TrendForce: az Apple lett a negyedik legnagyobb notebookszállító

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Múlt heti cikkünkben írtunk az okostelefonpiac trendjéről, pár napja pedig napvilágot látott egy elemzés a számítógépgyártók rangsoráról. Az írás szerint az Apple előrelépett a rangsorban a negyedik helyre.

MacBook Pro

A TrendForce nevű piackutató- és elemző cég minden negyedévben közzéteszi gondolatait a notebookpiac alakulásáról, a legutóbbi elemzés a napokban látott napvilágot. Az írás szerint az Apple – köszönhetően kiváló harmadik negyedéves eredményének – átvette az Asustól a negyedik helyet, piaci részesedése 10,4% lett.

A cég különösen jól teljesített a harmadik negyedévben, 5,4 millió új Mac talált gazdára (melyből 4,43 millió notebook volt), az egy évvel ezelőtti 4,9 millió darabbal szemben. Tim Cook az elemzői konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy ez a valaha volt legjobb Mac-negyedév, köszönhetően a megújult MacBook Pro termékvonalnak, folytatódott a 12 colos MacBookok erős értékesítése és jót tett a back-to-school program is, mivel egy év alatt kétszámjegyű növekedést értek el ezen a téren.

A piacot a HP vezeti 11 millió darabos negyedéves értékesítéssel, második a Lenovo 8,58 millió darabbal. A harmadik helyen lévő Dell számai tulajdonképpen nem változtak. A második negyedévben még fej-fej mellett haladt az Asus és Apple, de a cupertinóiak átvették a negyedik helyet, köszönhetően az erős harmadik negyedévnek.

A harmadik negyedévben a piac összességében 6,8%-kal növekedett, átlag feletti növekedést csak a HP és az Apple tudott felmutatni. 2017-re éves szinten a TrendForce mindössze 0,7%-os növekedést vár, de az Apple szempontjából nézve – látva a negyedéves számokat – átlag feletti növekedés várható.

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!