fbpx Skip to content

Hatalmas port kavart az iPhone 6s-ek hidegben jelentkező, véletlenszerű kikapcsolása. A típus gyártása elején készült példányoknál az akkumulátor gyártása során hiba lépett fel, ami viszont csak hónapokkal később, már a felhasználóknál jelentkezett. Ezek a készülékek hideg időjárási körülmények közt gyorsabban merültek, de rosszabb esetben maguktól ki is kapcsoltak és csak töltőre dugva voltak hajlandóak újra bekapcsolni, holott még bőven volt bennük töltés.

Az Apple akkumulátor csere programot hirdetett azoknak az iPhone 6s felhasználóknak, akiknek a készüléke 2015 szeptember és október között készült. A csere részletiről és feltételeiről itt olvashatsz bővebben. Ezzel a csereprogrammal viszont sajnos még bőven nem ült el a por, hiszen nem minden 6s-re érvényes és a csere ideje is irreálisan hosszú, adott esetben akár hetekbe is telhet, míg megérkezik Magyarországra a csere akkumulátor és több napra is ott kell hagyni a készüléket míg beszerelik. Kinek van erre ideje? Szerencsére az iSamurai-nál egy akkumulátor cserére maximum fél órát kell várni.

Az én 6s-em is akkumulátor problémás példányok közé tartozott. Először valamikor egy éve egy síelés közben tapasztaltam, hogy a hidegben kikapcsolt magától és nem volt hajlandó töltő nélkül újra bekapcsolni. Ezt akkor elfogadtam, mert köztudott, hogy a nagyon hideget nem szeretik az ilyen készülékek és akkumulátoraik. Nem sokkal később viszont, március közepén egy krakkói túra közben napi két-háromszor is kikapcsolt a telefon, holott nem is volt olyan hideg, csak 7-8°C, ami aztán bőven az ideális működési határon belül van. Itt kezdett el igazán bosszantani a dolog. Néhány hidegebb tavaszi napon még jelentkezett a probléma, de nyárra megszűnt, vagyis hát nem volt olyan körülmények közt a készülék, hogy produkálhassa az akkumulátor a problémát. Az ősz és a garancia végének beköszöntével viszont újra jelentkezett a hiba, viszont az Apple szerint semmi baja nem volt a készülékemnek és ekkor még semmi hír nem volt egy esetleges csereprogramról. Némi erősködés és ráhatás segítségével végül cserélve lett a készülék, de nem volt egy egyszerű menet.

Egy éves kora után az iPhone-ok jelentős része esetén jelentkeznek akkumulátor problémák. A gyors merülésen túl előfordulhatnak olyan problémák is, melyek egyértelműen az akkumulátor elöregedésére, meghibásodására utalnak, aminek egyetlen megoldása van csak, az akku cseréje. Ilyen problémák lehetnek a váratlan újraindulások, fagyások, a felhasználói beavatkozás nélküli kikapcsolások (ez legtöbbször hidegben szokott előfordulni) és akár a teljes használhatatlanság. A hibákért gyakran a nem megfelelő töltőadapterek a felelősek, de az ok nem minden esetben egyértelmű, mert más alkatrészek meghibásodása is gyakran okoz hasonló tüneteket. Amennyiben úgy érzed, már nem bírja olyan sokáig egy töltéssel a telefonod, érdemes az ebben a cikkben található lépeseket végigcsinálni, mert lehet, csak ez a gond. Az akkumulátor állapotának otthoni megtekintésére mi az iBackupBot mellett a coconutBattery-t ajánljuk, amikkel könnyedén ellenőrizheted, hogy telefonod akkumulátorában mennyi élet van még, illetve hány ciklust sikerült már beletöltened. A töltés kapcsán pedig az ebben a cikkben leírtakat javasolt követni: Gyakori kérdések: az Apple készülékek akkumulátorainak töltése.

Az iPhone 6s akkumulátor cseréje szerencsére nem egy nagy ördöngösség, főleg nekünk nem. Ez a típus is azok közé tartozik, amiknek a szervizeléséhez először a kijelzőt kell eltávolítani, hogy bármi máshoz is hozzáférhessünk, nem úgy, mint a 4/4s szériánál. Első lépésben el kell távolítani a készülék alján található csavarokat, hogy az előlapot speciális eszközök segítségével ki tudjuk mozdítani a helyéről. Már az iPhone 6 is kinőtte az 5s Touch ID-jának gyermekbetegségét, aminél az volt a gond, hogy a kijelző túl nagy erővel való eltávolítása esetén elszakadhatott az ujjlenyomat-olvasó szalagkábele. Szerencsére a 6s esetén ilyen már nincs, viszont már itt megjelent egy plusz ragasztott gumírozás, ami kicsit meglassítja a készülék szétnyitását, de ez hivatott javítani a készülék víz ellenállóságán, igaz, erre a készülékre még csak IP65-öt írtak és nem nem IP67-et, ahogy az iPhone 7 esetében. Néhány csavar és egy shield eltávolítása után már le is csatlakoztathatjuk a rossz telepet az alaplapról. Az akkumulátor ragasztócsíkokkal van rögzítve a házba, ezért először azokat kell megfelelő módon kihúzni, hogy a helyére beragaszthassuk az új telepet. Ezután már csak össze kell szerelnünk a készüléket és ki kell próbálnunk, hogy minden rendesen működik-e. Mi az iSamurai-nál csak minőségi, kipróbált akkumulátorokat szerelünk be a készülékeitekbe, hogy úgy bírják, mint fénykorukban, a dobozból kikerülve.

Nálunk nem számít, mikor gyártották a készüléked, nem csak bizonyos sorozatszámú készülékeket javítanunk. Nálunk nem kell napokat, heteket várni a cserére, elég csak fél órára nálunk hagyni a telefont, hogy megint úgy bírhassa a készülék, ahogy azt gyárilag kellene és persze erre is 6 hónap garanciát vállalunk. A következő két hétben (február 19-ig) kedvezményes áron cseréljük minden iPhone 6s akkumulátorát. Kattints ide a részletekért!

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Nekem pontosan ezek a tünetek jöttek elő a régi I6-omnál. 3 éves kb a teló, de szerencsére már nincs nálam 🙂 A fél éves 6s-nél még nem jött elő


Add a Comment