fbpx Skip to content

Pár napja megjelent a WSJ-n egy cikk és egyben egy videó is az iPhone születésével kapcsolatban. Ebben Scott Forstall, Tony Fadell és Greg Christie beszél arról, hogy milyen hatalmas elvárások voltak az első készülék kapcsán.

Az első iPhone születése

Az első iPhone-t akkora titok övezte, hogy amikor szoftveres és hardveres fejlesztőket kerestek, nem mondták el az embereknek, mire vállalkoznak, csak annyit, hogy ennek a projektnek kell szentelniük a következő néhány évüket, akár családjuk és szabadságuk árán. Ez végül be is igazolódott, szó szerint oda kellett költözniük egy szemközti hotelbe, hogy minél többet tudjanak dolgozni, és ne teljen utazással az idejük.

Az elején az iPodot próbálták fejleszteni, mert akkoriban az volt a legsikeresebb terméke a cégnek. Számtalan módon próbáltak tárcsázót építeni a készülékbe, de ezek egyáltalán nem voltak használhatóak. Aztán Steve Jobs előlépett és egy projektor és egy pinpongasztal segítségével bemutatta a “multitouch kijelzőt”.

Ezzel kezdődött a fejlesztés, az emberek feladták az addigi munkájukat, életüket és elkezdtek dolgozni az iPhone-on. A legnagyobb probléma nem is hardver volt, hanem a szoftver. Az akkor népszerű Blackberry-t kellett lenyomni, és annak brutálisan jó billentyűzete volt.

Sajnos az iPhone billentyűzete használhatatlan volt az elején, a fejlesztőknek újra meg kellett tanulniuk azt, hogy az emberek hogyan használják a billentyűzeteket, milyen betűket használnak egymás után, és ehhez kell optimalizálni. Ez rendkívül aprólékos és nehéz munka volt.

Annyira jó volt a titkolózás, hogy ugyan az emberek tudták, hogy az Apple egy telefonon dolgozik, de senki sem tudta, hogy az hogy fog kinézni, vagy éppen milyen lesz rajta a szoftver. Amikor Steve Jobs kiállt az emberek elé, és bemutatta a készüléket, élőben, azzal a béta szoftverrel, mindenki izgult, mert akkoriban még egyáltalán nem állt készen az iPhone ilyenfajta bemutatóra. Bármikor összeomolhatott, nem kapott térerőt, kevés volt a memória és így tovább… Steve-nek specifikusan kellett nyomkodni a készüléket gombról gombra, menüről menüre, különben lefagyott volna élőben.

Végül persze javították ezeket a hibákat, és mára már egy sokkal összetettebb rendszer fut az iPhone-on.

A CBS reggeli adásában is beszéltek a 10 éves iPhone-ról, ebben a videóban azokat az újságírókat hívták be, akik pár nappal a nagy bejelentés előtt már kezükbe foghatták a készüléket. Steve Jobs naponta többször felhívta őket, így alig tudták a munkájukat végezni, de le voltak nyűgözve a hatalmas érintőkijelző miatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. “Sajnos az iPhone billentyűzete használhatatlan volt az elején”

    most is… ????????????????????


Add a Comment