fbpx Skip to content

Június 29-én volt 10 éves az iPhone, sőt mondhatjuk azt is, hogy idén 10 éve, hogy Steve Jobs bemutatta a készüléket, és az Apple elkezdte árulni.

iPhone 2G

2007-ben az Apple megváltoztatta a világot, és újraértelmezte az akkori mobiltelefon ipart, és noha azelőtt is voltak már érintőképernyős készülékek, többségükhöz külön stylus kellett. Ennek apropóján számos cikk jelent már az első iPhone születéséről, amiről mi is írtunk már. Nemrég Ken Kocienda osztott meg Twitteren két iPhone prototípust, amikkel dolgozott, amikor az iPhone szoftveres billentyűzetét fejlesztette.

iPhone prototípus

A készülékek szinte alig hasonlítanak a végleges iPhone-ra, de természetesen azért hordozzák az akkori készülék egyes jegyeit. Az egyik legfontosabb dolog 2007-ben a hardveres billentyűzet helyett egy szoftveres fejlesztése volt, ami bizony rettentő nehéznek bizonyult. Itt a Szifon.com szerkesztőségében is emlékszünk, hogy a konkurencia még évekig képtelen volt olyat lerakni az asztalra, ami hasonlóan használható lett volna, mint az iPhone OS-ben lévő.

Azért durva, hogy ilyen hatalmas és ronda készülékeken is tudtak olyat készíteni ezek a fejlesztők, amik a végleges változatokban tökéletesen működtek.

Ha már a szoftvereknél tartunk, akkor érdemes beszélni a már múlt évben is előkerülő Acorn OS-ről. Ezek voltak azok a kezdetleges szoftverek, amiken dolgoztak a fejlesztők, hogy kitalálják, melyik lehet a felhasználók által legkönnyebben és kényelmesen használható szoftver.

Az alábbi videóban azt láthatjuk, hogy a két készülék ugyan külsőre megegyezik (legalábbis ebből a szögből) a szoftverük azonban teljesen más: a bal oldali egy érdekes iPod prototípusnak látszik, a jobb oldali pedig egy egészen más rendszert mutat. Míg Tony Fadell az első, iPod-szerűt próbálgatta, addig a második verzió Scott Forstallé volt: ő, ahogy látszik is, inkább az érintő képernyőt tesztelgette, a különböző méretű gombokból ítélve.

Ahogy látható is a videóban, a P1 sokkal gyorsabb, a P2 inkább hasonlít egy valós szoftverre, mint a vetélytársa. A P2 szoftver Acorn OS néven volt ismert az Apple szoftveres köreiben, a P1-en is ez futott, csak jóval butítottabb állapotban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Mi ez valami E.T haza telefonál?


Add a Comment