fbpx Skip to content

Még ki sem hevertük az iPhone 7-ből kimaradó jack csatlakozót és nem elég, hogy a legújabb MacBook Pro csak USB-C csatlakozóval rendelkezik, az Apple újabb csatlakozótípust vezethet be.

A napokban jött a hír, hogy a cég a gyártópartnereinek kiajánlott egy Ultra Accessory Connector (UAC) elnevezésű csatlakozótípust fejlesztői áttekintésre. Ez az UAC-csatlakozó hivatott kiváltani a Lightning- és USB-csatlakozókat.

A csatlakozó mérete 2,05mm*4,85mm, ami valamivel vékonyabb, mint az USB-C és feleannyira széles, mint a Lightning, tehát helyet lehet vele spórolni. Alakban egy mikro-USB-B-re hasonlít. A típust jelenleg is használják, például Nikon kamerákban, alakját lásd a lenti fotón (jobb oldalon):

Az Apple a Made-For-iPhone (MFi) program részeként elsősorban fejhallgatók esetében akarja használni: lehetővé teszi a gyártóknak, hogy Lightning-UAC, USB-A-UAC és jack-UAC átalakítókat készítsenek, amelyek segítségével az UAC-val rendelkező fejhallgatók könnyen csatlakoztathatóak lennének Apple eszközökhöz.

Az Apple az MFi program részeként általában olyan termékeket vezet be, amit a későbbiekben használni akar. 2014-ben lehetővé tette Lightning-csatlakozós fejhallgatók készítését és két évvel később az iPhone 7 már jack-csatlakozó nélkül, Lightningos fülhallgatócsatlakozóval jelent meg. Azt is pletykálják, hogy a következő iPhone már nem Lightning, hanem USB-C csatlakozóval fog érkezni.

Nem vagyok biztos benne, hogy az Apple szándéka osztatlan sikert fog aratni és rá tudja venni a fejhallgatógyártókat az UAC használatára. Bár neki kényelmes lenne, hiszen a jogok nála vannak és óriásit kaszálna a kiegészítőkön, de azért ehhez a gyártóknak is lesz pár szavuk.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. nemá! aszimmetrikus… mint az usb, csak harmadikra talal be az ember vele… ????

  2. Ezt a retket akarják a lightning helyet???? Ne hogy már, nem akarom elhinni. Elveszik a magsafe-et, most meg ez…

  3. @rihekopo79: Kb. pont ez a legnagyobb gond vele. Franc se akarja nézegetni, hogy milyen állásban passzol az aljzatba…

  4. Inkabb ne csinaljanak semmit maradjon meg az iphone 7 az utolso szerianak es fejezzek be a gyartasat mert ennek mar nincs ertelem a 7 is egy rakas… had ne mondjam mi en le se csereltem a 6s az ami meg el lett talalva es ennyi a tobbi az undorito foleg ezek az otletek ugyan mar -.-” eltunik a home az egesz csak kijelzo hat jo hogy nem mar samsungot fog gyatani az apple vagy huawei-t eddig volt egyedisege a telegonnak most meg-.-“

  5. @david95: A csatlakozón kívül mi volt az egyedisége? 🙂

  6. Ne kajáljátok már be ezt a maszlagot! Ez a kiajánlás semmit nem jelent! Valószínűleg félrevezetés az egész.. amit szépen megevett az összes nagy almás oldal, köztük a szifon is. Az Apple sosem lépne visszafelé a fejlődésben. Nem megyünk vissza a micro usb kitáguló, széttörő, lötyögő csatlakozóihoz! Ami egyedül elképzelhető, hogy usb-c lesz az i8-ban.

  7. @Daniel004: nem lép visszafelé? Szerintem azért a magsafe elhagyása erős visszalépés. Annál még nem találtak fel jobbat.

  8. @Daniel004, @Kovács Péter: +1 a MagSafe-re. az egy baromi jó dolog, és kár, hogy az USB-C-s gépekben már nem elérhető. cserébe vehet az ember külön kis adaptert saját kábellel, ami ugyanígy mágneses. mert értem én, hogy az USB-C ezért meg azért is jobb, meg hogy bármelyik portban tölt is, de akkor sem adja a MagSafe biztonságát a véletlen kábelrántásnál.

  9. Ha az USB-C ennyire csillámpónikirályság, hogy MagSafe-t is el kellett hagyni miatta, akkor legyen USB-C az iPhone-okban, ill. fejhallgatóknál is.
    Vagy ha nem akarnak lemondani az MFI-ből befolyó pénzekről, akkor tegyenek lightning foglalatot mindenbe, beleértve a Mac-eket is!
    Miért olyan nagy probléma ez cupertinoban?

  10. @Kovács Péter: Nem a Lightning helyett, hanem a Lightning ezt innentől támogatja.


Add a Comment