fbpx Skip to content

Egy-egy új készülék megvásárlása után az eszköz bekapcsolása után sok kérdés merül fel a vásárlóban, mert sokan már el sem olvassuk a használati utasítást, inkább használat közben szeretünk megismerkedni a rendszerrel.

Apple Watch állapotjelző ikonok – borítókép hat órával

Így elsősorban az újdonsült Apple Watch tulajdonosok számára szolgálhatnak újdonságként az óra számlapján megjelenő kis állapotjelző ikonok, ezért ebben a cikkben összeszedtük ezeket, illetve hogy melyik mit is jelez.

Állapotjelzések az óraszámlapon

Töltés 

Amint az Apple Watch-ot csatlakoztattuk a töltőjéhez, a megszokott hangjelzés után a számlap felső részén középen megjelenik a töltést jelző zöld villám  ikonja:

Ez az ikon mindaddig ott látszik, ameddig az óra töltőn van.

Alacsony töltöttség 

Ha az Apple Watch töltöttsége alacsony, akkor bekapcsolás helyett csak a pontos idő és a piros villám  ikonja látszik:

Ha az akkumulátor túlságosan lemerül, az óra automatikusan Takarékos módba lép, és megjelenik a  ikon az idő mellett. Amikor az Apple Watch Takarékos módban van, az Apple Watch és az iPhone nem kommunikál egymással, és nem használhatóak az óra egyéb funkciói. A Takarékos mód manuálisan is bekapcsolható a Vezérlőközpontban az akkumulátor töltöttségi értékére nyomva.

Zárolt képernyő 

Ha az Apple Watch-on jelkódot használunk, valamint be van kapcsolva a csuklóészlelés, az óra automatikusan zárolja magát, ha levesszük a csuklónkról. Ugyanígy szükséges megadni a jelkódot az óra újraindítása után is.

Ha az óra zárolva van, akkor a kék lakat  ikon látható a számlap tetején, illetve bármi érintésre vagy gombnyomásra a jelkódot kéri a készülék:

Az Apple Watch zárolása automatikusan feloldható az iPhone-nal, ha azt engedélyezzük az iPhone-on a Watch appban a Jelkód menüpont alatti Feloldás iPhone-nal opció bekapcsolásával.

Repülőgép mód 

Ha bekapcsoljuk az órán a Repülőgép módot, akkor azzal kikapcsolásra kerülnek a vezeték nélküli funkciók, és így az iPhone-nal való folyamatos kapcsolat is, de más funkciók továbbra is használhatóak maradnak. Ezt a narancssárga repülőgép  ikon mutatja a számlapon:

A Repülőgép mód automatikusan bekapcsolható, ha az iPhone-on aktiváltuk, viszont kikapcsolása már manuálisan lehetséges a Watch-on a Vezérlőközpont megnyitásával.

Ne zavarjanak 

A Ne zavarjanak funkció segítségével sem a hívások, sem jelzések érkezésekor nem ad hangjelzést az óra, és nem kapcsolja fel a kijelzőt sem addig, ameddig ki nem kapcsoljuk ezt a funkciót. A Ne zavarjanak bekapcsolt állapotát a sötétkék holdsarló  jelzi:

A különféle riasztások, így például az ébresztő természetesen ettől függetlenül megszólalnak.

Színház mód 

A Színház módban a Néma mód be van kapcsolva, és a képernyő addig sötét marad, amíg meg nem érintjük a képernyőt, vagy meg nem nyomjuk az egyik gombot, illetve a Series 2 és az újabb modellek esetén a Digital Crown elforgatásával is felébreszthető az óra. Ezt a narancssárga színházi maszkos  ikon jelzi:

A kikapcsolásához nyissuk meg a Vezérlőközpontot, majd koppintsunk az ikonra.

Olvasatlan értesítés 

Ha az iPhone zárolt vagy alvó állapotban van, az Apple Watch órára érkeznek meg az értesítések – kivéve akkor, ha az Apple Watch zárolva van a jelkóddal, vagy ha az óra nem csatlakozik az iPhone-hoz, mert például Repülőgép módban van. Ha az iPhone-unk nincs zárolt állapotban, akkor nem az Apple Watch órán, hanem az iPhone készüléken kapjuk meg az értesítéseket. Ha bezárjuk az értesítéseket az Apple Watch-on, akkor az iPhone-on is bezáródnak.

Az Apple Watch a beérkezett értesítéseket a piros pont  ikonnal jelzi a számlapon:

Az értesítések megnyitásához a kijelzőn húzzuk le fentről az ujjunkat.

Ha nem szeretnénk, hogy az órán megjelenjen ez a piros pötty, ha olvasatlan értesítéseink vannak, akkor nyissuk meg az Apple Watch alkalmazást az iPhone-on, koppintsunk a Saját óra ikonra, majd az Értesítések menüpontra, és kapcsoljuk ki az Értesítésjelző funkciót.

Erről bővebben: Értesítések az Apple Watch órán.

Edzés 

Amikor edzést végzünk, az Apple Watch egy zöld ember  ikonnal jelzi ezt a számlapon:

A számlap tetején a zöld ember  ikont megérintve rögtön vissza is tudunk lépni az Edzés appba, hogy az edzést szüneteltessük vagy leállítsuk. Ha az edzés leállítása után is látható az ikon, indítsuk újra az órát.

Nincs kapcsolat az iPhone-nal 

Ha az Apple Watch bármi oknál fogva nem kapcsolódik az iPhone-hoz, akkor a piros áthúzott telefon  ikonját láthatjuk a számlap tetején:

Ebben az esetben legtöbbször a Bluetooth hatótáván kívül kerültünk, és az óra nem feltétlen csatlakozik Wi-Fi-hálózatra sem. Ellenőrizzük, nincs-e Repülőgép módban az iPhone.

Mobilhálózat térereje 

A számlap közepén helyet foglaló, térerőt jelző, maximálisan négy zöld pötty mutatja, hogy az Apple Watch GPS + Cellular típusú óránk mobilhálózathoz kapcsolódik, a pöttyök száma a jelerősséget jelzi:

A mobilhálózati kapcsolat használata az Apple Watch esetén Magyarországon jelenleg csak a Telekom esetén elérhető, és az óra nem roamingol másik országban.

Nincs mobilhálózati kapcsolat 

Amennyiben az Apple Watch GPS + Cellular típusú óránk elveszítette a mobilhálózattal való kapcsolatot, akkor a kijelző tetején a piros x ikonja látható:

Vízzár úszáskor 

Úszóedzés megkezdésekor az Apple Watch automatikusan zárolja a képernyőt a Vízzár segítségével, ami megakadályozza, hogy véletlenül rákoppintva aktiváljunk valamilyen funkciót. A világoskék csepp  ikont kizárólag az 50m-ig vízálló Apple Watch Series 2 és az újabb modellek jelenítik meg:

Amikor végeztünk az úszással, a Digital Crown elforgatásával oldhatjuk fel a képernyő zárolását, ami egyúttal hangimpulzusok használatával eltávolítja a vizet is a hangszóróból. Ha saját magunk szeretnénk eltávolítani a vizet, nyissuk meg a Vezérlőközpontot, koppintsunk a Vízzár  elemre, majd a Digital Crown elforgatásával oldjuk fel a zárolást, és így eltávolításra kerül a víz a hangszóróból.

Az Apple Watch Series 1 és az 1. generációs (Series 0) Apple Watch nem alkalmas úszáshoz.

Állapotjelzések a Vezérlőközpontban

Wi-Fi-hálózatra kapcsolódva 

Amikor az Apple Watch nem az iPhone-hoz, hanem egy Wi-Fi-hálózathoz kapcsolódik, a  ikon látható a Vezérlőközpontban. Ez az ikon nem jelenik meg külön állapotjelzésként az óra számlapján.

Az Apple Watch az alábbi esetekben tud kapcsolódni a Wi-Fi-hálózathoz:

  • Ha az iPhone korábban már csatlakoztunk a hálózathoz úgy, hogy közben Bluetooth segítségével kapcsolódtunk az órához.
  • Ha az 802.11b/g/n szabványú, 2,4 GHz-es a Wi-Fi-hálózat.

Az Apple Watch nem csatlakozik az 5 GHz-es hálózatokhoz, illetve az olyan, nyilvános Wi-Fi-khez sem, amelyek használatához bejelentkezésre, előfizetésre vagy profilra van szükség.

Mobilhálózat

A mobilhálózat gombja  zöld színű, amikor van kapcsolat, a zöld pontok pedig a jelerősséget jelzik:

A mobilhálózat gombja fehér színű, amikor aktív ugyan a mobilhálózati díjcsomagunk, viszont az Apple Watch az iPhone-hoz vagy Wi-Fi-hálózathoz csatlakozik:

A mobilhálózati kapcsolat használata az Apple Watch esetén Magyarországon jelenleg csak a Telekom esetén elérhető, és az óra nem roamingol másik országban.

Helymeghatározás 

Amennyiben a Vezérlőközpont jobb felső sarkában a liláskék nyíl körvonalát látjuk, az azt jelenti, hogy az órán található egyik alkalmazás használja vagy használta a helymeghatározást (GPS):

Hangkimenet

Az óra Vezérlőközpontját a képernyő felhúzásával megnyitva a szürke  ikonra koppintva beállíthatjuk hangkimenetként a párosított Bluetooth-headsetet, -hangszórókat vagy -kiegészítőt. Ez az ikon nem jelenik meg külön állapotjelzésként az óra számlapján.

Az iPhone pingelése 

Amennyiben házon belül nem találjuk az iPhone-unkat, az Apple Watch-on a Vezérlőközpontban nyomjunk rá a jelzést kiadó, szürke telefon  ikonra. Ezután az ikon egy pillanatra kékre vált, az iPhone pedig hangjelzést ad ki:

Az ikonra rányomva ezt bármennyiszer megismételhetjük.

Legutóbbi frissítés: 2020.06.26.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Nagyon hasznos cikk, mindig tanul valamit az embör, még ha bő két éve is van Apple órája. Mille grazie!????


Add a Comment