fbpx Skip to content

Eseménydús keynote-on vagyunk túl, de sajnos meglepetést nem sokat tartogatott, a különböző szivárogtatásoknak köszönhetően minden tudtunk már előre. Az első új termék, amit az Apple szeptermber 12-én bemutatott, az Apple Watch Series 3 volt mobilhálózat támogatással. Az iOS 11 GM változatának idő előtti felbukkanásával már pár napja tudhattuk, hogy milyen új színekkel és funkciókkal fog érkezni az új széria. Az új óra mellé természetesen új szíjak is dukálnak, nem is kis létszámban.

Tim Cook az Apple Watch Series 3 prezentációt azzal kedzte, hogy míg tavaly még csak a második legnépszerűbb óra márka volt az övék a Rolex után, addig idén már listavezetők lettek. Előző évhez képest 50%-kal több Apple Watch felhasználó van a világon, viszont még mindig semmi konkrét számot nem tudunk arról, hogy ez hány embert jelent. Az óra népszerűségét az is elég jól mutatja, hogy a felhasználók 97%-a teljesen elégedett az órájával, ami azért valljuk be, nem rossz, ennyire magas még az iPhone elégedettségi szintje se szokott lenni.

Hardver

Az Apple Watch Series 3-ban kétmagos processzor “duruzsol” a megfelelő teljesítmény érdekében, amire végre tényleg nem lehet majd panaszunk, hiszen 70%-os sebességnövekedésről beszélünk. Az új, nagy teljesítménynek köszönhető a Series 3 az első Apple Watch, amelyben Siri végre beszél és nem csak szövegesen ad választ. W2 chip felel a vezeték nélküli kapcsolatokért, aminek köszönhetően 85%-kal gyorsabb Wi-Fi és Bluetooth kapcsolatot kapunk, úgy, hogy az energiafogyasztással 50%-kal csökkent és a pletykákkal és találgatásokkal ellentétben nem a piros digitális koronában található a mobilnethez szükséges antenna, hanem a kijelző és annak a kerete tölti ezt a szerepet.

Az Apple Watch Series 3-ban a mikrofon is komoly fejlődésen ment át, hiszen az LTE-támogatásnak köszönhetően egyre többen és egyre többször fogják telefonálásra is használni, ami, valljuk be, az előző generációk esetén azért nem volt egy túlzottan használt funkció, hiszen olyan szinten működött csak, mint egy Bluetooth kihangosító, hiszen lényegében az is volt. A bemutató során az Apple egyik alkalmazottja egy tó közepén csupán egy Apple Watch-csal egy deszkán állva evezgetett és a hívás minősége abszolút jó volt. A Series 3 másik nagy újdonsága, hogy végre már nemcsak a GPS adatai alapján számol nagyjából egy magasság emelkedést az óra, hanem külön magasságmérő is dolgozik benne, hogy tudjuk az edzés végén, mekkora szintkülönbséget tettünk meg.

Szoftver

Az új generációs Apple Watch már alapból watchOS 4-gyel fog érkezni, aminek az újdonságairól korábban már részletesen írtunk. A pontos részletekért olvasd el korábbi cikkünket, de azért néhány fontos funkciót most itt is kiemeltünk.

Az Apple Watch nemcsak a világ legnépszerűbb órája, hanem a legnépszerűbb pulzusmérője is, ennek köszönhetően új komplikációval már a számlapra is kitehető a nyugalmi pulzusmérés. Emelett az egész Pulzusszám alkalmazás is sokat fejlődött, most már például értesítést küld az óra, ha nyugalmi állapotban valamiért hirtelen megemelkedne a szívverésünk vagy egyéb módon nem a normális módon verne a szívünk, ami akár életmentő is lehet. Továbbá látványos grafikokon láthatjuk, hogy egész nap hogyan változott a szívritmusunk.

Az Edzés alkalmazás teljesen átalakult és kiegészült egy csomó új edzés móddal is, köztük az intervallum futással. A Series 2 óta már úszásra is használható az Apple Watch, de eddig a hosszokat valahogy nem tudta mérni, de ennek mostantól vége. A komolyan felszerelt edzőtermekbe pedig hamarosan megérkezhetnek azok a futógépek, elliptikus trénerek és társaik, amik NFC technológiával párosíthatóak lesznek az Apple Watch-csal.

Az Apple ígérete szerint sűrűbben fognak különleges kihívások érkezni, amikért mindenféle látványos díj és iMessage matrica fog járni, hogy jobban motiválják a felhasználókat. Aki már az első generáció óta Apple Watch felhasználó, annak ezek a díjak már nagy részben rég meglehetnek és nem igazán motiváló az újabb tökéletes hónap díj, viszont az extra kihívások őket is újra fel tudják egy kicsit rázni. Természetesen nem érkezhet új watchOS új watchface-ek nélkül. Most a nagy hangsúlyt a folyamatosan, intelligens módon változó Siri számlap, a Toy Story karaktereket szerepeltetők és a kaleidoszkóp kapták.

Akkumulátor

Egy okos óránál elég fontos tényező az, hogy milyen időközönként kell tölteni. Az Apple az összes eddig szériára, ezzel együtt az új Series 3-ra is azt mondja, hogy egy teljes napot biztosan kibír, ami náluk 18 órát jelent, hiszen aludni is kell. A valóságban ez akár másfél, nehezen két nap is tud lenni, de persze nagyban függ attól, hogy mit csinálunk napközben az órával, az edzés például rendesen meríti, de továbbra se kell félni attól, ha nem otthon töltjük az estét, akkor reggelre használhatatlan lesz az óránk.

Az egyre több funkció természetesen azt is jelenti, hogy az Apple mérnökeinek nagyon okosan kell gazdálkodni az erőforrásokkal, de szerencsére az új processzor ezt elég jól fogja megoldani. A Series 3 a következőképpen fogja bírni az egyes funkciók használata mellett: 3 óra telefonálás iPhone-nal párosítva, 1 óra (!) LTE telefonálás, 10 óra beltéri edzés, 5 óra edzés GPS-szel, 4 óra LTE+GPS, 10 óra zenelejátszás (korábban max 6,5 óra volt).

Apple Watch LTE támogatás

Régóta hiányolt funkciót kapott meg végre az Apple Watch az LTE támogatással. Már az első generáció bemutatásakor sokan hiányolták, hogy folyamatos Bluetooth kapcsolat (vagy a telefonnal azonos Wi-Fi hálózat) kell legyen, hogy az óra teljes értékűen tudjon működni. Nyilvánvalóan a mobilhálózat nem egy nano-SIM behelyezésével valósul meg, hanem az iPadekből már korábbról ismert külön chip révén valósul meg. Sajnálatos módon ez egy olyan újítás, amihez nem elegendő az Apple-nek hardveresen és szoftveresen megoldania a dolgot, hanem szükséges hozzá a szolgáltató részéről is a funkció támogatása. Magyarországon sajnos ez az újítás nem lesz még egyből elérhető, ezért az LTE képes modell itthon nem is kapható, és ha tippelnem kellene, ebből a szériából mi teljesen ki is maradunk, már ami a mobilnet képességet illeti.

A mobil internetnek köszönhetően végre úgy mehetünk el akár futni, hogy a telefont otthon hagyjuk, de mégse kell lemondanunk a telefonhívásokról vagy épp az Apple Music-ot is úgy használhatjuk, hogy nem kell előre szinkronizálnunk az órára a lejátszási listákat. Új watchface és komplikáció is jár az LTE-képes modellekhez, hogy egyből láthassuk, milyen épp a térerő. Mivel nem külön SIM-kártyával és előfizetéssel dolgozik az óra, ezért ugyanazon a telefonszámon leszünk elérhető, mint az iPhone-unkon, csak épp végre nem kell Bluetooth hatótávon belül lennie a két eszköznek, hogy működjenek a hívások és értesítések. Az LTE-képes modellek piros digitális koronával érkeznek a könnyebb megkülönböztethetőség miatt.

Méretek

Az Apple Watch továbbra is két méretben vásárolható meg, a jól megszokott 38 és 42mm-es változatban. A készülék vastagsága az új funkciókkal együtt nem nőtt, de nem is lett újra olyan karcsú, mint az első generációs óra. Méreteiben pontosan megegyezik a tavalyi Series 2-vel és természetesen az összes eddigi szíjjal is kompatibilis a Series 3, ami számomra nagy öröm, hiszen már 36 szíjjal rendelkezem.

Színek és tokozások

A Series 3 két verzióban lesz majd megvásárolható, az egyik LTE támogatással, e-SIM kártyával és piros digitális koronával, míg a másik ránézésre semmiben se fog különbözni a Series 2-től. Az LTE mentes verzió csak alumínium tokozással kapható, a szokásos szürke és asztroszürke színben, viszont az arany szín némileg megváltozott és a rozéarany opció pedig eltűnt. LTE-kompatibilis változatból érhető el csak a két rozsdamentes acél modell és hát persze az Apple Watch Edition se kapható LTE nélkül. Ez jelenleg azt is jelenti, hogy az LTE miatt a Series 3-ból hazánkban sem a rozsdamentes acél, sem a kerámia Edition nem vásárolható meg.

Az Edition az első generációnál még az arany tokozással és a brutálisan magas árával akart kitűnni a mezőnyből, de a Series 2 bemutatásával az arany eltűnt és a fehér kerámia vette a helyét, ez most a Series 3-mal egy szürke színopcióval is kiegészült, ami a képek alapján a fényességét leszámítva eléggé hasonlít az asztroszörke Sport változathoz. Természetesen a Hermès és Nike órák továbbra is kaphatóak új fajta szíjakkal, de ezeknél tokozásban és színben nem történt változás.

Szíjak

Ahogy azt már megszoktuk, az Apple nagyjából fél évente új szíjakat vagy legalább új színeket mutat be a korábbi szíjtípusokhoz és ezzel együtt a régieket kivezetheti. Többször írtuk mi is, hogy ha tetszik egy szíj, vedd meg, amíg lehet még lehet kapni, mert pár hónap és már vadászhatod a neten az utolsó darabokat.

Sport szíjból kaptunk 6 új színt, köztuk az ultraibolya és rózsavörös színeket. Méretük, anyaguk, kialakításuk nem változott, ahogyan az áruk sem (17 990 Ft). Nike+ szíjből egy elég durva szelektálás történt, mert a pár hónapja bemutatott halvány lila és kék például eltűnt, viszont a fekete, fehér, obszidiánkék és neonzöld mellé érkezett egy olyan is, aminek az alapja fehér és a lyukacskái feketék, ami nekem kifejezetten tetszik.

A sportok szerelmeseink egy teljesen új szíjcsaláddal készült az Apple, a tépzőzáras Sportpánttal. A puha, lélegző szőtt műanyag pánt a milánói szíjhoz hasonlóan záródik, persze itt nem a mágnesnek köszönhetően, és 8 színben kapható 17 990 Ft áron. Én kifejezetten szeretem a szőtt szíjakat, de nem tudom, hány edzés után kedz majd szaga lenni az izzadság miatt egy ilyen szíjnak, de ettől függetlenül mindeképp be fogok szerezni egyet.

A szőtt, csatos szíjak is elég komoly “színturbózást” kaptak. Három csíkos szíj kapható kevésbé élénk, ősziesebb, téliesebb színekkel. A nagy újítás most a pepita minta, ami 6 színben kapható, a szokásos 17 990 Ft-os áron. Bőrszíjak esetén is kaptunk pár új színt, de új modellt itthon nem, csak a Hermès órákhoz lettek teljesen új szíjak. Lett négy új szín a csatos szíj esetén és két új a bőrszíj esetén. Fémszíjaknál semmi változás nem történt.

Apple Watch Series 3 árak és megjelenés

A szerencsésebb országokban szeptember 15-től lehet az új órákat előrendelni és rá egy héttel, 22-én már meg is lesznek vásárolhatóak. Hazánkban szeptember 29-én indul csak a forgalmazás.

Mivel az LTE modell itthon nem lesz érdemben használható, ezért nem is kapható, ami azt jelenti, hogy Magyarországon Series 3-ből csak alumínium változatot tudunk majd venni. Fura dolog ez, de teljesen logikus, hiszen a felhasználók félrevezetése lenne LTE-képes modell árusítása, úgy, hogy ezt a funkciót itthon jelenleg sehogy se lehet majd használni magyar mobilszolgáltatói előfizetéssel, a Watch pedig nem lesz képes a roamingra.

A 38mm-es változat 119 990 Ft és a 42mm-es pedig csak 10 ezer forinttal kerül többe, ami 129 990 Ft-ot jelent. Ezért a pénzért választhatunk, hogy az alap változatot vesszük meg sima Sport szíjjal vagy pedig a Nike+ változatot lélegző Sport szíjjal. Sajnos a Series 3 esetén sincs már arra opció, hogy alapból szőtt szíjjal vehessük meg az órát.

Azokban az országokban, ahol az LTE modell is kapható, ott többféle szíj és tokozás kombináció is elérhető. Amerikában 329 dollártól indulnak az árak, de az LTE változat 399 dollárral kezdődik, a Series 1 kezdő ára pedig 249 dollár lett és ezzel együtt a Series 2 eltűnt a webshopból. További információk az Apple oldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

19 Comments

  1. Igazi csalódás lenne, ha nálunk egyáltalán nem lenne elérhető az LTE. Mire alapozod ezt a véleményt? (ebből a szériából mi teljesen ki is maradunk, már ami a mobilnet képességet illeti.)

  2. @kisslasz913: Hát első körben arra alapozza, hogy nem érhető el ilyen készülék hazánkban. Én is úgy gondolom, hogy ez maximum jövőév végére lehet nálunk kapható és használható.

  3. Bocs, ezt én is értem. Ha nincs megfelelő készülék, nincs funkció. De vajon mi okozhatja a készülék bevezetés ilyen mértékű csúszását? Vajon miért nem jön ide ez a széria? Meg még elég sok egyéb országba? Szolgáltatói okok, stb? Ez talán nem olyan eset, mint a Siri….

  4. Gondolom, ha most én megveszem oktoberben Párizsban az LTE támogatású órát, akkor itthon teljes mértékben használhatom, kivéve az LTE támogatással nyujtott kényelmi funkciókat, aztán ha már itthon is elérhetővé vállik az LTE támogatás, bemegyek a Telekomhoz és aktiváltatom. Tévednék valamiben?

  5. @baumgartner: Elvileg.

    Amúgy más opciód nincs, én is ezt venném meg, aztán vagy jó lesz vagy nem. Általában nem szokott ezzel gond lenni.

  6. @baumgartner, @admin: a weboldal alján az van, hogy ugyanolyan szolgáltatós órát kell venni, mint a telefonban lévő SIM szolgáltatója, tehát még akár az is lehet, hogy a Watch valójában szolgáltatófüggő lesz, mert ugye akkor mondhatták volna, hogy Apple SIM lesz benne, de nem így van.

  7. 2 éve nyúzom az első generációs sportot és már jó ideje vártam a frissítést, ráadásul kizárólag acél változatra váltanék. Remélhetőleg így lesz.

  8. @Jadeye: Nem “lockos” csak nem tudsz más szolgáltatótól csomagot venni rá. Mivel gondolom az iPhonetól kapja meg a szükséges adatokat.

    @kisslasz913: Szolgáltatói oldalon nagyon sok fejlesztés és teszetlés kell hozzá.

  9. Na megy ugye jó lenne, ha menne minden szolgáltatónál a VoLTE, ugyanis GSM modem nincs benne, tehát csak VoIP alapon lehet majd róla hívni.
    A Telekomnál bár ugye van VoLTE, de ha jól tudom csak néhány samu és a 7-es támogatja, holott már régebbi iphonokban is benne van.
    Külön pénzt meg biztos nem fizetnék érte.

    Jó is ez így, az AW S3 megint csak nem ad annyi plusz extrát, hogy váltsak S2-ről:
    – vizállóság maradt ugyanaz
    – akkukapacitás ugyanaz
    – extra mérések nincsenek
    – 5GHz wifit még mindig nem tudja!
    – BT ugyanaz
    – kijelző fényerő és felbontás ugyanaz

    És közben szép csendben ki is vezették az S2-t.

  10. Amerikából tervezem megvásárolni a cellular modellt, abból is az európai verziót amit Németországban is értékesítenek, tudom h nem fog működni, de majd ha 1,5 év múlva bekapcsolják itthon is a támogatást akkor működni fog?

  11. @prjk07:
    Most minden kötözködés nélkül! Te nem szoktad elolvasni amit előtted írnak? Tudod itt kicsit feljebb mint a kommented. Azokból lejön gondolom a válasz, hogy nagy valószinűséggel nem fogod tudni használni, mert a SIM-edhez tartozó szolgáltatónál kell megvenni, hogy az beállíthassa rajta az ő saját adatait, amit talán kifejezetten neki küld a gyártó az Apple, pont titkosítási procedúra miatt. Bár lehet rosszul tudom.

  12. @ef-dani: ha veszel egy órát, amihez csak megadott szolgáltatótól veheted meg az LTE-funkciót, más szolgáltatótól nem – akkor az tekinthető szolgáltatófüggőnek, ha egyszer más szolgáltatóval nem tudod az LTE-t használni, hiába független mondjuk az iPhone-od. nem gondolod?

  13. @Jadeye: Külföldi Apple oldalakon nem lehet kiválasztani, hogy melyik szolgáltatóval kéred az órát (ha több szolgáltató is fel van sorolva). Ellenben az iPhone 8-asoknál már kiválasztható a szolgáltató, hiába nem rendelhető még azokból sem. Tehát, én úgy vélem, hogy csak felsorolja, mely szolgáltatóknál fog működni az LTE funkció, hogy ennek tudatában várárolja meg az illető. Ebből kiindulva, szerintem nem lesz szolgáltatófüggő az óra, ott és azzal a hálózattal fog működni, akikkel az Apple megeggyezett, felkészítették rá a mobilhálózatot és persze ezek közül ahol az előfizetőnek mobilelőfizetése van. Bïzom benne, hogy amint kapható lesz az LTE támogatású óra, ezt valaki le fogja tesztelni, hogy egyértelmű legyen, mi a helyzet ezen a téren. Mindenképp írjatok róla egy cikket, ha megtudnátok valami információt erről. Előre is köszi!

  14. @baumgartner: termékoldal, lap alján ez szerepel (megnéztem US, CA, UK, DE, FR esetén, nyilván adott esetben más-más nyelven, de): “Apple Watch Series 3 (GPS + Cellular) requires an iPhone 6 or later with iOS 11 or later. Apple Watch and iPhone service provider must be the same.”

  15. @Jadeye: Ezzel mit szerettél volna mondani? Ebből számomra nem derül ki, hogy a készülék olyan formában lesz hálózatfüggő, mintha pl itthon vennék a telekomnál egy iPhone-t.

  16. Hat ha mukodne itthon appstorebol megrendeles aztan ahoz a szolgalttohoz bemesz ahol a telefonod van es bumm megcsinaljak. De amugy akkor megse mukodik annyira a telefonod nelkul.

  17. Amugy Siri tud beszelni a 3-as szeriaban. Hangszoro eddig is volt mivel teledonalni lehet,jol gondolom hogy ezt is siman tudna aktivalni az apple akar a 2-bennis?!?

  18. Sziasztok!

    Szeretném megkérdezni a következőt:
    Lehetséges hogy az előző kommentekből a kérdés valakinek egyértelmű tisztelettel kérnem a segítséget a válaszban és esetlegesen nem kioktatást. Előre is köszönöm. Ha UK-ben azaz Angliában vásárolok egy LTE képes Apple watch órát akkor az ottani azaz az európai LTE frekvencián működik az óra azaz következés képpen ha itthon menne a szolgáltatás akkor jól gondolom hogy működne ha aktiválva lenne vagy lesz a szolgáltatónál mondjuk a telekomnál? Mivel a UK – ban működő LTE frekvenciára gyártott watch frekrencia működése megegyeznek az itthoni LTE frekrenciákkal ? köszönöm a figyelmet és a választ! 🙂

  19. @mohilla: Elvileg igen. 🙂


Add a Comment