fbpx Skip to content

A készülékek IMEI-alapú, a szolgáltatók általi letiltásának működésével kapcsolatban sajnos ismét sok tévhit és hibás információ terjed különböző csatornákon keresztül.

Ezért fontosnak tartottuk röviden összefoglalni, mit érdemes erről tudni, eloszlatva a rendszeresen terjedő tévhiteket és rémhíreket, amelyekkel mi is napi szinten találkozunk az olvasóinktól kapott e-mailekben.

Mi az az IMEI, és mikor használják letiltásra?

Az IMEI egy betűszó, az International Mobile Equipment Identity szavakból tevődik össze, és egy 15 számjegy hosszú, egyedi azonosító, mondhatni a mobilkészülék “rendszáma”.

Ezt az azonosítót például a Beállítások, Általános, Infó menüpontban, illetve egyes készülékeknél a hátlapon, más esetekben a SIM-tálcán, illetve természetesen a készülékek dobozán is megtalálhatjuk.

 

Hogy melyik készüléken hol találhatjuk meg, arról az Apple alábbi, támogatási szócikke tájékoztat részletesen: A sorozatszám vagy az IMEI megkeresése iPhone, iPad vagy iPod touch készüléken.

Az IMEI megváltoztatása törvényellenes, és emiatt általában nem is lehetséges.

Egy készülék IMEI-alapú letiltására általában két esetben kerül sor.

Az első, amikor valakinek ellopják a készülékét, és azt ő maga tiltatja le a szolgáltatóval, hogy így a tolvaj ne tudja használni a készüléket mobiltelefonálásra. Ez a tiltás idővel külföldre is kiterjed, mert azt a nemzetközi tiltólistához csatlakozott szolgáltatók ugyanúgy nem engedik fel a hálózatukra.

A második eset, amikor kedvezményes áron, hűségnyilatkozattal vásároltunk készüléket a mobilszolgáltatónál, de a többszöri felszólítás ellenére is elmulasztottuk befizetni a havidíjat.

Hogyan működik az IMEI-alapú letiltás?

Kissé leegyszerűsítve mindössze arról van szó, hogy a hálózatra való csatlakozási kísérletkor a készülék minden esetben elküldi az IMEI-számot és a SIM egyedi azonosítóját (IMSI) is, majd a hálózat ezeket ellenőrzi, és amennyiben bármelyik is tiltólistán szerepel, akkor nem engedélyezi a kapcsolatot, és a készülék nem kap térerőt.

Amennyiben másik kártyával sem megy fel hálózatra a készülék, és csak a “Nincs szolgáltatás” látható a bal felső sarokban, úgy sejthető, hogy IMEI-alapon van letiltva. Ekkor inkább hívjuk fel az adott szolgáltatót, és kérdeztessük le, szerepel-e náluk tiltólistán, mintsem mindenféle ismeretlen weboldalon adjuk meg az IMEI-t.

A letiltás független az Apple aktiválásától

Nagyon fontos különbséget tenni az IMEI-alapú letiltás és az Apple készülékek esetén megszokott aktiválás között, mert a kettő egymástól teljességgel független dolog! Az IMEI-alapú letiltás nem foglalkozik a készülék típusával sem.

A készülék szolgáltatói feketelistára kerülése semmiben sem befolyásolja a készülék aktiválhatóságát, mert az az Apple rendszereitől függ. A feketelistás készülék tehát noha nem kap térerőt, továbbra is működik telefon funkcionalitás nélkül, és természetesen bármikor újratelepíthető, és aktiválható – még akár lejárt vagy letiltott SIM-kártyával is.

A készülék aktiválásáról itt írtunk részletesen, lépésről-lépésre: Az iOS-ről kezdőknek: a készülék aktiválása.

Az aktiválás lehetősége az Aktiválási zártól függ

Ahhoz, hogy egy készüléket aktiválni tudjunk, az szükséges, hogy ne legyen rajta aktiválási zár, vagy tudjuk az Apple ID-t és annak jelszavát. Az aktiválási zárat korábban a készüléken az Apple ID-nkkal az iCloud menüpontban belépve automatikusan bekapcsolta az iOS. Így ha valaki újra is telepítené a készüléket, akkor a bekapcsolt Aktiválási zár esetén azt csak a zároláshoz használt Apple ID-val és annak jelszavával fogja tudni aktiválni.

Hogyan oldható fel az IMEI-alapú letiltás?

Az érintett készülék feketelistáról való eltávolíttatásának lehetősége függ attól, hogy az pontosan miért került fel a tilólistára.

Nem tisztázott eredetű (jellemzően lopott) készülék esetén nem lesz lehetőségünk a zárolást feloldatni.

Amennyiben számlatartozás eredményezte a letiltást, akkor a hátralék és esetlegesen felmerülő visszakapcsolási díj megfizetése után az eredeti szolgáltatónál tudjuk a letiltást megszüntetni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. A cikk érthető, és világos. DE!
    A szolgáltató nem letiltja az adott készüléket, hanem ki(le)tiltja a hálózatából.
    Egyértelműbb lenne a teljes cikk, ha a szalagcímen is változtatnátok. (Csak egy észrevétel)

  2. Sziasztok csak egy olyan kérdésem lenne hogy létezik-e olyan hogy magyar Vodafone szolgáltatós telefon még hűségidő alatt ki függetleníti és valaki úgy adja le a telefont hogy független de viszont ha nem fizeti a számlát akkor ugyanúgy le tiltják minden hálózatról köszönöm

  3. @jozsef973: azért ez a megfogalmazás, mert ezt használják azokban a tévhitekben, amelyekre válaszul a cikk született. aki végigolvassa, annak világos lesz, hogy mit jelent, ha a szolgáltató letiltja a készüléket – a hálózatáról.

    @stei: ezzel kapcsolatban a Vodafone ügyfélszolgálata tud pontos információkkal szolgálni, őket kell felhívnod.

  4. Iphone 6s keszulekem van, telenoros. Rogton az elejen rossz volt, csereltettem istyle uzletben. Amit kaptam fuggetlen, szoval elozo kerdesre igen, eladhatnam a telefonom ugy, hogy husegido van rajta novemberig.

  5. @pergabb: amikor kicserélik, utána ugyanolyan készüléket kapsz, függőségével, mindennel egyben, mint ami a régebbi volt. esetedben lehet véletlen, hogy független, de ez nem általános dolog. ha nem fizeted a havidíjat, a szolgáltató letilthatja, de ez szolgáltatótól és előfizetéstől is függ, nem jelenthető ki kategorikusan, hogy nem fogják letiltani.

    eladni rögtön a vásárlása után is eladhatod – a szolgáltató szempontjából a kérdés az, hogy utána rendesen fizeted-e a havidíjat meg a készülék részleteit.

  6. Visszaállítás után aligha fogja tudni aktiválni. iPhone esetén az aktiválsához ugyanis érvényes SIM kártya kell, hogy fel tudjon csatlakozni a hálózatra. Különben a wizard nem megy tovább. Ha le van tiltva a hálózatról, nem fog tudni felcsatlakozni, így aktiválódni sem.

  7. @ef-dani: természetesen Wi-Fi-re csatlakozva is lehet aktiválni, hiszen nem minden előfizetéshez tartozik mobilinternet csomag sem, illetve gond nélkül megy lejárt/letiltott SIM-kártyával is. vagy használhatod az iTunes-t. próbáld ki.

    de erről már írtunk részletesen, lépésről-lépésre, ebben a cikkünkben: https://szifon.com/2017/05/13/az-ios-rol-kezdoknek-a-keszulek-aktivalasa/

    az egyetlen szűk keresztmetszet az Aktiválási zár, mert azt nem tudja kikerülni sehogy – de az teljességgel független a szolgáltató általi tiltástól.

  8. @Jadeye: Nem, nem tudod aktiválni. Az egész wizard azzal kezdődik, hogy tegyél be egy érvényes SIM kártyát a készüléke, ezt nem tudod megkerülni. Nem érvényessel nem működik, és ha érvényes is, a hálózatra akkor sem fog felcsatlakozni. Ahogy az iTunes aktiválás is ezzel az ablakkal fogad.

  9. @ef-dani: felveszem neked videóra.

  10. @Jadeye: jo, oke. Kiprobalni nem tudom, mert nincs letiltott keszulek a kozelemben. Azt minden esetre furcsalom, hogy sem idegen sim-el sem nem elo simmel nem mukodik, de ha le van tiltva a halozatrol az igen…

  11. @ef-dani: nem értem. a videóban egy nem élő SIM-mel aktiváltam, de hát láthattad is. mindig is használható volt nem élő SIM az aktiváláshoz, már a legelső iPhone óta, mert az aktiválási folyamat nem foglalkozik azzal, hogy a SIM élő-e vagy sem, sem azzal, hogy a szolgáltató hálózatából ki van-e tiltva a készülék, vagy sem. egyszerűen nem értem, mit nem értesz.

    kártyafüggő készüléket meg értelemszerűen nem fogsz tudni idegen SIM-mel aktiválni, csak olyan szolgáltatóssal, amilyen függő – de itt sem kell élő kártyának lennie.

  12. @ef-dani: “sem idegen sim-el” – nem tudom, ezen mi a furcsa. Ha a készülék nem fogadja el a SIM-et, mert a szolgáltatófüggésének nem megfelelő, akkor nyilván nem engedi aktiválni.

    “sem nem elo simmel nem mukodik” – de igen, működik. A fenti videó pontosan ezt demonstrálja. Megnézted?


Add a Comment