fbpx Skip to content

Sokszor merül fel, hogy miért nem használható fel teljesen egy iPhone tárhely-kapacitása, és hová tűnik el az a több GB, ami a hivatalos és a ténylegesen elérhető kapacitás különbsége.

Ez legfőképp az alacsonyabb tárhely-kapacitású készülékek, így mondjuk egy 8GB-os modell esetén okoz problémát, ahol eleve kevés a hely. És noha a kapacitás az iOS 10.3-ban az APFS miatt némileg megnőtt, az még mindig kevesebb, mint a termékleírásban szereplő szám. Nézzük, mit érdemes tudni erről!

A termékleírások a decimális rendszert használják

A tárolóeszközök gyártói a tárkapacitást a decimális rendszer (10-es számrendszer) szerint tüntetik fel. Ezért a termék csomagolásán, illetve az online látható adatok a következő módon írják le az információt:

1 GB = 1 milliárd bájt és 1 TB = 1 billió bájt; a formázás utáni tényleges tárhely ennél kevesebb.

A tárolóeszközökön – ilyen a Mac, az iPhone, az iPad és az iPod is – a tárkapacitás egy részét formázással lehet használni. A készüléken egyéb tényezők – például a használt operációs rendszer – is használnak további tárhelyet.

Az iOS a bináris rendszert használja

Az iPhone, az iPad és az iPod operációs rendszere a tárkapacitást a bináris rendszer (2-es számrendszer) szerint tünteti fel, amely szerint 1 GB = 1 073 741 824 bájt. Például az iOS Infó képernyője szerint a 32 GB-os (32 milliárd bájt) iPhone körülbelül 28 GB (28 milliárd bájt) tárkapacitással rendelkezik. A decimális és a bináris rendszerek közötti különbségek miatt tér el az iOS-ben és a termék csomagolásán/leírásában feltüntetett tárolókapacitás.

És ezen még az iOS-nek is el kell férnie

Logikusan végiggondolva mindenki számára egyértelmű, hogy maga az iOS és annak beépített alkalmazásai is a készülék tárhelyén foglalnak helyet, ami így értelemszerűen csökkenti a felhasználható szabad helyet.

Ettől függetlenül az Apple az egyes készülékek technikai adatait felsoroló aloldalak alján külön lábjegyzetben az alábbiakat külön leírja:

A rendelkezésre álló tárhely kevesebb, és több tényezőtől függ. Az alapkonfiguráció – a modelltől és a beállításoktól függően – körülbelül 4–6 GB-nyi tárhelyet használ (amelybe beletartozik az iOS és a beépített appok is).

Ha pedig azt gondolnánk, hogy majd akkor letörlünk pár szükségtelen, beépített alkalmazást, akkor érdemes tudni, hogy noha erre az iOS 10 megjelenése óta már lehetőségünk van, de érdemi mennyiségű szabad helyet nem tudunk szerezni vele:

Az iOS beépített alkalmazásai nagyon kevés helyet foglalnak – összesen mintegy 150 MB-ot. A beépített iOS-alkalmazások eltávolításával nem szabadítható fel terület a készülék tárhelyén.

A dobozon és az internetes termékleírásban szereplő kapacitás illetve a ténylegesen felhasználható tárhely mérete közötti eltérést tehát nem csak a fentiek okozzák, hanem az is, hogy a termékleírásban 1000 a váltószám, nem pedig 1024.

További információk

Az Apple alábbi támogatási dokumentumait érdemes még elolvasni, ha a fentiek nem adtak volna választ a tárhelykapacitást érintő kérdéseinkre:

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.

2 Comments

  1. Ha a c meghajton nincs hely,es radugok a gepre egy usb-s vinyot,akkor betudom allitani,hogy arra mentse a biztonsagi mentest?! Ha igen ,akkor hol talalom pontosan?! Koszonom


Add a Comment