fbpx Skip to content

Múlt heti cikkünkben írtunk az okostelefonpiac trendjéről, pár napja pedig napvilágot látott egy elemzés a számítógépgyártók rangsoráról. Az írás szerint az Apple előrelépett a rangsorban a negyedik helyre.

MacBook Pro

A TrendForce nevű piackutató- és elemző cég minden negyedévben közzéteszi gondolatait a notebookpiac alakulásáról, a legutóbbi elemzés a napokban látott napvilágot. Az írás szerint az Apple – köszönhetően kiváló harmadik negyedéves eredményének – átvette az Asustól a negyedik helyet, piaci részesedése 10,4% lett.

A cég különösen jól teljesített a harmadik negyedévben, 5,4 millió új Mac talált gazdára (melyből 4,43 millió notebook volt), az egy évvel ezelőtti 4,9 millió darabbal szemben. Tim Cook az elemzői konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy ez a valaha volt legjobb Mac-negyedév, köszönhetően a megújult MacBook Pro termékvonalnak, folytatódott a 12 colos MacBookok erős értékesítése és jót tett a back-to-school program is, mivel egy év alatt kétszámjegyű növekedést értek el ezen a téren.

A piacot a HP vezeti 11 millió darabos negyedéves értékesítéssel, második a Lenovo 8,58 millió darabbal. A harmadik helyen lévő Dell számai tulajdonképpen nem változtak. A második negyedévben még fej-fej mellett haladt az Asus és Apple, de a cupertinóiak átvették a negyedik helyet, köszönhetően az erős harmadik negyedévnek.

A harmadik negyedévben a piac összességében 6,8%-kal növekedett, átlag feletti növekedést csak a HP és az Apple tudott felmutatni. 2017-re éves szinten a TrendForce mindössze 0,7%-os növekedést vár, de az Apple szempontjából nézve – látva a negyedéves számokat – átlag feletti növekedés várható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Lehetnének az elsők is, ha nem lennének irreálisan drágák a notebookok

  2. Jah, igy is csodálkozom, hogy ennyien megveszik…

  3. Főleg azért, mert nem is irreálisan drága. A saját ligájában tökéletes az árazssa. Néhány esetben még olcsóbb is egy- egy kihívójánál.


Add a Comment