fbpx Skip to content

Biztosan mindenki emlékszik arra, amikor a keynote során Craig Federighi épp az iPhone X arcleolvasóját, a Face ID-t mutatta volna be, de az első demó készülék a feloldás helyett jelkódot kért tőle. Persze rögtön átváltott a másik eszközre, de ami megtörtént, azt már nem lehetett meg nem történtté tenni.

Roppant kínos másodpercek voltak, aminek nem szabadott volna előfordulnia, és persze ezt azonnal felkapta a média is. Ugyanakkor logikusan végiggondolva a készülék és a Face ID valójában egyáltalán nem hibázott, mégis meglehetősen ciki jelenetet eredményezett – lássuk, mi is történt pontosan és miért.

Az Apple a Yahoo Finance felé tett állásfoglalása alapján a demó készüléket többen is megfogták még a keynote előkészítése előtt, az meg eközben tette a dolgát: megpróbálta azonosítani az arcokat, és közben persze számolta az illetéktelen kísérleteket. A Face ID tehát pontosan azt tette, amit a Touch ID is, amikor túl sokszor próbáljuk meg feloldani a készülék zárolását olyan ujjal, amit nem adtunk hozzá korábban: öt hibás kísérlet miatt a készülék a jelkód beírását kéri a Touch ID engedélyezéséhez. (A másik eset egyébként, ha a készüléket újraindítjuk, mert akkor az iOS szintén mindenképpen a jelkódot kéri a Touch ID helyett, de akkor más szöveget ír ki.)

Ezt pedig teljesen világosan láthattuk is a keynote során:

Ettől függetlenül persze mindenképpen kínos hiba volt az, hogy mindebbe váratlanul és pont az élő demó során futott bele Craig – és hogy senki sem ellenőrizte a készüléket, hogy az teljesen készen álljon a demóra, megelőzve az ilyesmit.

Eszünkbe juthat az is, hogy annak idején a legelső iPhone bemutatásakor ennél sokkal több elővigyázatossággal kezelte az Apple a helyzetet – igaz, akkor még az iPhone OS 1.0 sem állt készen:

Amikor Steve Jobs kiállt az emberek elé, és bemutatta a készüléket, élőben, azzal a béta szoftverrel, mindenki izgult, mert akkoriban még egyáltalán nem állt készen az iPhone ilyenfajta bemutatóra. Bármikor összeomolhatott, nem kapott térerőt, kevés volt a memória és így tovább… Steve-nek specifikusan kellett nyomkodni a készüléket gombról gombra, menüről menüre, különben lefagyott volna élőben.

Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni ezeket a korábbi cikkeinket:

Mindenesetre biztos, hogy tanulni fognak ebből az esetből, és remélhetőleg újból nem fordul majd elő ilyesmi.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Jajj kit érdekel a face id-val mit bénáztak, mikor egy nyomorult appstore-t nem tudnak megoldani…

  2. Nálam az App Store hibátlanul működik magyarul

  3. Majd jön a jövőhéten az IOS11 és megold mindent ….. vagy nem????????????

  4. Megjavult az app store

  5. Ki kellett újra lépni és aztán be. Valóban újra magyar ????

  6. Aki ismeri és használja az Iphone-t, annak meg se fordult a fejében az, hogy hiba lett volna. A hiba az volt, hogy egy újraindított készüléket tettek elé.

  7. @petyus33: újraindítás után mást ír ki, nem újraindítás volt.

  8. @AppleFan: szerencsére senki nem tart fegyvert a tarkódhoz, hogy megvedd. másik gyártó 100%, hogy tökéletes, felesleges erre időt és pénzt pazarolni, hiszen mindenki megfelelő tapasztalattal rendelkezik, kipróbálta ezt a készüléket, és tudja, hogy nem működik megfelelően, lehet rajta kárörvendően kacarászni.


Add a Comment