nélküli hálózatra tehetünk szert a mesh-nek köszönhetően. Önmagában a router kevés lenne a fenti esetben, de az antennák segítségével a teljes épületet, sőt még a kertet is lefedhetjük. Bővebben érdemes elolvasni az alábbi cikkünket, amiben kipróbáltuk, teszteltük a AmpliFi HD, Mesh Wi-Fi rendszerét.

AmpliFi HD, Mesh Wi-Fi központ – teszt, vélemény

Nemrég a Linksys Mesh rendszere került be az Apple Store-ba, ami azt vetíti előre, hogy az Apple vagy dolgozik egy mesh hálózaton, vagy pedig ahogy már fent írtam, szépen kivezeti a saját termékeit és átadja a helyet más gyártóknak. A mesh azért is lehet releváns a jövőben, mert az okos otthon eszközöknek fontos a megbízható Wi-Fi hálózat. Meglátjuk, mit lép az Apple.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Én gyorsan rendeltem egy AirPort extreremet és egy AirPort expresst is. 120Mb internet 120al megy minden Apple eszközünkön. Higy én miért nem vettem ilyet korábban! Az express a wi-fi kiterjesztésért felelős. Nagyon jól teszi a dolgát csak ajánlani tudom!

 2. Már vártam a kommentedet. Mindig írsz rám valami okosat. Köszönöm. Ha értenél hozzá akkor tudnád, hogy a netgear egy gagyi termék. Alsó polcos Tescos bili. És nem fele ennyi hanem negyed ennyibe sem kerül. Évente cserélni kell mert lehal. Csak úgy. Ok nélkül. Volt már vagy 4db meg D-Link is kettő. Köszönöm többet nem veszek. Meghagyom neked. Negyed ennyiért. Jó szívást a konfiggal. (Nem mindenki az árcédulát nézi)

 3. Nálam is 4db AirPort Express teszi a dolgát, tökéletesen, váltanak egymás között, gyorsasággal sincs probléma. Ez pedig nem volt elmondható az elvileg sokkal jobb, ac-s, csúcs TP-LINK routerekről…

 4. Én ezeket nem ismerwm, mind a 3 airport termék wifi router lényegében ? Mert nekem szarakszik a routerem akarok venni másikat de lehet hogy egy ilyet kene… 64m2-es lakásba melyik lenne optimális ?

 5. @admin Ez a tplinkes nyomorúságom van de ha 10 centire ülök tőle iphoneal akkor is van hogy elmegy a jel. Tégla falak vannak és szeretném ha az egész lakásban használhatóan jönne a jel

 6. @Nrbrtbgg: Alapjában véve kellene egy jobb router neked. Ebből az AirPort Extreme is megfelelne, az Express-t nem ajánlom.

  Az biztos, hogy 30-50k között kéne nézned routert. Esetleg az is opció, ha veszel https://szifon.com/2017/12/05/amplifi-hd-mesh-wi-fi-kozpont-teszt-velemeny/ AmpliFi HD-t és akkor ha valahol nincs net, akkor hozzá 1-1 plusz antennát.

  A másik lehetőség, ami talán a legolcsóbb, hogy a szolgáltatódtól kérsz egy routert, ők kb ingyen adnak.

 7. @admin: Ha most sincs jel minden hol, akkor egy ac-s routernek semmi értelme, n-esként az Express pedig egy kimondottan jól és megbízhatóan működő router. Egyetlen problémája van, hogy csak 100-as bemenete van. Ez viszont csak akkor probléma, ha ennél nagyobb netre fizetett elő és ezt a szolgáltatója valóban tudja is biztosítani.

  A szolgáltatók routereit én inkább meghagynám a szolgáltatóknak ????

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!