Az Apple lehet az okostelefonpiac piacvezetője

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendszeresen olvashatunk elemzéseket az okostelefonpiacról. A minap is napvilágot látott egy elemzés, mely szerint 2017. negyedik negyedévében értékesítési darabszámban az Apple átveheti a piacvezető szerepet a Samsungtól.

Okostelefonok

2017. harmadik negyedévében 384 millió darab okostelefont adtak el, amely 6%-os éves növekedésnek felel meg. Piacvezető a Samsung 21,1%-os részesedéssel bír, második az Apple 11,5%-kal, utána következnek a kínai gyártók, sorrendben a Huawei, az OPPO, a Vivo és a Xiaomi. A dobogó teteje az év utolsó negyedévében változhat, mivel az Apple és a Samsung helyet fog cserélni – no legalábbis a TrendForce szerint.

Az Apple-nek ugyanis annyira “bejön” az iPhone X, hogy simán megelőzi a Samsungot, amely az előző negyedévben érte el értékesítési csúcsát. Az iPhone 8 és 8 Plus a harmadik negyedévben arra volt jó, hogy a cég tartani tudja darabszámban a lépést, de a karácsonyi időszakban várhatóan 81 millió darab készüléket fog eladni, amelynek egyharmada iPhone X lesz.

Okostelefonok piaci részesedése

A Samsung Kínában visszaesést szenvedett el, világviszonylatban is csökken piaci részesedése, de még így is képes negyedévente 75-80 millió készüléket eladni. Az előző negyedévben a Note 8 és a J sorozat hasított, de az év utolsó negyedévében visszaesés várható, összesen 77 millió darab Samsung-telefon találhat gazdára.

Figyelmeztető lehet a két óriásnak, hogy a kínai gyártók jönnek fel, mint a talajvíz. A harmadik negyedévben az értékesítés csak azért tudott 6%-kal növekedni, mert a kínaiak 20%-os növekedést mutattak fel. A Huawei a felsőkategóriás, tehát nagyobb árrésű telefonokra fókuszál és külföldön terjeszkedik, az OPPO és a Vivo még Kínára összpontosít, távoli helyeket akarnak elérni, de külföld sem marad ki a terjeszkedésből, a Xiaomi pedig az indiai mobilszolgálatókkal dolgozik szorosan együtt és a Samsunggal küzd a helyi piacvezető helyért.

A TrendForce a karácsonyi negyedévre összesen 425 millió darabos értékesítést vár, az Apple-lel az első helyen. Ez egy kicsit optimista előrejelzés, de reméljük, igaza lesz 🙂

Az elemzés szerint az okostelefonpiac halad a telítettség felé. A jövőben az érhet el sikereket, aki a növekedő alkatrészárakat kontrollálni tudja és külföldi értékesítési csatornáit hatékonyan használja ki.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. Most komolyan, ezt honnan veszik? Nem kötekedni akarok, csak szeretném megérteni, hogy miből prognosztizálták a 11,2%-ról 18,2%-ra történő növekedést. Abból, hogy ez “epölnek annyira bejön az ájfónten”? Nanemá…

  2. @cyb: Az lehet hogy viszik mint a cukrot, de ha nagyon akarná szerintem az Apple egyik napról a másikra felvásárolhatná az egész Huaweit úgy ahogy van, aztán volt Huawei, nincs Huawei. Azért ez sem egy utolsó szempont szerintem.

  3. @Trepxe: Ezt úgy érted hogy nem tud olyan mélyre menni? 🙂
    Hagyjuk már meg nekik a mosógépeket, bár abban a Miele agyonveri és sorolhatnánk milyen termékeiben választ sok ember aki próbálta inkább mást, pl a tv-k samutól, hát nem vennék többet abból az is biztos. Inkább sony android tv, 1000x jobbak. Nem csask saját tapasztalat, mivel a net mellett a cégünk ezzel is foglalkozik, s az ügyfeleknél gyűjtött tapasztalatok is megvannak, hát samu helyett sokan mindenből a következőben inkább mást vennének vmiért.
    Igaz az én navigálásra használt Tab2-m évek óta jól dolgozik, talán mert semmi másra nem akartam használni?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!