fbpx Skip to content

Az eddigi spekulációk alapján egyre több jel utal arra, hogy az új iPhone már nem a jelenleg is használatos 16:9 képarányú kijelzővel fog érkezni, hanem egy teljesen új, 18:9-es kijelzővel, ami alapvetően tud változtatni az eddigi felhasználói élményen.

iPhone 8 kijelző

(Koncepciókép: Gábor Balogh)

Manapság a legnépszerűbb kijelzőarányok egyike a 4:3, amely a régebbi TV-k jellemzője volt, majd ezt váltotta a 16:9, amely az úgynevezett “szélesvásznú” TV-kre és kijelzőkre volt jellemző, és manapság ez az a képarány, amire a legtöbb videó és tartalom optimalizálva van. Kérdés tehát, hogy mennyire éri meg ezzel ismét teljesen szembe menni egy 18:9-es arányú kijelzővel?

Az utóbbi időben a Samsung és az LG kezdte el nagyon erősen reklámozni és használni az új, 18:9 képarányú kijelzővel ellátott készülékeit, hiszen ezzel a képaránnyal lehet elérni azt a hatást, mintha az egész készülék eleje kizárólag csak kijelzőből állna szinte, keret nélkül.

A 18:9-es képarány előnyei

A 18:9-es képarány (vagy hívhatjuk egyszerűen 2:1 aránynak is) egyik legnagyobb előnye, hogy vertikális görgetés közben egyszerre több tartalom fér ki rá. Tehát mondjuk miközben a Facebook, Instagram vagy Twitter hírfolyamokat görgetjük majd, sokkal több tartalmat fogunk látni egyszerre.

18:9 képarány

Mivel egy 18:9-es képarányú kijelző használata egy kicsivel magasabb készülékházat is megkövetel, ezért valószínűleg kicsit jobb, biztonságosabb fogással is fog rendelkezni a készülék. Bár nyilván ez az anyaghasználat függvénye is lesz, de ha csak az arányokat néznénk, akkor valószínűleg nehezebben fog véletlenül kiesni a kezünkből az új készülék.

Végül, de nem utolsó sorban pedig egy ilyen képarányú kijelzővel már érdemben használható lenne iPhone esetén is a “Split View” nézet, amely manapság már az iPad készülékeken elérhető, és segítségével egyszerre két alkalmazást is tudunk használni osztott nézetben. Erre elképzelhető, hogy az iOS 11 fejlesztői béta változatában már fogunk tudni találni apró jeleket és utalásokat.

A 18:9-es képarány hátrányai

Ahogyan a cikk elején is említettem, a videók többsége jelenleg a 16:9 arányra vannak optimalizálva, tehát hiába lesz egy 18:9-es, úgymond “keret nélküli” kijelzőnk, a videók nézése közben látni fogunk két fekete sávot a készülék két oldalán, kivéve akkor, ha nagyítunk a videó képén, ebben az esetben viszont a videó egyes részeit (alul és felül) nem fogjuk látni.

LG G6 18:9 képernyő

További nehézséget fog okozni, hogy kezdetben ismét minden alkalmazásfejlesztőnek optimalizálnia kell majd az App Store-ban található tartalmakat és nagyon sokáig nem fogják támogatni az alkalmazások az új kijelző arányokat. Gondoljunk csak az iPhone 5s, iPhone 6 és iPhone 6 Plus váltásra, hogy mennyi idő kellett ahhoz, mire minden alkalmazás hibátlanul támogatta az új kijelzőméreteket.

Összességében tehát érdekes lesz látni, hogy merre fog az Apple haladni a kijelzők terén és azt is megfigyelni, hogy az első iPhone 3:2-es képaránya óta milyen sokat változott az, ahogyan tartalmat fogyasztunk és amilyen arányú kijelzőn mindezt tesszük.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. akkor talán végre “fullscreen” fotókat is fog csinálni?

  2. @rihekopo79: a fotók képaránya nem a kijelző képarányától függ.

  3. Erre aztán marha nagy szükség van. Még tobb részét ne érjük el a kijelzőnek egy kézzel.

  4. Ahelyett h egyszerűen lecsapnák az alját, a gombos részt, és nem lenne ilyen bénán hosszú.

  5. Ha megmarad a fotóknál a 4:3 arány akkor, csodaszép lesz a hatalmas kijelzőn:-(

  6. @Balogh Ádám: a fotók képaránya nem függ a kijelző képarányától.

  7. Tudom, hogy nem függ! Nem is ezt véleményeztem!

  8. @Balogh Ádám: akkor írom másképp: a kijelző képaránya más, mint a kamera szenzorának képaránya. lehet ebből csinálni a kijelző képarányával egyező képet, csak akkor az a kép két oldalából le fog vágni.

  9. Sziasztok! “valószínüleg”
    Megint a semmit hajtjátok mint mindig

  10. @vikk2670: ez a legjobb hozzászólás, mint mindig: ha van cikk róla, akkor az a baj, ha meg nincs, akkor az. te hogyan oldanád meg akkor ezt a kérdést, hogy mindenki elégedett legyen?

  11. Nekem telefonban is a 4:3-as vagy 3:2-es képarányú volt az ideális, ahogyan monitorban is. Vagyis a hosszabb oldal minél jobban hasonlítson a rövidebbhez. Őszintén, a videókon kívül mi más értelme van az elnyújtott kijelzőknek? Telefonon, kis képernyőn meg ki akar videókat nézni? Alkalmanként még elmegy, de ne az alkalmankénti használat határozzon meg egy fontos fizikai jellemzőt. Mert minden más területen szívás a keskeny kijelző. Fektetett módban nem lehet gépelni, mivel a státuszsor és a billentyűzet között gyakorlatilag semmi nem fér el. Navigációt használni sem jó, böngészni sem, játékoknál sem (pl. Smash hitben iPaden sokkal tovább látszanak a célpontok alul és felül, mint iPhoneon). Nem értem, hogy miért kell egyre keskenyebb kijelzőket gyártani.
    Ez a videós paródia már lassan 5 éves: https://www.youtube.com/watch?v=XNBP18nrRdw És lassan, de biztosan valósággá válik. Tényleg ez a helyes irány?

  12. @rgbx: +1 A 4:3 meg a 3:2 a legjobb képarány. Szélesnek csak nagy monitoroknál látom értelmét, hogy több feladatot ki lehessen egymás mellé tenni értelmesen, de az nem 10″ de nem is 15″-nál kezdődik. Pláne nem 5″-nál…

  13. Na igen, szerintem olyan felbontást és IOS-t kellene hozniuk, hogy a felhasználó maga választhasson mit milyen képarányok mellett akar használni és azokat természetesen ne kelljen mindig újra beállítania. Legalább az app készítők sem unatkoznának a következő éveben! 😀


Add a Comment