fbpx Skip to content

Az iPhone elég régóta használ helymeghatározásra navigációs hardvert, név szerint az amerikai GPS-t és az iPhone 4s óta az orosz Glonass-t is. Az új telefonok a specifikációjuk szerint pedig már támogatják a Galileo és a QZSS rendszereket is. De mit is jelentenek ezek?

Először is azért előnyös a felhasználó számára a több rendszer támogatása, mert ha magas épületekkel körülvett szűk utcában akar navigálni, akkor a vevőkészülék könnyen elveszti a jelet, míg ha több rendszer műholdjának jelét képes fogni, akkor ennek kisebb az esélye.

A mindenki által ismert GPS rendszer az amerikai kormány tulajdonában van és a légierő üzemelteti. Összesen 24 (+7) műhold található fent az égen, melyek a Föld minden egyes pontját lefedik. Tulajdonképpen ennek tükörképe az orosz Glonass rendszer 24 műholddal.

Az Apple által közzétett termékspecifikáció szerint az iPhone 8, a 8 Plus és az iPhone X már támogatja az európai Galileo és a japán QZSS rendszert is. A Galileo-t az Európai Űrügynökség hívta életre, jelenleg 15 műholdjuk van, de három év múlva már 30 lesz, amelyek teljesen le fogják fedni a Földet. A QZSS támogatása egyébként már megtalálható volt a Japánban eladott iPhone 7-ben és Apple Watch Series 2-ben is, hátránya ugyanakkor, hogy csak Japánban lehet használni, máshol nem.

Az Apple Watch Series 3 viszont „csak” a GPS-t és a Glonass-t ismeri, még nem kompatibilis az új rendszerekkel, így ebben az esetben várni kell a támogatásra.

Ez a rengeteg rendszer egy célt szolgál: az iPhone jelvétele pontosabban történjen, főleg sűrű, belvárosi környéken. Aki sokat navigál a belvárosban, annak érdemes új telefont vennie, mivel az már könnyebben talál és nehezebben veszti el a jelet. Kalandra fel!

Olvasd el a hozzászólásokat is

14 Comments

  1. A kínai-t (BDS) is támogatja nem?

  2. @eclips21:
    ja látom a forrást, ott nem említik, én máshol olvastam de akkor biztos nem

  3. Ez írtó hasznos lesz végre. Budapest egész jó ilyen szempontból, de vidéken vannak nagyobb városok, külföldön pedig rengeteg, ahol nagyon szűk utcák vannak háztömbökön keresztül magas épületekkel, mind egyirányú és persze ha nem jó helyen fordulsz nagyon megszivatod magad 🙂 de gyalogosan is idegesítő, hogy az iPhone 6S ilyen helyeken ha nem is dobja el a jelet, de a pontossága lecsökken használhatatlan szintre. Más high-end telefonok meg működnek.

  4. @lambdacore: Akkor vidd szervízbe a telót, mert nem tudom milyen felsőkategóriásra gondoltál, de én többször is “rákoppintottam” az SE pontosságával és gyorsaságával a csúcs samukra és xperiákra, sőt a MOM Park P1-en a bent lévő 1 millányi teló (liftben!) nem talált semmit míg az SE simán vágta hol is vagyunk a google map-szal.

  5. 5s-en engem sem hagyott cserben sehol (gmaps) pedig jártam én is érdekes környékeken….

  6. Sziasztok,

    Nekem az i7-en a GNSS app azt mutatja,
    hogy látszik a Galileo is..

    Üdv!

  7. Elvittem múlt évben az iStyle-ba, de elvileg jól működik és akkor tudtam meg, hogy “csak” a GPS-t és a GLONASS-t veszi. Holott már a Galileo is működik egy ideje igaz nem teljesen lefedettséggel, de EU-ban stabil. Ha a MOM parkolóban vagyok a P1-en az egy dolog, mert néha felismer wifiket, amivel pontosítja a helyzetet, ez jó. De ha ismeretlen helyen vagy és nem csatlakozott még soha környező wifikre, akkor katasztrófa. Belövi a helyzetet, de nézd meg a MOM P1-en is ha előtte elfelejtetsz vele minden wifit és hálózati beállítást, hogy a kék karika kitágul nagyra, azon belül bárhol lehet a pozíciód, hiába teszi a pöttyöt nagyjából jó helyre, az csak egy saccolt koordináta minden forrás alapján. Egy navi szoftvernek ez kevés, utcákat ugrál át a Google Maps és az Apple Maps is ha mozgásban vagy és új a helyszín és nincs ismert wifi, stb. Sokat utazom, Próbálj Nizzában, Bécsben vagy Párizsban egy szűk utcán haladni akár gyalog, nagyvárosokban hosszú keskeny utcákon magas épületekkel már necces. Bp-n nekem sem volt gondom, de néhány városban rendszeresen előjön. Nem hiszem, hogy a teló a rossz, tele vannak a fórumok hasonlókkal és mindenki ugyanarra panaszkodik, szűk utca, magas épületek, ahogy ezen cikk szerzője is említette. Szimplán nem lát elég műholdjelet elég stabilan.

  8. @lambdacore: A wifiket hiába felwjtwtwm wl mwrt az AGPS a tornyokból táplálkozik, ergo a MOM-ban is onnan a pico cellák jeleiből tudta sztem hol is vagyunk, de a lényeg hogy a Bp belvárosi nagy házak között is segítik ezek a tornyok, no meg az is, hogy ugye a helymeghatározás folyamatosan fut rajta ezért tudja gyorsabban belőni hol is vagyok.
    Amugy több alkalommal volt pl Dohány utca legszűkebb részén is az SE már tervezte az utat mig az Xperia v a samu S7 akkor még azt sem tudták merre vannak éppen. De a Note 6 is hasonlóan maradt alul több alkalommal.
    Én sem a körúton tesztelek ilyent ahol van aránylag nagy tér, hanem a bérházak között. Külföldön nem tudom mi is a szitu az A-GPS-szel mert bár most már biztosan javult a roaming eltörlése óta, Ahová szoktam menni ott igyekszem a kis utcákat kerülni, na meg az igo is próbál arra vinni amerre jobb. De ott mindig egy öreg Samu tab2-t használok egy maszek tört igo-val és az a rosszabb GPS és A-GPS nélkül is elvisz simán mindnhova pedig az is csak a két régi hold csapattal játszik.

  9. @gunar: Az a sok w=e. 🙂

  10. @lambdacore: Ja a szervizek GPS tesztelése annyiból áll, hogy futtatnak rajta egy progit és ki sem viszik az utcára.
    Ezt onnan tudom, hogy volt tabletem ami aktív navigálás mellett kb 15-20 perc táján ujraindult minden androidra létező szoftverrel még az OS-be integrálttal is. “x voltam vele bent és mindkétszer visszadták hogy jó, majd csináltam az egészről egy videót és DVD-n beküldtem azzal, mire megint visszaküldték, hogy náluk jól működik, használjak másik szoftvert.
    Na itt kicsit elszállt az agyam és szó szerint berúgtam az ajtót náluk vittem egy kört a szervíz vezetőjét, nem mondta hogy nem jön mikor látta a fejemet, majd kiírta a papírt cserére és elnézést kértünk egymástól.:)
    Szóval ennyit ha egy szrvíz azt mondja a GPS-re jó mikor Te látod hogy nem az. Érdekes azóta van a samu tab2-m és azzal sosem volt bajom, most gondolkodom egy Nexus7-ben a 2.gen. -ra gondoltam azzal navigálni csak teljesen jó lesz, mert IOS-re sosem lesz olyan navi mint droidra egy tört átalakított iGO.
    Talán amit vhol láttam JB-s iPad-on futott és egy tweakkel HUD módban volt a teljes képernyő éjszaka gyönyörű a szélvédőn, na azt lehet 1x kipróbálom, bár arra nincsen olyan iGO mert senki nem fejleszt rá.

  11. Ez csodás. De az SE-m még mindig nem tudja merre van észak. Location alatt Compass calibration ki/be kapcsolás nem változtat, iránytű alkalmazáson belüli kalibrálás szintén nem, True North-tal is ugyanez. Reinstall szintén. Újként beállítva szintén. Gariztatás után szintén. Szuper. 🙂

  12. @r3dsnake: Akkor erre nem tudok mit mondani az enyém tudja és még az iránytűt sem kellett kalibrálni hozzá (körözés)

  13. @lambdacore: Én a sima 6-osommal toltam végig Amszterdamot, Berlint, Nápolyt, Palermo-t és még sorolhatnám. Soha semmi baja nem volt a navigációnak. Európán belül fél évente 1500 km-eket szoktam vezetni, természetesen szifonos navigációval, tökéletesen használható, de kisebb 100-300 km-es úton sem volt vele soha probléma!

  14. Évi 50’000Km és semmi gond nem volt az i6+ al. Most 8+ van. Absolut top!


Add a Comment