fbpx Skip to content

A Face ID avagy az arcleolvasó nem egy új technológia, néhány konkurens készülék már évek óta tudja, a kérdés az, hogy az Apple megint mit tesz le az asztalra, képes-e olyan innovációra ezen a technológián belül, mint például az ujjlenyomat-olvasónál.

iPhone X Face ID avagy az arcleolvasó

Emlékszünk még az iPhone 5s-ben debütált ujjlenyomat-olvasóra? Akkor arra is, hogy akkoriban is voltak már ujjlenyomat-olvasós készülékek, de azok sokszor nem voltak megbízhatóak, nem működtek megfelelően. Az Apple végül megcsinálta a “lehetetlent” és az évek alatt olyan szintre fejlesztette, hogy a 6s-től kezdve már szinte észre sem vettük, amikor leolvasta az ujjunkat az iPhone. Tehát adott a kérdés, mennyire lesz jobb a Face ID a konkurencia termékeinél. Erre a TechCrunch csapata is kíváncsi volt, így készített egy interjút Craig Federighi-vel.

Federighi elmondása szerint az arcleolvasó felismerési adatainak megtanításához használt adatok begyűjtési folyamata meglehetősen széleskörű volt. Ahogy ezt Phil Schiller is említette a Face ID leleplezése során, az Apple egy milliárdnál is több képet gyűjtött:

Szóval, mondta Federighi, az Apple a résztvevők hozzájárulásának megszerzése után ‘meglehetősen részletes’ arcmintákat olvasott be. Ezeket a mintákat több különböző szögből fotózták és nagyon részletesek, és később a Face ID rendszerének betanítására használtuk.

Azt is megemlítette, hogy az Apple semmilyen felhasználói adatot nem gyűjt a Face ID használata közben, illetve, hogy természetesen egy white paperben leírják majd a Face ID-val kapcsolatos biztonsági tudnivalókat.

A Face ID használata során a felhasználó minden adata a készüléken marad, azokat nem gyűjtjük, és nem küldjük el a felhőbe sem a rendszer további tanításához,” tette hozzá Federighi.

Az egyik probléma, ami sokakat zavar a Face ID-ban, az az, hogy vészhelyzet esetén milyen gyorsan lehet majd letiltani. Ebben az interjúban Federighi megerősítette, hogy a felhasználók azonnal le tudják tiltani a Face ID-t, ha az iPhone mindkét oldalán lévő gombokat megnyomják. Ez a művelet letiltja a Face ID-t és a jelkódot fogja kérni a készülék zárolásának feloldásához:

Régebbi készülékeken ez a bekapcsoló gomb ötszöri megnyomásával volt elérhető, de az újabb modelleken, mint például az iPhone 8 és iPhone X, már az is elég, ha megragadjuk és kis ideig nyomva tartjuk az oldalsó gombokat a készülék mindkét oldalán – ezzel eljutunk a kikapcsolási képernyőhöz. Viszont ennek hatására a Face ID is letiltásra kerül. – mondta Federighi.

Vagyis, ha egy olyan helyzetben vagy, amikor egy rabló a telefonodat követeli, benyúlhatsz érte a zsebedbe, megszorongathatod, és ezáltal le is tiltod a Face ID-t. Ugyanez működik iPhone 8-on is a Touch ID tiltására.

A TechCrunch pár újdonságot is megtudott a Face ID részleteiről: a fejlesztőknek nincs hozzáférésük a Face ID szenzorának adataihoz; ha több mint 5 sikertelen próbálkozás történik az arc felismerésével, a készülék a jelkódot fogja kérni; ha 48 órán keresztül nem használtad a Face ID-t, szintúgy a jelkód kérésével fogsz találkozni.

Itt tehát gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint a Touch ID esetén, ami szintén jelkódot követel meg öt hibás ujjlenyomat után – és emiatt állt elő az a kínos helyzet is, amikor a keynote-on a Face ID bemutatásakor az első demó készülék már jelkódot kért, mert már látott öt olyan arcot, amelyik nem volt hozzáadva.

Face ID arcleolvasás

Ami a napszemüvegeket illeti, Federighi állítása szerint a polarizált szemüvegek nem jelentenek problémát, nem úgy, mint az olyan napszemüvegek, amik az infravörös fénytartományt is blokkolják és ezáltal a szem nem látható; ebben az esetben, a Face ID nem fog működni.

A legtöbb napszemüveg elég infravörös fényt enged át magán, ami által a szem látható lesz a Face ID infravörös szenzorának, miközben szabad szemmel ugye mi nem látunk át rajta. Vannak viszont olyan lencsék, amik infravörös sugárzás elleni bevonattal is rendelkeznek. Ezekben az esetekben a felhasználó leveheti a szemüveget a Face ID használatához vagy beírhatja a jelkódot.

Federighi megosztott velük néhány érdekes részletet a Face ID és a vakok, illetve gyengén látó felhasználók kapcsolatáról. Alap esetben a Face ID használata szemkontaktust igényel, de Federighi állítása szerint ezt az úgynevezett “attention detection”-t le lehet tiltani és a Face ID működni fog úgyis, hogy ha nem nézel bele a kamerába, de nyilvánvalóan ez kevésbé biztonságos.

Abban az esetben, ha vak vagy épp gyengén látó vagy, nem biztos, hogy bele tudsz nézni a kamerába, hogy kifejezd a szándékodat. Ezekben az esetekben, ahol az arcod felismerhető (még napszemüvegben is), de a készülék nem látja a szemeidet, csak kapcsold ki az ‘attention detection’ módot. Így használni tudod a Face ID-t, de alacsonyabb szintű biztonsággal, mivel ilyenkor a készülék nem bizonyosodik meg arról, hogy a szemeink valóban rá fókuszálnak.

Face ID azonosítás Face ID azonosítás

(A téli sapka, sál nem probléma a Face ID-nak.)

Végül Federighi hozzátette, hogy ha olyan ruhadarabot viselsz, ami elfedi az arcodat, a Face ID nem fog működni. Viszont ha bukósisak vagy sál van rajtad, akkor minden tökéletesen működik.

“Ha sebész vagy, vagy olyan ruhadarabot viselsz ami eltakarja az arcod, a Face ID nem fog működni,” mondta Federighi. “De ha bukósisakot vagy sálat viselsz, akkor működik a rendszer.

Néhány, az Apple által adott részlet a Face ID kapcsán

Mióta fejleszti az Apple a Face ID-t?

A Face ID technológiáját több éve fejlesztik csapataink és a felhasználók adatainak védelme elsődleges szempont volt a kezdetektől. Jó pár országból, kultúrából, rasszból és etnikumból származó emberen teszteltük a Face ID-t, több mint egy milliárd képet használva, hogy betanítsuk a neurális hálózatainkat és megvédjük a felhasználókat a visszaélésektől.

Hogyan működik a Face ID és mennyire biztonságos?

A Face ID egy intuitív és biztonságos hitelesítési módot biztosít, köszönhetően a TrueDepth kamerarendszernek és az A11 Bionic chipnek, amely olyan fejlett technológiát alkalmaz, ami pontosan képes feltérképezni a felhasználó arcgeometriáját, majd azt összeegyeztetni a rendszerben lévővel. A Face ID adatai soha nem hagyják el a készüléket, hiszen titkosítottak és a Secure Enclave védi őket.

 Az iPhone X hazánkban november 2-ától kapható, bővebben ide kattintva tudok olvasni róla.

Olvasd el a hozzászólásokat is

22 Comments

  1. Arra lennék kíváncsi, hogy mit fog csinálni a készülék, amikor autós tartóba kerül, a műszerfalra vagy a szélvédőre? Vezetés közben nyilván vándorol a tekintet. Folyamatosan unlockolni fogja magát?

  2. Nyilván fel kell éleszteni a telefont mozdítással vagy tapizással. Tökre nem logikus, hogy alvó állapotban is szkenelgesse az arcokat, mert akkor ugyebár folyamatosan letiltódna csak azért, mert emberek jönnek-mennek és ránéznek a telefonra.

  3. Az Apple végül megcsinálta a “lehetetlent” na azért ne essetek már túlzásba! van hogy naponta többször bakizik.
    megtörölgetem ,tiszta a kezem ,stb nem akkora nagy tűz mint előadjátok… és van egy pár készülék a családban ,párom nem is használja az 5SE-n a gyerek sem tudja használni az 5s-en ,muter is küzd vele a 6-on stb…

  4. @Oszi: user error… vagy a beolvasásnál vagy a használatnál.
    én eddig 5s-en és most SE-n használom. Ha havi 1-2 olyan alkalom van, amikor bakizik, akkor majdnem túlzok. Frissen kézmosás után nyirkosan, vizesen nem szokott működni nekem sem, de ez nem is olyan nagy csoda.

  5. @Oszi:
    Nálam sincs gond vele. Tényleg max havi 1-2 alkalom és csak akkor ha vizes, nedves vagy nyirkos a kezem. Kézmosás után, fürdés után vagy edzés közben. Ezeket leszámítva tökéletesen működik.

  6. Arra lennék kiváncsi hogy ikrek fel tudják-e oldalni egymás Face ID-ját. 🙂

  7. @Oszi: Az iPhone-nak a legjobb az olvasója, soha senkinek nincs gondja vele. A családunkban több típus is van. Nézz meg teszteket a youtube-on, senkinek nem bénázik. Ne is haragudj, de valamit nagyon nem jól csináltok. Ha nagyon kiszáradt a kezem, vagy vizes akkor nagy ritkán hibázik, de átlagot tekintve 100 esetből 99-szer szempillantás alatt felold.

  8. @hard: Nem tudom a X, mekkora hibaszázalékkal dolgozik, de kéne látnia. Nekem vannak iker unokatestvéreim és simán látom az arcukon a különbséget. Csak a kívülállónak ugyanolyanok az ikrek, mert általánosságban nézik az arcot, és nem veszik észre az apró részleteket. Egyébként majd kiderül, tuti lesz olyan teszt, ahol ki fogják próbálni 🙂

  9. 2 éve használom a tácsájdít a 6-ommal és a vizes kezet leszámítva, sosem volt vele probléma. de a vizes kéz is addig játszik, amíg meg nem törlöm valamiben.

    Messze a legmegbízhatóbb!

  10. nekem 5s-en 2 rossz kisérlet után kéri a jelkódot. (amúgy csak kézmosás után hibázik de csak akkor ha vizes marad a kezem)

  11. @rossifumi: ha azt írja ki, hogy “Touch ID vagy jelkód megadása”, akkor még nem követeli meg a jelkódot, akkor csak opcióként feldobja, hogy beírd.

  12. Ez a bekapcs gomb 5x csak nekem nem megy?(6s+)
    Ha 8-on letiltja a touchid-t a harom gomb(bekapcs+hang le es fel) egyszerre, akkor regebbi ujjlenyomatos keszulekeken miert nem?

  13. @Ronaldo: iPhone 5sóta használom ,e-bank-nál elég kellemetlen mikor szórakozik éppen 😉

  14. @Vikitorony: nekem ne más lehet hogy vevő rá de én nem ,nem most kezdtem

  15. Született vakként, foglalkoztat, hogy tényleg hogy fog ez történni. Én nem tudom fókuszálni a szememet, számomra az is értelmezhetetlen, hogy nézz jobbra, balra, föl, le. Nekem az azt jelenti, hogy fordítsd jobbra, balra, föl illetve le a fejedet. Továbbá, hogyan kell értelmezni, hogy ha az írott funkciót kikapcsolom, akkor nem lesz olyan biztonságos? Lehet, hogy éppen ennél a fogyatékos csoportnál lenne még fontosabb, hogy biztonságos legyen. Mindegy, a puding próbája úgyis az evés, pár hónap mulva úgyis kiderül minden, az Apple akadálymentességben még mindig a Google előtt jár, bár vannak idegesítő dolgok a VoiceOverben, amit az Istennek se sikerül kijavítani még jelzés ellenére sem. Persze “kis” felhasználói csoport vagyunk, de hát ezek az idegesítő dolgok régen működtek…

  16. @bizsda: Szia! Amennyiben ki szeretnéd próbálni novemberben és budapesti vagy, nagyon szívesen találkoznánk veled, és megnéznénk hogyan működik a Face ID. 🙂 Ha benne vagy, kérlek írj emailt a [email protected] -ra. Köszi!

  17. Kérdés: A FaceID mitől biztonságosabb, mint a TouchID?
    Ha ellopják a telefonodat, melyik véd meg téged jobban, hogy illetéktelenek hozzáférjenek az adataidhoz?
    Milyen statisztika van arról, hogy mennyire gyakran lopkodják az iphonokat?
    Ha már ellopták, nem tök mindegy neked, hogy FaceID vagy TouchID?
    Nem az lesz az első dolgod, hogy távolról mindent letörölsz és letiltasz?
    Mitől jobb a FaceID, addig, míg csak te használod? Mint jogos telefontulajdonos. Azon túl, hogy “farkasszemet” kell vele nézni, hogy szóba álljon veled.

  18. @makimano: “Nem az lesz az első dolgod, hogy távolról mindent letörölsz és letiltasz?”
    ha ezt teszed, akkor rögtön kinyírod az iPhone keresésének lehetőségét. az adataidat nem a Touch ID vagy a Face ID védi, hanem a megfelelő jelkód, aminél nyilván nem fogsz olyat használni, hogy 0000, 1234, stb., hanem minimum 6 karakter, vagy adott esetben alfanumerikus.

    “Azon túl, hogy “farkasszemet” kell vele nézni, hogy szóba álljon veled.”
    ha feloldod a készülék zárolását, a kijelzőt fogod nézni, hiszen használod. ez alól a vakok, gyengénlátók, látássérültek lehetnek kivétel értelemszerűen, de mindenki más ránéz a kijelzőre használat közben, ergo nem érthető, mi ezzel a probléma.

  19. @makimano: Az iphone keresés bevezetése óta, hogy nem lehet aktiválni csak ha tutd mi az eredeti jelszó, persze ha gyenge akkor van esély rá., az eléggé hazavágta szerencsére a lopottak piacát, igaz aki tud szerezni alaplapot annak mindig jól jön a szép “idegen tulajos” mert csak beépíti a másikat és fut szalad a db, új tulajnál. Gondolom ezért is van annyi hirdetés törött, nem alaplap hibás készülékek megvételére olcsóért.

  20. @Jadeye: Ugye az “iPhone keresése” funkció addig üzemel, amíg a telefon be van kapcsolva. Amint kikapcsolták, értelmét vesztette az “iPhone keresése” funkció. Maximum a telefon utolsó helyzetét képes megmutatni, ahol kikapcsolták.
    És a FaceID milyen legkisebb szögben képes beazonosítani az arcodat? Kb ha 20-30 fokos szögben nézel rá, úgy is működik?

  21. @makimano: az iPhone keresését nem értem, miért nekem címezted, nem én írtam róla. de egyébként nem érted. ha nincs bekapcsolva az iPhone keresése, akkor aktiválási zár sincs. az iPhone keresése valóban csak bekapcsolt állapotban működik, de az aktiválási zár nem, az szerver oldalon kerül beállításra.

    nincs iPhone X-em, így ezt nem tudom neked megnézni. de akkor meg egyszerűen beírod a jelkódot. ha ez neked ekkora probléma, hogy adott esetben meg kell emelni a készüléket az asztalról, vagy jelkódot kell beírnod, akkor ne vegyél iPhone X-et.


Add a Comment