fbpx Skip to content

Egy sor érdekes újdonság kerül az Apple Watch-okba a watchOS 4-es verziójának megjelenésével. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ezek a funkciók akkor a legjobbak, ha nincs rájuk szükség.

Apple Watch pulzusmérés a watchOS 4-ben

Az Apple okosórái ugyanis a pulzusmérés és az aköré épülő rendellenességfelismerő algoritmusok terén tettek egy nagy lépést. Az első újítás az, hogy az Apple Watch Series 1 és újabb modellek mostantól előzékenyen megmutatják a szívritmusunk két legfontosabb adatát: a nyugalmi pulzust, és a terhelés utáni, megemelkedett szívritmusból a nyugalmiba való visszaállási időt. Ezek jellemzően jó mérőszámai az általános egészségi állapotnak: minél alacsonyabb a nyugalmi pulzusunk, és minél gyorsabban visszaáll erre fizikai terhelést követően, annál edzettebbek vagyunk.

Eddig ezeknek az adatoknak a mérését külön be kellett állítani, de mostantól a Watch ezt automatikusan teszi. Ezzel pedig arra ösztönözheti főleg a kevésbé aktív életmódot folytatókat, hogy a folyamatos visszajelzés hatására kicsit többet mozogjanak, még ha ez csupán annyit is jelent, hogy a lift helyett a lépcsőt válasszák.

watchOS 4.0 pulzus

A második, ezzel összefüggő fejlesztés a nyugalmi pulzus emelkedésére való figyelmeztetés. Ha az óra azt érzékeli, hogy a szívverésünk “magától” gyorsul, tehát fizikai terhelés nélkül kezd el szaporábban dobogni a szívünk, akkor szól, hogy valami probléma léphetett fel. Nem egy olyan példát láttunk már, hogy valakinek az mentette meg az életét, hogy észrevette saját magán a túl gyors szívverést, ennek alapján pedig azt mondhatjuk, hogy ennek a proaktív, automatikus figyelése még hasznosabb lesz.

A harmadik funkció még ennél is tovább megy: az Apple Watch azt is képes monitorozni, ha a kilengések, szabálytalanságok alakulnak ki az óra viselőjének szívritmusában. Ezeknek a tünetek ugyanis jó eséllyel állhat stroke a hátterében, így súlyosabb esetben életmentő felismeréshez is vezethet az okosóra figyelmeztetése. Az Apple egyébként a Stanford egyetem orvosi karával, a Stanford Medicine-nel is társult, hogy a készülékek által gyűjtött adatokat szív- és érrendszeri kutatásokhoz használják fel. Óriási lehetőségek rejlenek még az egészségügyi adatainkat feldolgozni képes eszközökben; a közeljövőben például a szívinfarktus jeleinek felismerése esetén az Apple Watch automatikusan mentőt hívhatna.

A watchOS 4.0-s frissítéssel a Series 0 kivételével az összes Apple órára elérhetővé válik ez a funkció! Bővebben az új szoftverről ebben a cikkben írtunk, illetve, ha nem tudod milyet vegyél, akkor ezt a cikket érdemes elolvasnod.

Olvasd el a hozzászólásokat is

15 Comments

  1. Nagyon jó funkció, de a szokásos apple-trógerség miatt természetesen nem működik a régi órákon.. miért is? Mert nem tudna? Dehogynem, csak nem akarjak. Valakinek újat is kell venni. De kezd kilenni a fakszom ezzel a céggel.. persze úgy reklámozzák a watchOS-t, hogy minden generáció megkapja, szó sincs korlátozásokról

  2. Visszatérési időt alatt mit értünk? Nekem nincs ilyen adat.

  3. Magyarországon még 20 év múlva sem fogja tudni értelmezni a mentő szolgálat vagy más segélyhívó az óra által küldött pánik jelzést… egységet meg pláne nem fog erre senki küldeni… sokat kell még ehhez fejlődnie az országnak… de az ötlet jó!

  4. @lalamper: Mindig vannak olyan funkciók, amik nem mennek régebbi készülékeken. Az első generációs óra már több mint 2 éves, érthető, hogy egyes funkciókat nem engedélyez a cég. Gondolom ehhez a méréshez nagyobb akkumulátor használat szükséges, lehet rontaná az élményt az amúgy is két éves akkumulátorokkal rendelkező első generációs órákon.

    Persze egy kapcsoló megoldás lenne, de nincs. Ez van.

  5. Az lehet hogy az update valtoztatott valamit az erintesi erzekenysegen? Van rajta egy uvegfoliam ami tokeletesen mukodik plusz foleg alvashoz rarakok meg egy “muanyag darabot” ami foleg attol ved hogy nehogy forgolodasnal beakadjon az uvegfolia es leesen. Na update elott szepen mukodott a tudtam huzogatni a kepernyot meg minden a 2-vel egyutt,de update ota nem megy. Igaz karcos mint az isten fasza (rendeltem masikat akkor kiderul,de mondom rakerdezek).

  6. Meg valamit a kaloria szamlalassal kene kezdeni,bar az minden gyartonal katasztrofalis:)

  7. Jó lenne egy asztali alkalmazás is. Nem is értem, miért nincs az egészség vagy az edzés alkalmazásnak MacOs verziója…..

  8. pete66,
    Nekem nem karcos a fólia az óràn, sem a védőn, de nekem sem funkcionàl úgy mint elötte. Le is vettem, mert anélkül meg minden jó

  9. Az uvegfolia nekem sem karcos,avval nekem is megy minden gond nekkul csak ha muanyag “tokot” rarakom ami az oldalat is vedi mar nem mukodik,de akkor nem nalam van a hiba.
    Erdekes mert ha rakkopintasz a kijelzore akkor felvillan,de ugyanevvel a modszerrel alkalmazasba mar nem lep be XD

  10. Sziasztok. Kicsit más téma amit kérdezni szeretnék. Ébresztéshez szeretném használni az órát és van e olyan alkalmazás ami több hetet is tud kezelni egyszerre mert több műszakban dolgozom, és lehet e ugy hívást kezdeményezni óráról hogy ott csak elindítom de a hívás a telefonon történik autóban kéne ha kihangosítóra van kötve.

  11. Gyűjti valakinek a pulzus nyugalmi értékét? (S2)

  12. @radol: “van e olyan alkalmazás ami több hetet is tud kezelni egyszerre”
    Nem túl kényelmes, de a naptár tudhatja amit szeretnél.

  13. Radik siman ebresztonel beallitod es akkor az orad is ebreszt. Gondolom hetente valt a muszak igy heti egyszer kell azirni az idot.
    Ha kocsiban kihangositora vagy fulesre vagy csatlakoztatva az sztem ugy mukodik,mivel az oratol lejatszott zener is kiteszi fulesre.

  14. Köszönöm a választ mindenkinek.

  15. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Seria 3 ban lehet állítani pulzus cél értékeket? Esetleg rezgéssel jelez, az óra ha elértem a beállított értéket?


Add a Comment