Miért nem volt hiba a Face ID-val a keynote-on?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztosan mindenki emlékszik arra, amikor a keynote során Craig Federighi épp az iPhone X arcleolvasóját, a Face ID-t mutatta volna be, de az első demó készülék a feloldás helyett jelkódot kért tőle. Persze rögtön átváltott a másik eszközre, de ami megtörtént, azt már nem lehetett meg nem történtté tenni.

Roppant kínos másodpercek voltak, aminek nem szabadott volna előfordulnia, és persze ezt azonnal felkapta a média is. Ugyanakkor logikusan végiggondolva a készülék és a Face ID valójában egyáltalán nem hibázott, mégis meglehetősen ciki jelenetet eredményezett – lássuk, mi is történt pontosan és miért.

Az Apple a Yahoo Finance felé tett állásfoglalása alapján a demó készüléket többen is megfogták még a keynote előkészítése előtt, az meg eközben tette a dolgát: megpróbálta azonosítani az arcokat, és közben persze számolta az illetéktelen kísérleteket. A Face ID tehát pontosan azt tette, amit a Touch ID is, amikor túl sokszor próbáljuk meg feloldani a készülék zárolását olyan ujjal, amit nem adtunk hozzá korábban: öt hibás kísérlet miatt a készülék a jelkód beírását kéri a Touch ID engedélyezéséhez. (A másik eset egyébként, ha a készüléket újraindítjuk, mert akkor az iOS szintén mindenképpen a jelkódot kéri a Touch ID helyett, de akkor más szöveget ír ki.)

Ezt pedig teljesen világosan láthattuk is a keynote során:

Ettől függetlenül persze mindenképpen kínos hiba volt az, hogy mindebbe váratlanul és pont az élő demó során futott bele Craig – és hogy senki sem ellenőrizte a készüléket, hogy az teljesen készen álljon a demóra, megelőzve az ilyesmit.

Eszünkbe juthat az is, hogy annak idején a legelső iPhone bemutatásakor ennél sokkal több elővigyázatossággal kezelte az Apple a helyzetet – igaz, akkor még az iPhone OS 1.0 sem állt készen:

Amikor Steve Jobs kiállt az emberek elé, és bemutatta a készüléket, élőben, azzal a béta szoftverrel, mindenki izgult, mert akkoriban még egyáltalán nem állt készen az iPhone ilyenfajta bemutatóra. Bármikor összeomolhatott, nem kapott térerőt, kevés volt a memória és így tovább… Steve-nek specifikusan kellett nyomkodni a készüléket gombról gombra, menüről menüre, különben lefagyott volna élőben.

Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni ezeket a korábbi cikkeinket:

Mindenesetre biztos, hogy tanulni fognak ebből az esetből, és remélhetőleg újból nem fordul majd elő ilyesmi.

Ezek még érdekelhetnek:


  1. @AppleFan: szerencsére senki nem tart fegyvert a tarkódhoz, hogy megvedd. másik gyártó 100%, hogy tökéletes, felesleges erre időt és pénzt pazarolni, hiszen mindenki megfelelő tapasztalattal rendelkezik, kipróbálta ezt a készüléket, és tudja, hogy nem működik megfelelően, lehet rajta kárörvendően kacarászni.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!