fbpx Skip to content

Minden a Sirivel kezdődött 2011-ben. És nagyjából ott is maradt. Az Apple kénytelen lépni a mesterséges intelligencia fejlesztésében, mivel a konkurencia durván beelőzött.

Apple AI mesterséges intelligencia

A legújabb pletyka szerint külön chipet fejlesztenek erre a célra.

Az Apple a piacon elsőként mutatta be digitális asszisztensét, a Sirit. Akkor nagy durranás volt, azonban azóta komoly fejlesztés nem történt (magyar nyelv sem érkezett), a konkurencia viszont belehúzott, így az Apple lemaradt. Az Amazon Echo és a Google Home komoly intelligenciával rendelkezik, a cupertinói cégnek rá kellett feküdnie a témára. Az Apple az utóbbi időben több, AI-t fejlesztő céget is felvásárolt, így úgy látszik, komolyan veszik ezt a területet.

A mindig jól értesült Mark Gurman szerint a cég olyan különálló chipen dolgozik, amely csak a mesterséges intelligenciához kapcsolódó igényeket dolgozná fel, mint például az arc- vagy hangfelismerés. A chip “munkaneve” Apple Neural Engine és a fejlesztőknek is hozzáférést biztosítana majd, így használni tudnák saját alkalmazásaikban.

Az Apple-nek már nagy rutinja van a chiptervezésben, hiszen 2010-től kezdve saját fejlesztésű chipeket alkalmaz az iOS eszközökben. A jelenlegi készülékek két különböző chipben kezelik le a mesterséges intelligenciához kapcsolódó folyamatokat: a főprocesszorban és a grafikus processzorban. Az új chip ezeket tehermentesítené, a feladatok átvállalásával javulna az akkumulátor teljesítménye is.

Az Apple egyébként közel sem lenne úttörő a különálló AI-chippel, mivel a Qualcomm a legújabb Snapdragonban már bemutatott ilyet és a Google az adatközpontjaiban is használ hasonlót a keresésekhez és képfelismeréshez.

Két területen hozhat jelentős javulást a mesterséges intelligenciát kezelő különálló chip. Egyik az önvezető autók területe, melyen állítólag az Apple komoly erőforrásokkal dolgozik, a másik pedig kiterjesztett valósághoz kapcsolódó fejlesztések. Mindkettő komoly jövő előtt áll, a cégek öntik a pénzt a fejlesztésekbe.

Az új chip természetesen az iPhone-ba és az iPadbe is bekerülne. A pletyka szerint már tesztelték az iPhone-ban, azonban arról nincs hír, hogy az őszre sikerül-e véglegesíteni és így az új telefonba bekerülhet-e vagy sem.

A cég jövő héten tartja éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t. A hétfői bemutatón akár ez is szóba kerülhet, mint ahogy bemutatják az iOS 11-et is. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A bemutatóról természetesen idén is élőben fogunk közvetíteni, így magyarul is könnyen nyomon követhetitek az eseményeket.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment