fbpx Skip to content

Rendszeresen olvashatunk elemzéseket az okostelefonpiacról. A minap is napvilágot látott egy elemzés, mely szerint 2017. negyedik negyedévében értékesítési darabszámban az Apple átveheti a piacvezető szerepet a Samsungtól.

Okostelefonok

2017. harmadik negyedévében 384 millió darab okostelefont adtak el, amely 6%-os éves növekedésnek felel meg. Piacvezető a Samsung 21,1%-os részesedéssel bír, második az Apple 11,5%-kal, utána következnek a kínai gyártók, sorrendben a Huawei, az OPPO, a Vivo és a Xiaomi. A dobogó teteje az év utolsó negyedévében változhat, mivel az Apple és a Samsung helyet fog cserélni – no legalábbis a TrendForce szerint.

Az Apple-nek ugyanis annyira “bejön” az iPhone X, hogy simán megelőzi a Samsungot, amely az előző negyedévben érte el értékesítési csúcsát. Az iPhone 8 és 8 Plus a harmadik negyedévben arra volt jó, hogy a cég tartani tudja darabszámban a lépést, de a karácsonyi időszakban várhatóan 81 millió darab készüléket fog eladni, amelynek egyharmada iPhone X lesz.

Okostelefonok piaci részesedése

A Samsung Kínában visszaesést szenvedett el, világviszonylatban is csökken piaci részesedése, de még így is képes negyedévente 75-80 millió készüléket eladni. Az előző negyedévben a Note 8 és a J sorozat hasított, de az év utolsó negyedévében visszaesés várható, összesen 77 millió darab Samsung-telefon találhat gazdára.

Figyelmeztető lehet a két óriásnak, hogy a kínai gyártók jönnek fel, mint a talajvíz. A harmadik negyedévben az értékesítés csak azért tudott 6%-kal növekedni, mert a kínaiak 20%-os növekedést mutattak fel. A Huawei a felsőkategóriás, tehát nagyobb árrésű telefonokra fókuszál és külföldön terjeszkedik, az OPPO és a Vivo még Kínára összpontosít, távoli helyeket akarnak elérni, de külföld sem marad ki a terjeszkedésből, a Xiaomi pedig az indiai mobilszolgálatókkal dolgozik szorosan együtt és a Samsunggal küzd a helyi piacvezető helyért.

A TrendForce a karácsonyi negyedévre összesen 425 millió darabos értékesítést vár, az Apple-lel az első helyen. Ez egy kicsit optimista előrejelzés, de reméljük, igaza lesz 🙂

Az elemzés szerint az okostelefonpiac halad a telítettség felé. A jövőben az érhet el sikereket, aki a növekedő alkatrészárakat kontrollálni tudja és külföldi értékesítési csatornáit hatékonyan használja ki.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Most komolyan, ezt honnan veszik? Nem kötekedni akarok, csak szeretném megérteni, hogy miből prognosztizálták a 11,2%-ról 18,2%-ra történő növekedést. Abból, hogy ez “epölnek annyira bejön az ájfónten”? Nanemá…

  2. Először a Huaweit kellene befogni és aztán a Samsung… és ez nem lesz egyszerű. P10-es családot viszik mint a cukrot.

  3. @cyb: Az lehet hogy viszik mint a cukrot, de ha nagyon akarná szerintem az Apple egyik napról a másikra felvásárolhatná az egész Huaweit úgy ahogy van, aztán volt Huawei, nincs Huawei. Azért ez sem egy utolsó szempont szerintem.

  4. Huawei nem csak telefonokat csinál, hülye lenne eladni. Ha nem eladó akkor lehet akár mennyi pénzed. 😀

  5. @AppleFan: Erre szokták azt mondani hogy mindennek meg mindenkinek megvan az ára 🙂

  6. Meg azt hogy nem eladó. 😀

  7. Egy hozzáértő esetleg reagálna az első hozzászólásomra? Tényleg érdekelne a dolog. Köszöntem!

  8. @pAnk: Nyilvánvaló bullshit. Ráadásul sokan kihagyják az alma X első generációt…köezlébe sem jut a samunak.

  9. @Trepxe: Ezt úgy érted hogy nem tud olyan mélyre menni? 🙂
    Hagyjuk már meg nekik a mosógépeket, bár abban a Miele agyonveri és sorolhatnánk milyen termékeiben választ sok ember aki próbálta inkább mást, pl a tv-k samutól, hát nem vennék többet abból az is biztos. Inkább sony android tv, 1000x jobbak. Nem csask saját tapasztalat, mivel a net mellett a cégünk ezzel is foglalkozik, s az ügyfeleknél gyűjtött tapasztalatok is megvannak, hát samu helyett sokan mindenből a következőben inkább mást vennének vmiért.
    Igaz az én navigálásra használt Tab2-m évek óta jól dolgozik, talán mert semmi másra nem akartam használni?

  10. @Trepxe: Ilyet itt nem szabad mondani mert látod, jön a “fizetett” aztán lehurrog mindent ami samu.


Add a Comment