fbpx Skip to content

Az 5K-s iMac kezdetek óta népszerű modell. Egyrészt a brutális retina kijelző miatt, másrészt azért, mert komoly erőgépet kaptunk már 2015-ben is, de persze ennek meg is kérték az árát. Érdemes szemügyre venni a frissített, 2017-es modelleket is.

2017-es 27 5K és 21 4K iMac teszt

Az AppleInsider készített egy komoly összehasonlító videót, tesztet, amiből néhány részletet kiemelnék. Ők nem a 21,5-ös, hanem a 27-es iMac készülékeket hasonlították össze, így ez a cikk is elsősorban az 5K-s iMac-ről fog szólni, de a kisebb készülékre is kitérünk. Lássunk is hozzá!

21.5 iMac ár, konfiguráció

Ahogy láthatjuk, három különböző, 21,5 colos iMac van. Ebből az első az én véleményem szerint rögtön kuka. A FullHD kijelző és az Intel grafikus kártya miatt nem éri meg megvenni manapság, inkább akkor már egy kifutót érdemes nézni, vagy egy használtat.

4K P3 kijelző

A második és a harmadik típus a P3-as 4K-s kijelzővel már annál inkább kecsegtető, és a Radeon Pro 555 is már elegendő lehet. Ez a kijelző pontosan ugyanarra képes, mint a 21,5-ös LG monitor, amit korábban teszteltünk már. Így bátran állítom, brutálisan éles és színes kijelzővel találkozhatunk majd ennél az iMac-nél. A korábbi cikkben írtam a P3-ról, hogy mit jelent, így azt is érdemes elolvasni. Javult a fényerő, de igazából ez nem sokat számít egy irodában, vagy otthon a lakásban, ahol bármikor behúzhatjuk a függönyt. 🙂 Kaptunk két új Thunderbolt 3-as USB-C portot, amik elméleti 40GB/s képesek. Ezek dupla olyan gyorsak, mint a korábbiak, azonban nem csak a sebesség a fontos, hanem az is, hogy akár külső kijelzőt is rájuk dughatunk. Az új processzoroknak és videó kártyáknak köszönhetően sokkal halkabb és kevesebb hőt termel a 2017-es változat.

Röviden ennyit a 4K-s modellekről, szerintem egy remek frissítés lett, néhány évig hű társunk lehet.

2017-es 5K-s iMac teszt

Ugyan mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni, de az 5K-s iMac továbbra is a világ egyik legjobb asztali gépe. A frissített, 2017-es változat megkapta a hetedik generációs Kaby Lake processzor családot. A processzor mellett frissült a grafikus a chip, a kijelző, és a háttértár is.

27 5K iMac ár, konfiguráció

A belépő 5K-s modell 3,4GHz-es processzorral rendelkezik, amit akár 3,8-ig bővíthetünk. Az Apple honlapja szerint körülbelül másfélszer gyorsabbak ezek az előző modellnél, ami tehát 50%-os sebességnövekedést jelent, és ez elég komoly.

Az 5K-s, P3-as, borotvaéles kijelző mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ezt élőben kell látni, hogy mennyire jól lehet dolgozni egy ekkora, 5120 x 2880 pixel felbontású, 5K-s kijelzőn.

iMac 5K P3 kijelző

Az új grafikus gyorsítók miatt a 2017-es modell még jobb lett, ha videót vágunk, vagy fotót szerkesztünk, de a játékoknál is sokkal jobb FPS értéket érünk el. Nézzük meg, milyen mérési eredményeket kapott az AppleInsider, akik legerősebb i7-es 5K-s iMaceket hasonlították össze.

Ahogy láthatjuk, a processzor 16%-kal lett gyorsabb a többmagos tesztben, ami nem tűnik soknak, de az új generációnak köszönhetően sokkal kevesebb energiát fogyaszt és ezzel együtt kevesebb hőt is termel. Az újabb alkalmazások, például az Apple vágószoftvere, a Final Cut X már ki tudja használni. Az Apple már a WWDC17 alatt is megemlítette, hogy az iOS 11-ben bevezeti a HEIF (fotó) és HEVC (videó) fájl formátumokat, amikkel felére csökken a fotók, videók által foglalt hely a készüléken, és ezt támogatja a hetedik generációs Kaby Lake is. Így lényegesen gyorsabban feldogozhatjuk majd fotóinkat, videóinkat.

A 2017-es iMac-ek megkapták az asztali gépekbe szánt AMD Polaris chipeket. Ez ugyebár a 4GB-os Radeon Pro 570-nel kezdődik, ami a 2015-ös legerősebb M395X-nél is gyorsabb. A már belépő szintű 570 is elég a VR-ra, végre az Apple-ösök is beléphetnek ebbe a tárborba.

2017 5K iMac 27 Radeon GPU

Ahogy látjuk, a legerősebb 580-as már 5.5 terraflopra képes, ami bőven elegendő a VR tartalmakhoz és játékokhoz is, ezt tesztelte az AppleInsider, ők 50%-os sebesség növekedést értek el a 2015-ös modellhez képest.

iMac Radeon FPS teszt

Mindamellett, hogy a játékoknál sokkal jobb FPS számot kapunk, kevésbé melegszik a Radeon. Ezáltal a ventilátorok sem olyan hangosak, mindez számokban: 90 fok helyett már csak 77 fokig melegedett a GPU.

Tovább lépve a videó szerkesztésre és vágásra, a 2017-es iMac 75%-kal gyorsabb, mint a 2015-ös, ami 27 másodperc alatt renderelte ugyanazt, amit a 2017-es modell 15.5 másodperc alatt. A 6 magos Xenon processzorral felszerelt 2013-mas Mac Pro a legerősebb, 6GB-os D700-as GPU-val ugyanezt 23 másodperc alatt csinálta meg, ami elég szomorú, főleg hogy hazánkban a fenti Mac Pro közel 1,2 millió Ft-ba kerül, a legerősebb 5K iMac pedig “csak” 879.000Ft-ba, és persze utóbbihoz egy brutális kijelzőt is kapunk. ????????

(Ha van 5 percünk, akkor érdemes megnézni a videót is.)

Konklúzió

A valós tesztek alapján a 2015-ös modellhez képest átlagosan 45-80%-os sebességnövekedésről beszélhetünk, ha videót vágunk, persze csak akkor, ha az adott vágó szoftver kihasználja a processzort és a grafikus magot. Alapjában véve a játékoknál, a VR-nál, és azon alkalmazásoknál tapasztalhatunk ekkora sebességnövekedést, amik kihasználják az összes processzort és grafikus magot. Ettől függetlenül a kijelző már önmagában is hatalmas előrelépés, főleg a 21,5-ös modelleknél. Nem elhanyagolható a Fusion Drive frissítés sem, ami fürgébbé teszi az új modellt.

A fenti tesztek és információk alapján egyértelmű, hogy érdemes megvásárolni az új modellt, de nem érdemes frissíteni a 2015-ösről, kivéve ha videót vágunk a Final Cut Pro-val.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Kell mind!

  2. Nem rossz, ezek után nagyon kíváncsi leszek a Mac Pro-ra és főleg a Mac Mini-re.


Add a Comment