fbpx Skip to content

Egy-egy új eszköz megjelenése után a szakértők rögtön “kezelésbe veszik” a készüléket és különböző teljesítményteszteknek vetik alá. Nem tettek másként a héten bemutatott iPhone X-zel sem. Nagyon erős eredményeket kaptak.

iPhone X A11 Bionic chip

Először is tudni kell, hogy az iPhone X-ben egy hatmagos chip van, amiből négy mag kis teljesítményt igénylő feladatok ellátására szolgál, például emailek letöltése, zenelejátszás, míg két mag a játékok, videoszerkesztés zökkenőmentes használatáért felel. Fontos megjegyezni, hogy a korábbi generációktól eltérően a magok már külön címezhetőek.

A Geekbench terhelés alá tette a chipeket és meglepő eredményt tapasztalt. Az A11 Bionic névre keresztelt chip (amiről már májusban mi is írtunk) párban van az iPad Pro chipjével, hiszen egymagos terhelésnél 4102 pontot, míg többmagosnál 9613 pontot kapott. Az iPhone 7 számai ebben a tekintetben 3327 és 5542, látható az óriási fejlődés. A 13 colos MacBook Pro is hasonló teljesítményt mutat az iPhone X-hez képest: 4592 és 9602 pontokról beszélünk. Azt azért érdemes észrevenni, hogy egy mobilchipet hasonlítottak össze egy laptopban lévő chippel!

Ezek a kitűnő eredmények feladják a leckét az androidos készülékek chipgyártói számára, azaz a Qualcomnak és a Samsungnak is. Az iPhone X teljesítménye messze veri az androidos telefonokban lévő chipeket: a Google Pixel mindössze 1656 és 4278-as értékkel rendelkezik, tehát teljesítményben egyelőre még távol állnak chipjeik az Apple chipjeihez képest.

A Geekbench szerint az új chip 2,5 GHz-en ketyeg, ami némi emelkedés az előző generációhoz tartozó A10 Fusion-höz képest, ami 2,34 GHz-en jár. Az Apple szerint a két erősebb mag 25%-kal, míg a négy gyengébb mag 70%-kal gyorsabb számolási teljesítményre képes, mint az A10 Fusion.

Az A11 Bionic chip mellett érdemes megemlíteni, hogy az Apple az Imagination Technologies-szal való szakítás után idén jött ki teljesen saját, 3 magos grafikus chippel, mely 30%-kal nagyobb teljesítményre képes, mint a korábbi A10 chip. Persze azt is le kell szögezni, hogy a Geekbench és más teljesítménymérések az ideális állapotot tükrözik és a felhasználó nem feltétlenül érzi azt a különbséget, amit méréssel kimutatnak.

Mind ezek ellenére az A11 brutális teljesítményre képes, amit az is segíthet, hogy a hardver és a szoftver is az Apple kezében van, így az operációs rendszer zökkenőmentesen tud futni az összes kompatibilis készüléken, nem zabálja a RAM-ot, valamint nem kell túlhúzni az órajelet sem.

Mióta az Apple saját kézbe vette a chipek tervezését, az eszközök teljesítménye óriásit fejlődött. Bár elég sok szakértő szerint már nem tartható Moore-törvénye, de a fejlődés töretlen, így minden évben komoly növekedés várható a chipek teljesítménye terén.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. Gondomom nem csak Az X hanem az I8 is ezt produkálja.

  2. Nem úgy van/volt, hogy gyorsabb mint az új iPad prok? Vagy a 12,5 lassabb? Neken 10,5 van így kiváncsi lennék…

  3. Természetesen a 12,5 alatt a 2017.-es verziót értem.

  4. En tegnap felttem a tavalyi iPad Pro~ra az iOS 11-et és látványosan lassabb lett az egész rendszer. Pont nem számít, hogy milyen bitang erős hardvere van.

  5. @BoRRoNeo: backup, restore iTunes-ban, és visszaállítod a backupból.

  6. @Jadeye: Ismerem a dörgést, termeszetesen megcsináltam, sőt backup nélkül is. Az animációk akadoznak, sokszor gondolkozik (pl. 2*Home gomb). De ez nem újdonság, általában az új oprendszerek megmutatják a régi hardvereket. Van amikor a x.1~ig sikerül optimalizálni.

  7. Óhh, azok a régi szép idők amikor még csak legyintettünk a droidosok bencsmárkolgatására és annyit mondtunk “minket nem érdekelnek holmi eredmények, a gyors és gördülékeny használat mellett nincs szükségünk és nem is vagyunk kíváncsiak a pontokra”

    Most őszintén, az epölnek tényleg ilyenekkel “kell” érveljen egy terméke mellett?

  8. @BoRRoNeo: a tavalyi iPad Pro nem régi hardver. esetleg nézd meg, új iPadként beállítva milyen, mert lehet, hogy csak valami szoftveres gond.

    @pAnk: az Apple nem használt benchmarkokat, ezeket az adott érdeklődők futtatták le a készülékeken.

  9. Brutális az Apple fölénye ezen a téren. Nem lehet konkurenciáról beszélni, mert nincs. Az nem konkurencia, hogy csíkszélességváltással behozzák a lemaradást, azonos csikszélességen viszont 1 mag hozza az összteljesítmény 2/3-át. Tény, hogy hétköznapi használatnál mindegy, mondjuk az A7 óta az. Azonban itt az ARKit, gépi tanulás, ezek rettentően erőforrásigényesek és a Googlenek is vannak ilyen tervei, tehát nem lenne indokolatlan ott sem ekkora (sőt, nyílván nagyobb sem) teljesítmény. A Huawei is bejelentette a Kirin 970-et NPU-val, a “világon elsőként” az Apple előtt. Be se mutatták még hozzá a Mate 10-et, már elavult az Applehöz képest. Nyílván jó cucc lesz, ahogy jó a Mate9 vagy akár a Mate8 is volt, de ez akkor is durva.
    Az is nagy pozitívum, hogy most már mind a 6 mag egyszerre címezhető, nincs vagy ez a csoport vagy az. Ha kell a játékhoz vagy bármihez akkor ott van mind, lehet használni.

  10. @BoRRoNeo:

    Azért kétlem, hogy egy iPad PRO-n akadna az iOS11. 😀
    Nekem a 6s Plus-on, egy két idiótaságtól eltekintve, tökéletesen fut.

  11. Miért úgy fogalmaztok, hogy iphone X teljesítménye, ha a 8 és a 8plus is ugyan azt a teljesítményt tudja? én maradtam le vmiről?

  12. @pergabb: Nem maradtál le, ez így hangzatosabb, és erről volt előbb adatunk. Egyébként végül az iPhone 8 kapta a legtöbb pontszámot a teszteken.

  13. Ezért lesz 8 Plus-om! Az X-nél egyrészt nem játszik nálam a faceid felár, másrészz úgy érzem, valami olyasvalamibe lépett ezzel az Apple, amit nem is imserünk. Egyrészt gőze sincs senkinek, hogy fog a gyakorlatban működni ez, másrészt -meg tudom, hogy ez paranoia-, de ki a fene tudja, hogy milyen adatot fog az arcunkról tárolni a telefon és azt hová továbbítja. Tudom, hogy ez a touchid-nál is feljott már, de én akkor sem vagyok benne biztos, hogy ez az a technológia, ami egy átlagembernek kell.

  14. @admin: Közönöm a választ, tényleg azt hittem én maradtam le vmiről 😀

  15. és ez a teljesítmény nem lesz kihasználva soha…
    ha ki lenne használva 10 évig nem kellene új telefont venni csak néha cserélni benne az akksit.
    de hát 400.000 forintért 2 évre vesz mobilt az ember

  16. @rossifumi: sajnos ez egyszerű kémia. az összes akkumulátor teljesítménye lecsökken idővel, függetlenül attól, hogy az épp Apple készülékben van vagy sem, és ezen nem változtat az, hogy maga a készülék egyébként mennyibe kerül.

  17. @Jadeye: ez pontosan így van ahogy írtad az akksi minden készülékben tönkremegy lehet óvni, cserélgetni stb…

    ettől függetlenül nem fog senki 10 évig iphone x-et használni…
    ha a minden jövőbeni ios verzió és szoftver kihasználná ezt a tényleg brutál teljesítményt akkor
    nem tudnák eladni az új iphone-t


Add a Comment