Érdekes részletek a Face ID-val avagy az arcleolvasóval kapcsolatban

A Face ID avagy az arcleolvasó nem egy új technológia, néhány konkurens készülék már évek óta tudja, a kérdés az, hogy az Apple megint mit tesz le az asztalra, képes-e olyan innovációra ezen a technológián belül, mint például az ujjlenyomat-olvasónál.

iPhone X Face ID avagy az arcleolvasó

Emlékszünk még az iPhone 5s-ben debütált ujjlenyomat-olvasóra? Akkor arra is, hogy akkoriban is voltak már ujjlenyomat-olvasós készülékek, de azok sokszor nem voltak megbízhatóak, nem működtek megfelelően. Az Apple végül megcsinálta a “lehetetlent” és az évek alatt olyan szintre fejlesztette, hogy a 6s-től kezdve már szinte észre sem vettük, amikor leolvasta az ujjunkat az iPhone. Tehát adott a kérdés, mennyire lesz jobb a Face ID a konkurencia termékeinél. Erre a TechCrunch csapata is kíváncsi volt, így készített egy interjút Craig Federighi-vel.

Federighi elmondása szerint az arcleolvasó felismerési adatainak megtanításához használt adatok begyűjtési folyamata meglehetősen széleskörű volt. Ahogy ezt Phil Schiller is említette a Face ID leleplezése során, az Apple egy milliárdnál is több képet gyűjtött:

Szóval, mondta Federighi, az Apple a résztvevők hozzájárulásának megszerzése után ‘meglehetősen részletes’ arcmintákat olvasott be. Ezeket a mintákat több különböző szögből fotózták és nagyon részletesek, és később a Face ID rendszerének betanítására használtuk.

Azt is megemlítette, hogy az Apple semmilyen felhasználói adatot nem gyűjt a Face ID használata közben, illetve, hogy természetesen egy white paperben leírják majd a Face ID-val kapcsolatos biztonsági tudnivalókat.

A Face ID használata során a felhasználó minden adata a készüléken marad, azokat nem gyűjtjük, és nem küldjük el a felhőbe sem a rendszer további tanításához,” tette hozzá Federighi.

Az egyik probléma, ami sokakat zavar a Face ID-ban, az az, hogy vészhelyzet esetén milyen gyorsan lehet majd letiltani. Ebben az interjúban Federighi megerősítette, hogy a felhasználók azonnal le tudják tiltani a Face ID-t, ha az iPhone mindkét oldalán lévő gombokat megnyomják. Ez a művelet letiltja a Face ID-t és a jelkódot fogja kérni a készülék zárolásának feloldásához:

Régebbi készülékeken ez a bekapcsoló gomb ötszöri megnyomásával volt elérhető, de az újabb modelleken, mint például az iPhone 8 és iPhone X, már az is elég, ha megragadjuk és kis ideig nyomva tartjuk az oldalsó gombokat a készülék mindkét oldalán – ezzel eljutunk a kikapcsolási képernyőhöz. Viszont ennek hatására a Face ID is letiltásra kerül. – mondta Federighi.

Vagyis, ha egy olyan helyzetben vagy, amikor egy rabló a telefonodat követeli, benyúlhatsz érte a zsebedbe, megszorongathatod, és ezáltal le is tiltod a Face ID-t. Ugyanez működik iPhone 8-on is a Touch ID tiltására.

A TechCrunch pár újdonságot is megtudott a Face ID részleteiről: a fejlesztőknek nincs hozzáférésük a Face ID szenzorának adataihoz; ha több mint 5 sikertelen próbálkozás történik az arc felismerésével, a készülék a jelkódot fogja kérni; ha 48 órán keresztül nem használtad a Face ID-t, szintúgy a jelkód kérésével fogsz találkozni.

Itt tehát gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint a Touch ID esetén, ami szintén jelkódot követel meg öt hibás ujjlenyomat után – és emiatt állt elő az a kínos helyzet is, amikor a keynote-on a Face ID bemutatásakor az első demó készülék már jelkódot kért, mert már látott öt olyan arcot, amelyik nem volt hozzáadva.

Face ID arcleolvasás

Ami a napszemüvegeket illeti, Federighi állítása szerint a polarizált szemüvegek nem jelentenek problémát, nem úgy, mint az olyan napszemüvegek, amik az infravörös fénytartományt is blokkolják és ezáltal a szem nem látható; ebben az esetben, a Face ID nem fog működni.

A legtöbb napszemüveg elég infravörös fényt enged át magán, ami által a szem látható lesz a Face ID infravörös szenzorának, miközben szabad szemmel ugye mi nem látunk át rajta. Vannak viszont olyan lencsék, amik infravörös sugárzás elleni bevonattal is rendelkeznek. Ezekben az esetekben a felhasználó leveheti a szemüveget a Face ID használatához vagy beírhatja a jelkódot.

Federighi megosztott velük néhány érdekes részletet a Face ID és a vakok, illetve gyengén látó felhasználók kapcsolatáról. Alap esetben a Face ID használata szemkontaktust igényel, de Federighi állítása szerint ezt az úgynevezett “attention detection”-t le lehet tiltani és a Face ID működni fog úgyis, hogy ha nem nézel bele a kamerába, de nyilvánvalóan ez kevésbé biztonságos.

Abban az esetben, ha vak vagy épp gyengén látó vagy, nem biztos, hogy bele tudsz nézni a kamerába, hogy kifejezd a szándékodat. Ezekben az esetekben, ahol az arcod felismerhető (még napszemüvegben is), de a készülék nem látja a szemeidet, csak kapcsold ki az ‘attention detection’ módot. Így használni tudod a Face ID-t, de alacsonyabb szintű biztonsággal, mivel ilyenkor a készülék nem bizonyosodik meg arról, hogy a szemeink valóban rá fókuszálnak.

Face ID azonosítás Face ID azonosítás

(A téli sapka, sál nem probléma a Face ID-nak.)

Végül Federighi hozzátette, hogy ha olyan ruhadarabot viselsz, ami elfedi az arcodat, a Face ID nem fog működni. Viszont ha bukósisak vagy sál van rajtad, akkor minden tökéletesen működik.

“Ha sebész vagy, vagy olyan ruhadarabot viselsz ami eltakarja az arcod, a Face ID nem fog működni,” mondta Federighi. “De ha bukósisakot vagy sálat viselsz, akkor működik a rendszer.

Néhány, az Apple által adott részlet a Face ID kapcsán

Mióta fejleszti az Apple a Face ID-t?

A Face ID technológiáját több éve fejlesztik csapataink és a felhasználók adatainak védelme elsődleges szempont volt a kezdetektől. Jó pár országból, kultúrából, rasszból és etnikumból származó emberen teszteltük a Face ID-t, több mint egy milliárd képet használva, hogy betanítsuk a neurális hálózatainkat és megvédjük a felhasználókat a visszaélésektől.

Hogyan működik a Face ID és mennyire biztonságos?

A Face ID egy intuitív és biztonságos hitelesítési módot biztosít, köszönhetően a TrueDepth kamerarendszernek és az A11 Bionic chipnek, amely olyan fejlett technológiát alkalmaz, ami pontosan képes feltérképezni a felhasználó arcgeometriáját, majd azt összeegyeztetni a rendszerben lévővel. A Face ID adatai soha nem hagyják el a készüléket, hiszen titkosítottak és a Secure Enclave védi őket.

 Az iPhone X hazánkban november 2-ától kapható, bővebben ide kattintva tudok olvasni róla.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Arra lennék kíváncsi, hogy mit fog csinálni a készülék, amikor autós tartóba kerül, a műszerfalra vagy a szélvédőre? Vezetés közben nyilván vándorol a tekintet. Folyamatosan unlockolni fogja magát?

 2. Nyilván fel kell éleszteni a telefont mozdítással vagy tapizással. Tökre nem logikus, hogy alvó állapotban is szkenelgesse az arcokat, mert akkor ugyebár folyamatosan letiltódna csak azért, mert emberek jönnek-mennek és ránéznek a telefonra.

 3. Az Apple végül megcsinálta a “lehetetlent” na azért ne essetek már túlzásba! van hogy naponta többször bakizik.
  megtörölgetem ,tiszta a kezem ,stb nem akkora nagy tűz mint előadjátok… és van egy pár készülék a családban ,párom nem is használja az 5SE-n a gyerek sem tudja használni az 5s-en ,muter is küzd vele a 6-on stb…

 4. @Oszi: user error… vagy a beolvasásnál vagy a használatnál.
  én eddig 5s-en és most SE-n használom. Ha havi 1-2 olyan alkalom van, amikor bakizik, akkor majdnem túlzok. Frissen kézmosás után nyirkosan, vizesen nem szokott működni nekem sem, de ez nem is olyan nagy csoda.

 5. @Oszi:
  Nálam sincs gond vele. Tényleg max havi 1-2 alkalom és csak akkor ha vizes, nedves vagy nyirkos a kezem. Kézmosás után, fürdés után vagy edzés közben. Ezeket leszámítva tökéletesen működik.

 6. @Oszi: Az iPhone-nak a legjobb az olvasója, soha senkinek nincs gondja vele. A családunkban több típus is van. Nézz meg teszteket a youtube-on, senkinek nem bénázik. Ne is haragudj, de valamit nagyon nem jól csináltok. Ha nagyon kiszáradt a kezem, vagy vizes akkor nagy ritkán hibázik, de átlagot tekintve 100 esetből 99-szer szempillantás alatt felold.

 7. @hard: Nem tudom a X, mekkora hibaszázalékkal dolgozik, de kéne látnia. Nekem vannak iker unokatestvéreim és simán látom az arcukon a különbséget. Csak a kívülállónak ugyanolyanok az ikrek, mert általánosságban nézik az arcot, és nem veszik észre az apró részleteket. Egyébként majd kiderül, tuti lesz olyan teszt, ahol ki fogják próbálni 🙂

 8. 2 éve használom a tácsájdít a 6-ommal és a vizes kezet leszámítva, sosem volt vele probléma. de a vizes kéz is addig játszik, amíg meg nem törlöm valamiben.

  Messze a legmegbízhatóbb!

 9. Ez a bekapcs gomb 5x csak nekem nem megy?(6s+)
  Ha 8-on letiltja a touchid-t a harom gomb(bekapcs+hang le es fel) egyszerre, akkor regebbi ujjlenyomatos keszulekeken miert nem?

 10. Született vakként, foglalkoztat, hogy tényleg hogy fog ez történni. Én nem tudom fókuszálni a szememet, számomra az is értelmezhetetlen, hogy nézz jobbra, balra, föl, le. Nekem az azt jelenti, hogy fordítsd jobbra, balra, föl illetve le a fejedet. Továbbá, hogyan kell értelmezni, hogy ha az írott funkciót kikapcsolom, akkor nem lesz olyan biztonságos? Lehet, hogy éppen ennél a fogyatékos csoportnál lenne még fontosabb, hogy biztonságos legyen. Mindegy, a puding próbája úgyis az evés, pár hónap mulva úgyis kiderül minden, az Apple akadálymentességben még mindig a Google előtt jár, bár vannak idegesítő dolgok a VoiceOverben, amit az Istennek se sikerül kijavítani még jelzés ellenére sem. Persze “kis” felhasználói csoport vagyunk, de hát ezek az idegesítő dolgok régen működtek…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!