fbpx Skip to content

Eljött a várva-várt pillanat, mostantól az Instagram Stories nagyjából mindent megtanult, amit a Snapchat is tudott, ugyanis megérkeztek arcra tehető, interaktív matricák is, de itt még nem ért véget az újdonságok listája. Hurrá! Itt az ideje törölni mindenkinek a Snapchetet, mert valljuk be, maximum ezekért az extra filterekért használtuk még a mai napig.

Borítókép

Még maga az Instagram se tagadja, hogy a Stories-t a Snapchat lenyomása miatt hozták létre és elég pofátlan módon minden funkciója lassan bekúszik a Facebook tulajdonában lévő alkalmazásba. A Stories annyira sikeres, hogy alig pár hónap alatt többen használják, mint azt, amiről az egészet másolták, és noha a fiatalok körében a Snapchat még mindig menőnek számít, de így is csak 166 millióan használják a 200 milliós Instagram Stories-zal szemben.

Jómagam nagy Snapchat-ellenes vagyok, ezért kérlek nézzétek el a fentebbi kijelentéseimet.

Abszolút hasznosabbnak tartom az Instagram ilyen jellegű szolgáltatását, hiszen magát az alkalmazást naponta használom, sok embert követek ott és engem is egész sokan követnek, így már van egy alap bázis, akivel a Stories-on keresztül is lehet kommunikálni, nem kell egy külön szolgáltatás ennek. A kevesebb mint egy éves fennállása óta az Instagram Stories számos alkalommal bővült hasznosabbnál hasznosabb funkciókkal, viszont a konkurencia egyik húzó elemét, az arcfiltereket eddig még nem merték/akarták beépíteni a fejlesztők, de a legújabb verzióval már ez se lesz akadály.

Arcfilterek

A kamera fordító gomb mellett megjelent egy kis fejecske ikon, ami az arcfilterezés csodáját rejti. Erre az ikonra nyomva tudunk számos, eddig leginkább csak a Snapchatben (MSQRD is) elérhető, interaktív, arcra helyezhető, mozgó matricát elhelyezni a képen/videó szereplő egyének arcára. Jelenleg csak 8 ilyen filter használható és nincs köztük nyelvkiöltős kutya, de szerintem ez még változni fog a jövőben.

arcfilter képernyőfotó arcfilter képernyőfotó

Az újítás a már előbb említett módon csalható elő, de ha hosszan nyomunk egy arca, akkor ugyanúgy megjelennek a filterek, viszont ott még nem tart az algoritmus, hogy már felvett, akár a Stories-ban készített videóra vagy képre rá tudja ezeket tenni, így előre kell gondolnunk arra, ha épp koalának akarunk kinézni a képen. Biztos vagyok benne, hogy az Instagramon is tömegek fogják ezeket arcfiltereket használni, de azt se kizárt, hogy emiatt fogják sokan végleg elhagyni a Snapchatet. Ki tudja?

Rewind – visszatekerés

Sokszor előfordult már velem, hogy valami amit Stories-ba tettem volna jobban nézett volna ki, ha visszafelé játszódik, de mégse Boomerang-osan oda-vissza, hanem csak simán visszafelé. Erre eddig keresnem kellett egy külön appot, amivel a videó lejátszását meg tudtam fordítani és utána tudtam csak feltölteni a Stories-ba. Ez egy picit macerás volt és nem is az a lényege ennek a szolgáltatásnak, hogy megszerkesztett tartalmakat tegyünk ide fel, hanem éppen azt, ami velünk történik.

visszatekerés képernyőfotó visszatekerés képernyőfotó

Az alsó sávban megjelent egy új Rewind névre hallgató funkció, amivel úgy tudunk posztolni, hogy az abban felvett tartalom visszafelé fog lejátszódni másoknál a Stories-ban. Szerintem ez egy tök jó, hasznos kis újítás, csak egy szépséghibája van egyelőre, hogy már előre tudnunk kell, hogy amit felveszünk, azt visszafelé játszva szeretnénk posztolni, nem lehet a normál videót ezzel megfordítani, de remélhetőleg ez a jövőben változni fog.

Radír

Eddig is számos rajzeszköz állt a rendelkezésünkre, ha a Stories tartalmainkra szerettünk volna rajzolni, vagy épp firkával kitakarni valamit. Filc, kihúzó, ceruza és társai már régóta a szolgáltatás részét képezik, de valamiért a radír eddig nem tartozott az eszköztárba, ami azért elég fura.

radír képernyőfotó radír képernyőfotó

Eddig csak visszavonással tudtunk valamit eltüntetni, vagy épp úgy kellett rajzolnunk, hogy amit “látszatni” akartunk, azt nem volt szabad befestenünk. Mostantól viszont a radír segítségével az összes rajz réteget egyben radírozhatjuk kedvünkre, ami biztos sokaknak hasznos lesz, de a filtereket nem tudjuk ezzel eltüntetni, így például nem oldható meg az, hogy a háttér fekete-fehér de mondjuk a kezünkben lévő virág színes marad..

Hashtag matrica

A felhasználók szeretik feliratokkal, helyszín megjelöléssel és ismerős bejelöléssel feldobni a Stories tartalmaikat. Ez egyrészt azért hasznos, mert tudjuk, kik szerepelnek a képen, vagy épp azt, hogy hol van épp az illető, de ezeken túl az a jó benne, hogy ezek a matricák koppinthatóak, vagyis a megjelölt személy profilja megtekinthető, ahogy a helyszín is kilistázza az ott készített képeket, videókat.

hashtag képernyőfotó hashtag képernyőfotó

Hashtageket eddig csak sima szövegként helyezhettünk el Stories-ban, de ezek nem voltak koppinthatóak, viszont mostantól már ez is megoldható, igaz csak sima bejegyzések jelennek meg a találati oldalon és nem Stories tartalmak, de így is elég hasznos újítás.

Mozgáskövető tartalmak és kép a képben

Nem ebben a frissítésben érkeztek a mozgáskövető matricák, de erről külön nem írtunk, ezért most pótlom ezt. Képeknél könnyű valakire mondjuk egy kalapot tenni, de ha ugyanezt egy videónál akartuk megtenni, akkor csak abban ez esetben sült el jól a dolog, ha az illető nem nagyon mozgott. Nem olyan rég óta viszont már ha egy matricára, emojira hosszan nyomunk, akkor megoldható, hogy a videó mozgását kövesse és a kalapos példánál maradva le tudja követni az emberünk fejét és végig rajta fog maradni a fejfedő. Jópofa cucc.

mozgáskövető tartalmak és kép a képben képernyőfotó

Szintén nem egy friss dologról van szó, de erről se írtunk korábban még. Ritka esetben szeretnénk egy másik képet is rátenni a Stories tartalmainkra, amihez eddig külön fotószerkesztő alkalmazásra volt szükség, de ez pár hete megváltozott. A matrica elhelyező panelen egy kis kamera ikon jelent meg, amivel egy plusz kép készíthető (videó nem) és helyezhető el a már meglévő tartalmon elmosott szélekkel vagy fehér keretes körben.

Neked melyik újítás tetszik a legjobban?

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Kicsit sok app van mar ami ezt a filterezest erolteti 😀 csodalkozok h a snapchat meg el es letezik… En mondjuk egyik app hasonlo funkciojat sem hasznalom, de mar kezd egy kicsit zavaro lenni a jelenlete.
    Hogy peldaval eljek: egy kedves tanulo ismerosom a minap megosztott egy ilyen snapchatas-nyuszifules-guluszemu #mineknevezzelek filterezesu videot magarol, amiben a BP-i laksanak kiado szobait hirdeti. Nem is kell mondanom, hogy ragalyos utanzas lett belole, es csurig van vele minden feed (face, insta)


Add a Comment