fbpx Skip to content

A mobilinternet adatcsomag szinte mindig elfogy, akármennyi GB-ot próbálunk vásárolni. Mióta pedig elérhető az LTE vagy a 4G-s lefedettség, ezek a GB-ok akár pár perc alatt is eltűnhetnek. Hogyan tudunk spórolni, milyen alternatív lehetőségünk van?

Telekom, Telenor tematikus közösségi média adatcsomagok

A legtöbbször saját magunk szabunk határt, keressük az ingyenes Wi-Fi-ket, vagy adott esetben nagyobb adatcsomagra fizetünk elő, ezzel kompenzálva azt, hogy lekorlátozzanak minket. Megoldás még az is, hogy valamilyen iOS alkalmazást használunk arra, hogy monitorozza a mobilinternet használatunkat, de ez persze alkalmakkor megbízhatatlan. Azonban három magyar szolgáltató közül kettő, a Telekom és a Telenor olyan díjcsomagokat is kínál nekünk, ami számunkra jövedelmezőbb, mint az adott szolgáltatónak. Nézzük is meg őket!

Mire megy el az adatkeretünk?

Először is nézzük meg, hogy melyik funkció, vagy alkalmazás használja a legtöbb mobilinternet, melyik app az, ami a legtöbb MB-ot fogyasztja el. Ehhez lépjünk be a Beállítások / Mobiltelefon alá, majd görgessünk le, ahol láthatjuk, hogy melyik alkalmazás mennyi internetet használt az utolsó visszaállítás óta. Nekem ez 2017 január eleje:

iPhone mobil adathasználat iPhone mobil adathasználat

Szerintem nem okoztam meglepetést azzal, hogy a legtöbbet a közösségi média alkalmazásai forgalmazták, mint például: Facebook, Twitter, Instagram, de ide sorolható még a Viber, Whatsapp, Skype és így tovább… Nálam még a rendszerszolgáltatások alatt a hotspot is sokat forgalmazott, mivel sokat szoktam megosztani az internetet a telefonomról a számítógépre.

Mit tehetünk akkor ezügyben, hogy kevesebb adatforgalmat generáljanak? Semmit. De a szolgáltatóknál előfizethetünk potom összegért tematikus adatcsomagokra, amikkel ezeknek az adatforgalmát úgymond lenullázhatjuk.

Telekom, Telenor korlátlan közösségi oldalak adatcsomag

Telekom

A Telekomnál “Korlátlan közösségi oldalak opció” néven találjuk ezt. Havonta 827Ft-ot kell leszurkolnunk azért, hogy a fent említett szolgáltatások esetén ne számolja fel a szolgáltató az adatforgalmat. Tehát ezzel több 100MB-ot spórolhatunk meg, minimális összegért. A Telekomnál az alábbi oldalak tartoznak ebbe bele: Facebook, LinkedIn, Instagram, MySpace (használja még valaki?), Snapchat, Twitter, Tumblr, Badoo, Foursquare, Pinterest, Regram.

Telekom tematikus közösségi adatcsomag

Így végeredményben aki Facebookon vagy Intagramon lóg, annak ez hibátlan kiegészítő csomag, egyedül talán a Vibert hiányolom. Illetve az adatcsomagba nem tartozik bele a hang és videó, amik nem az adott szolgáltatáshoz tartoznak:

Az adatopció nem használható fel korlátlanul a közösségi oldalakon megjelenített vagy beágyazott, de külső oldalakon lévő tartalmak forgalmára, különösen hang- és videóállományok letöltésére vagy megtekintésére.

Ezt azt jelenti, hogy a Facebookon megosztott YouTube videó már nem tartozik ide. A Telekom adatcsomagja érvényes az alkalmazásokra és a weboldalakra is, a fent említett szolgáltatásoknál.

Telenor

A Telenornál a korlátlan közösségi adatcsomagot MyChatnek hívják. Itt egy picit bonyolultabb is a dolog, mert csak feltöltőkártyások vehetik igénybe.

Telenor MyChat

A Telenor új MyChat csomagjával a kártyás ügyfelek megszabadulhatnak ettől a gondtól: a MyChat csomag 1990 Ft-ért korlátlan hozzáférést biztosít a legnépszerűbb közösségi alkalmazásokhoz (Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Twitter) 30 napon át, ezen felül 1 GB szabadon felhasználható adatkeretet nyújt a gondtalan internetezéshez ugyanerre az időszakra.

Tehát itt nemcsak ingyenesek a közösségi oldalak, de 1GB mobilinternetet is kapunk. Ennek bőven elegendőnek kell lennie arra, hogy valaki egész hónapban használhassa a közösségi oldalakat és esetleg más weboldalakat. A Telenornál rákérdeztem korábban Twitteren, hogy ilyen csomagjuk elérhető-e előfizetősként, de arra azt a választ kaptam, hogy nem.

Konklúzió

Összességében tehát ha sokat használjuk a közösségi oldalakat, érdemes ezekre a tematikus adatcsomagokra előfizetni, így megelőzve azt, hogy nagyobb mobilinternet csomagokat használjunk. Míg a Telekomnál nem találtam arra vonatkozó információt, hogy feltöltőkártyás csomagban is elő lehet fizetni a fenti szolgáltatásra, addig a Telenornál kizárólag feltöltőkártyásként lehet előfizetni a MyChatre.

A Vodafone-nál pedig egyáltalán nem találtam ilyen szolgáltatást a weboldalukon.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Nagy kár, hogy “netsemlegesség” jeligével pont ezeket a csomagokat fogják megszűntetni… Az NMHH ha jól emlékszem mindkettőt elkaszálta már az ilyen csomagokért.

  2. @ef-dani: Reméljük jobbak lesznek helyette. De addig is, egy kattintás aktiválni őket.

  3. Flottásként pl:7GB 2500Ft-ert a sprólolás. Én ezt használom. Ha kell havonta változtathatom a net mennyiségét.

  4. @fefe1969: A Flotta teljesen más tészta, nyilván vannak olyanok, amiknél ez nem szükséges.

  5. Beleférhetett volna még a Telekom korlátlan web és e-mail csomagja. Én ezt használom már jó ideje, és szerintem ár-érték arányban ez a legjobb választás.

  6. @admin: Inkább semmi nem lesz helyette.

  7. Maradok a vodafonnál.
    9gigát kapok, az alap előfizumon felül 3ezerért…

  8. Telenor HiperNet Pro (30GB nappali, 100GB éjszakai) is kevésnek bizonyul néha, a nappali kivétel nélkül mindíg elfogy. Be van kapcsolva rajta a korlátlan böngészés és e-mail, tehát lassulást csak letöltésnél és youtube-nál kapok, de ezeket is meg lehet kerülni. Volt, hogy 200GB+ volt 1 hónapban a nappali forgalmam 🙂 szóval engem alapvetően nem zavar a lassítás….

  9. @kardipapa: hogy kerülöd meg a lassítást? Erre azért kiváncsi lennék.

  10. Hasonló, korlátlan csomagot kínál a Telekom böngészéshez. Ha safariban nyitom a facebookot (amúgy is így használom), vagy a youtubeot akkor az belefér a csomagba?

  11. @szorian: Eddig a mega.nz-nél és a google drive-nál vettem észre, hogy hiába a korlátozás, teljes sebességgel lehet tölteni le és fel is. Torrentet eddig nem sikerült rendesen működésre bírnom korlátozás alatt, ill. némelyik videós oldal, mint a vimeo is működik korlátozás alatt. De ha konkrét dologra vagy kíváncsi, írd le és ha elfogytam kipróbálom lehet-e vele kezdeni valamit.


Add a Comment