fbpx Skip to content

Az Instagram a bolondját járatja velem, de komolyan. Épp a minap amikor felkeltem, láttam, hogy frissült az app és jött egy új funkció. Gyorsan meg is írtam a cikket róla, de mire közzétettük, máris kiadott egy közleményt a cég, amiben további funkciókról rántotta le a leplet.

Instagram Stories – eljött a helyzet alapú storyk ideje borítókép

Ezzel önmagában nem is lenne akkora gond, ha az alkalmazás frissítési leírása nem lenne szándékosan(?) egy verzióval mindig lemaradva: ugyanis csak a mostani frissítés említi az arcfiltereket és társaikat, holott az már egy verzióval előbb is ment és sajnos az Instagram sajtóoldala se írta ki időben a mostani újdonságokat. Mindegy is, kár ezen rágódni, nézzük inkább, milyen újdonságokat kaptunk most.

Az előző cikkben az archiválás lehetőségéről írtunk, ami ugyanúgy ennek a frissítési csomagnak a része volt, csak épp a többivel ellentétben ez elég látványosan meg is jelent a felhasználóknál, nem úgy, mint a másik két újítás amiről most szó lesz.

Helyzet alapú story

Az Instagram Stories sikerét nem érdemes vitatni, hiszem kevesebb mint egy év alatt többen használják, mint a Snapchatet, amiről másolták az egészet. Régóta lehet már helyzet alapú matricákat elhelyezni a story-kban, viszont ezekre koppintva eddig csak az ott készült normál bejegyzéseket (kép, videó) lehetett megtekinteni, mostantól viszont a helymatricával megjelölt story-jaink egy központi, helyszín alapú story-ban is megjelennek – már ha nyitott a fiókunk.

helyzetalapú storyk képernyőfotó

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a nagyobb városoknak biztosan van külön ilyen story-ja, de kisebb városrészek vagy felkapott helyeknek is lehet külön story-ja. Az nem tiszta, hogy kinek a story-ja kerül be az ilyen válogatásba, de az biztos, hogy egy algoritmus automatikusan végzi az egészet. Érdekes viszont, hogy mondjuk egy nagyvárosnál, például Budapestnél nemcsak a kifejezetten Budapest helyszín matricával ellátott story-k jelennek meg, hanem akár Ferihegy, vagy egy parkban, téren készült és az ahhoz passzoló helyszín matricás tartalom is megjelenhet.

helyzetalapú storyk képernyőfotó

Akinek megjelent a story bejegyzése egy ilyen publikus gyűjtésben is, az nem kap erről külön értesítést, viszont ha megnézi kik látták eddig, amit felrakott, akkor legfelül ott lesz, hogy a helyzetalapú story alapján hányan nézték meg. Amennyiben ez nem tetszik, akkor egyszerűen csak ki kell ikszelni, hogy ilyen story csatornából ne lehessen látni, amit felteszünk – vagy egyszerűen lakatosra állítjuk a fiókunkat.

Koppintható hashtag matricák

Az előző frissítésben jelentek meg a hashtag matricák a story-knál, viszont ekkor még csak egyszerű kép és videó találatokat adtak, nem story-kat. Mostantól ez is megváltozik és kilistázza azoknak felhasználóknak a story-ját, akik ugyanazzal a hashtaggel látták el a saját story-jukat.

koppintható hastag képernyőfotó

Egy képre/videóra továbbra is egy hashtag matrica tehető rá, de ez szerintem jó is, hiszen itt csak pár másodpercig látszik valami, és elég hülyén nézne ki, ha a szokványos bejegyzésekhez hasonlóan 10-20 indokolatlan hashtag is megjelenne a story-ban.

Direct: koppintható linkek, címek, telefonszámok és fekvő képek

Az Instagram részét képezi már jó ideje a Direct, aminek segítségével az alkalmazáson belül tudunk privátban beszélgetni egy vagy több emberrel. Eddig viszont ha küldtünk valakinek egy linket, telefonszámot vagy épp térkép pontot, akkor azt nem tudtuk innen megnyitni, csak szövegként lehetett használni.

Koppintható linkek, címek és telefonszámok és fekvő képek a Direct-ben képernyőfotó

Mostantól viszont nem kell végre kimásolnunk innen semmit se és mondjuk Safariban megnyitni, hanem akár közvetlenül az Instagramból tudjuk ezeket elérni. Nem egy életbevágó újítás, viszont sokszor elég bosszantó volt, hogy ezt nem tudta az app, de ennek végre vége. A másik újítás a Direct terén az, hogy végre ha itt szeretnénk elküldeni egy képet, akkor annak nem kell álló formátumúnak lennie. Hurrá!

Snapchat csoport story

Érdekes módon az Instagram Stories újdonságainak bejelentésével nagyjából egy időben a Snapchat is villantott valami újat, mégpedig Palvin Barbi szereplésével.

A Snapchat úgy gondolta – és én most az egyszer abszolút egyetértek velük –, hogy ha van egy közös nyaralás, akkor az ismerőseinknek elég unalmas lehet mindanyiunknál végignézni ugyanazokat a pillantokat story formájában. Gondoltak egyet, és megalkották a csoportos story lehetőségét, ami arra jó, hogy több különböző profillal egy-egy közös storyba tudjunk posztolni. Remélem, ha már körülbelül mindent lemásolt az Instagram, akkor ezt is le fogja nyúlni és nyárig beépíti a saját appjába, mert a nyári zenei fesztiválokon egy 12 fős társasággal nekem pont jól jönne majd egy közös story lehetősége.

[appstore id=”389801252″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment