fbpx Skip to content

Nem szeretek évente macOS rendszert frissíteni, mert mindig van valami olyan probléma, amitől falnak tudok menni. A Sierra alatt is belefutottunk abba, hogy a rendszer nem megfelelően mutatta a szabad tárhely kapacitást, most a High Sierra ugyanezt csinálja.

Kevesebb a szabad helyed a macOS High Sierra-n? A Time Machine lehet a probléma

Azontúl, hogy a Synology NAS-ra elmentem az adataimat, a folyamatos Time Machine mentést is használom. Ez azért kell, hogy ha esetleg bármilyen baleset érné a gépemet, akkor meg legyenek az aktuális adataim. A Time Machine nem archiválásra való, csak aktuális mentésre, ezt sokan nem tudják. A High Sierrán egyelőre nem lehet kikapcsolni a helyi Time Machine mentéseket, úgynevezett pillanatképeket és ezáltal feleslegesen foglalja a helyet. Mit is jelent ez?

Ez a szolgáltatás nem csak külső meghajtóra, hanem a saját SSD-nkre, HDD-nkre is készít mentést a megváltozott fájlokról adatokról. Ezeket később persze beleteszi a Time Machine mentésbe, ami lehet ugye egy külső HDD vagy akár egy hálózati meghajtó. Addig azonban ott tárolja a gépen, adott esetben napokig, és akár több 10GB-ot is használva.

 Time Machine pillanatkép

Ezt a 10.12 macOS Sierrán, vagy régebbi rendszeren ki lehetett kapcsolni ezzel a paranccsal: sudo tmutil disablelocal

Sajnos azonban a macOS High Sierrán ez már nem működik, tehát ugyanúgy tárolja a Time Machine a változásokat a rendszerünkön. Ez egyébként nem is lenne gond, mert elvileg ha elfogy a tárhelyünk, ezeket automatikusan törli a rendszerből. Csakhogy ez sajnos mégsem működik így, és ha kevés a tárhelyem és nagyobb fájlt akarok lementeni, akkor bizony kiírja a rendszer, hogy nincs elég szabad hely. ????

A helyi pillanatképeket ugyan nem lehet kikapcsolni, de le lehet törölni. A következő paranccsal tudjuk listázni: sudo tmutil listlocalsnapshots /

Helyi pillanatképek a macOS High Sierra-n

Hasonlót képernyőt kell kapnunk, ha használjuk a TimeMachine-t a High Sierrán.

Ezután ezeket egyesével ezzel a paranccsal tudjuk törölni, például: tmutil deletelocalsnapshots 2017-10-06-144520

És noha ezek törlésekor azok nem kerülnek a lomtárba, a jelek szerint ezután célszerű ürítenünk azt is, végül pedig érdemes újraindítani a gépet. Ez persze nem végleges megoldás, mert a rendszer másnap ugyanúgy tele pakolhatja a merevlemezünket. Egyelőre nincs olyan opció, hogy ezt teljesen kikapcsoljuk, esetleg lehetne rá írni egy scriptet, de ennyire mélyen még nem mentem bele.

Bővebben érdemes elolvasni a Macrumors fórum bejegyzéseit.

Te találtál erre valami jobb megoldást?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. En inkabb nem hasznalok time machinet. Minek? Teljes Documents ott van az iCloudban… A hasznalt programok mind oda pakolnak: xcode stb stb.


Add a Comment