fbpx Skip to content

Az alábbi cikket Gergály Henrik küldte nekünk, köszönjük! Ha te is küldenél be olyasmit, ami szerinted másokat is érdekelhet, ajánljuk figyelmedbe ezt az írásunkat, amiből minden szükséges részletet megtudhatsz: Vendég Bloggerek, tiétek a terep!

Egyre több cikket olvastam az utóbbi időben okos eszközökről a Szifon.com-on, ezért elhatározásra jutottam, és bemutatom a 125m² alapterületű házunkban működő okos fűtési rendszerünket.

A probléma körülbelül 3 évvel ezelőttre nyúlik vissza, már akkor keresgéltem, hogy van-e olyan megoldás a piacon, amivel egy teljesen automata, „beavatkozásmentes” rendszert tudnék kialakítani az otthonunkban. Akkoriban a fűtés egy faelgázasítós kazánról illetve egy gázkazánról volt megoldva két külön termosztáttal, hol egyiket, hol másikat kellett állítgatni (attól függően, hogy volt-e kedvem fával befűteni – általában nem), hogy elérjük a kívánt hőmérsékletet a házban. Természetesen a beállított hőmérséklet csak abban a térben volt komfortos, ahol a termosztát fel volt szerelve, a távolabbi szobák hidegek voltak. Nagyjából egy éve a fűtés korszerűsítésének első lépéseként a két fűtési rendszert elektronikusan összekapcsoltuk egy Mitsubishi mikrovezérlővel, ettől a pillanattól kezdve a két termosztát helyett már egy is elegendő volt a fűtés indítására leállítására, a többit a mikrovezérlő intézi.

Második lépésként már csak egy okostermosztát beszerzése volt hátra. Akkoriban egyre több cégnek (Nest, Ecobee, Netatmo, Tado) jelent meg okostermosztátja a piacon, de egyik sem az volt, amit kerestem. Azon túl, hogy némelyik itthon nem volt kapható, az Egyesült Államokból beszerezhetőek voltak, azonban az eltérő földrajzi elhelyezkedés miatt nem működnek hazánkban megfelelően. A fő probléma mégis az velük, hogy csak egy zónát képesek kezelni. De meg kell hagyni, egy Ecobee nagyon nagyon pofásan néz ki. A fentiek közül a megfelelő keresgélése közben belefutottam egy Netatmo termosztátba, a tapasztalataimat vele kapcsolatban nem írom most le, de az egy zóna kezelés rá is igaz volt.

Miért fontos szempont a zónánkénti szabályozás? A házban a termosztát elhelyezése határozza meg a megfelelő belső hőmérséklet meglétét. Egy zónás eszköz esetén a fűtés indítása/leállítása az adott helyiség mért hőmérséklete alapján történik. Könnyen előfordulhat, hogy míg a nappaliban 23 fok van, addig a gyerekszobában már hidegebb mert például a szoba a ház árnyékos oldalán helyezkedik el, nem azonos ütemben hűl ki, melegszik fel. Persze a radiátor szelepek manuális beállításával valamilyen szinten lehet finomhangolni a rendszert úgy, hogy megközelítően minden szobában a termosztáton beállított hőmérséklet legyen, de akkor még mindig nem beszéltünk a következőkről:

  • Mi van, ha nem tartózkodunk napközben minden szobában?
  • Ha a fürdőszobát fürdés előtt fel szeretnénk fűteni?
  • Ha hazaugranánk ebédre és csak a konyhában illetve étkezőben szeretnénk például 23 fokot?
  • Ha a babaszobában 23 fokot szeretnénk éjszakára, míg mi 19 fokban szeretnénk aludni?

Ezen problémák megoldásában segít a Honeywell Evohome rendszer úgy, hogy nincs szükség semmilyen fizikai átalakításra (falvésésre, radiátor és/vagy szelep cserére) a telepítéséhez.

Nézzük, milyen részekből épül mindez fel

Szükségünk lesz egy Evohome központra (ATC928), ami maga a termosztát, érintőképernyős, színes LCD-vel. Ehhez vásárolnunk kell egy fali vagy asztali töltő/dokkoló egységet attól függően, hogy fix vagy hordozható kivitelt szeretnénk. Maga az egység egyébként akkumulátoros működésű, 2 db AA méretű cellával, körülbelül 2 órát működik áramszünet esetén, ami a betanításkor is jól jön, mert minden kényelmesen beállítható a kanapéról, beállítás után az egységet csak vissza kell helyezni a dokkolóra és kész.

Nem központi fűtés esetén szükség van még egy kazánvezérlő egységre (BDR91) is, ami a központtal létesít vezetéknélküli kapcsolatot, és elvégzi a kazán indítását/leállítását. Központi fűtés esetén ez az egység elhagyható.

Szintén be kell szerezzünk annyi HR92EE radiátorvezérlőt, ahány radiátor található otthonunkban. A vezérlők szintén a központtal létesítenek vezetéknélküli kapcsolatot, 2db ceruzaelemmel működnek. Az elemeket elegendő 2 évente cserélni.

A központ 12 zónát tud egyidejűleg kezelni, egy zónában több radiátor is lehet, ebben az esetben az elsőnek betanított szelepvezérlő lesz a master, a többi pedig slave. A master van közvetlen kapcsolatban az Evohome központtal, a slave vezérlők pedig a masterrel. Elég csak az egyik radiátoron hőmérsékletet változtani zónán belül és a változás a többi radiátoron is megjelenik.

Beszerelés, eszközök összetanítása

A beszerelést a központtal célszerű kezdeni, majd a kazánvezérlő relével és végül a szelepek felszerelésével befejezni. A központnak fali dokkoló esetén 230V feszültség előkészítés szükséges egy süllyesztett, 65-ös szerelő dobozban, hogy a kis tápegység a fal síkja alá kerüljön, míg asztali dokkoló esetén elegendő egy konnektor, ahová a töltő villásdugója csatlakoztatható.

A kazánvezérlő működéséhez szintén 230V feszültség szükséges, illetve ide kell bekötni a kazántól érkező 2 eres vezetéket, ami nyitó vagy záró kontaktusú is lehet.

Ezután a szelepvezérlők felszerelése következik, a csomag tartalmaz minden szükséges adaptert, amivel csatlakoztathatóak az egységek a különféle, hazánkban elterjedt radiátorszelepekhez (Hertz, Danfoss, Comap, M28 x 1,5, illetve M30 x 1,5 lehetnek).

Ha mindennel kész vagyunk, akkor más teendőnk nincs, csak a WiFi hálózatra kell csatlakozni, be kell regisztrálni a központot, hogy használni tudjuk a mobil alkalmazást, illetve összetanítani a rendszerelemeket a központtal.

A Honeywell ügyelt arra, hogy egyszerű és könnyen kezelhető legyen a rendszer, amit az összetanításnál és időprogram elkészítésénél semmi sem bizonyít jobban.

Betanításhoz el kell nevezni a helyiségeket, majd a központon kiválasztani az adott helyiséget, hosszan nyomni az egyetlen nyomógombot a radiátorvezérlőn, majd ismét megnyomni ugyanezt a gombot egy pillanatra, megérinteni a kijelzőn a betanítás gombot és kész.

Sikeres betanítás után a vezérlőn megjelenik a helyiség neve, így ha a betanítást még azelőtt végeznénk, hogy azok a helyükön lennének, utólag nagyon egyszerűen be tudjuk őket azonosítani, hogy a megfelelő helyre kerüljenek.

Fentebb már említettem, hogy az eszközök vezeték nélkül kapcsolódnak a központhoz, melynek hatótávolsága beltérben 30 méter. A legtávolabbi eszközöm 10 méterre van a központtól de az eszköz és a központ között 5 fal található, ha valaki azon aggódna, hogy elvesztik az eszközök ilyen esetekben a kapcsolatot a központtal, akkor ne tegye, a kommunikáció zavartalan.

Ha mindennel kész vagyunk használatba is vehetjük az új rendszert.

A központ a következőképp néz ki

Főképernyő: itt található az első hat helyiség aktuális és kívánt hőmérséklete, a további heyiségek lapozva érhetőek el, a sorrend a menüben módosítható. A kijelző energiahatékonysági üzeneteket jelenít meg, az egyes zónák hőmérséklete pedig színkódolva jelzi az esetlegesen túl magasra vagy túl alacsonyra beállított hőmérsékleteket.

A bal alsó sarokban lehetőség van a használati melegvíz előállításának ki/be kapcsolására, illetve hőfokának kijelzésére, ehhez azonban egy külön egység megvásárlása szükséges.

A bal felső sarokban a gyorsgombok találhatók, mint például a szabadnap, gazdaságos, távollét és a fűtés kikapcsolása.

  • Távollét: minden helyiségben 15 fokra állítja be a hőmérsékletet.
  • Gazdaságos: mindenhol 3°C-kal csökkenti a hőmérsékletet.
  • Fűtés kikapcsolása: kikapcsolja a fűtést.
  • Szabadnap: hétközben, otthontartózkodás esetén szombati nap szerinti időprogramot állít be.

Mindezeken kívül személyre szabott gyorsgomb létrehozására is van természetesen lehetőség.

Még két további gomb található a főképernyőn: a beállítások, illetve az időprogram.

Most értünk el az egyik legfontosabb funkcióhoz, amitől igazán beavatkozás mentessé tehetjük rendszerünket, és az az időprogram.

A programot kétféle módon hozhatjuk létre, varázslóval vagy kézi szerkesztéssel.

Varázsló használata esetén elegendő megadni az időpontokat és az ahhoz tartozó hőmérsékleteket, a központ ezután beállítja az időprogramot ami tetszőlegesen másolható bármelyik más napra illetve helyiségre, és azután a kézi szerkesztés menüpontban finomhangolható.

Nálunk ez a következőképp működik

A feleségem otthon van jelenleg a gyerekekkel, ezért gyakorlatilag minden napi program ugyanaz. Azok a helyiségek, ahol napközben tartózkodnak, állandó 23 fok hőmérsékletűek (nappali, konyha, étkező), a többi szoba illetve fürdőszobák hőmérséklete 19-20 fok. Mivel a babák miatt a fürdetés ugyanarra az időpontra esik, ezért a fürdőszobákat a központ 19:30-tól 20:10-ig 25 fokra fűti. Ugyanez igaz a kicsik hálószobájára is, ami éjszakára 23 fokra van beállítva, míg az összes többi helyiség 19 fokra. Ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, akkor a gazdaságos gyorsgombbal 3 fokkal csökkentjük a benti hőmérsékletet – ezt a funkciót a telefonos alkalmazásból szoktuk kikapcsolni hazaérkezés előtt fél órával. Természetesen az app összekapcsolható IFTTT alkalmazással és akár geolokáció alapján is megtehetjük a fentieket.

További funkciók

Ablaknyitás érzékelés

A szelepvezérlőkben beépített ablaknyitás érzékelés található, automatikusan figyeli a hőmérséklet csökkenését, ha az nagyobb, mint a beállított érték, akkor kikapcsolja a vezérlőt és automatikusan temperáló fűtésre áll át (5°C), nem fűti a helyiséget addig, míg nem érzékeli az ablak bezárását, ami hőmérséklet emelkedést eredményez. Ezután visszaáll az időprogramra és aszerint szabályozza a fűtést a továbbiakban. Ha a funkció aktív, az mind a központon, mind pedig a szelepvezérlőn kijelzésre kerül.

Háttérvilágítás

Minden szelepvezérlőnek fehér fénnyel világító LCD kijelzője van, hogy sötétben is olvasható legyen, a központ pedig éjszakai móddal rendelkezik, ami automatikus.

Automatikus szelepleragadás megelőzés

Nem fűtési szezonban 2 hetente küld a központ egy nyitás/zárás jelet az összes szelepvezérlőre.

iOS App

A központ beregisztrálása és az app letöltése után lehetőségünk van telefonunkról bárhonnan irányítani a rendszert. Aktiválható a már fent leírt összes gyorsgomb, módosítható az éppen futó időprogram, átnevezhetőek a helyiségek, megnézhetjük a térség aktuális időjárás előrejelzését. A felület letisztult, könnyen átlátható, iPad készüléken különösen, mert minden kifér egyetlen képernyőre, kétszintes családi ház esetén megtehetjük például azt, hogy egy állványra állított iPad minivel (egy első generációs ma már nem egy nagy összeg) úgymond tükrözzük a lent elhelyezett központot, amivel két helyről válik elérhető a rendszer.

 

További lehetőségek

Az Evohome központhoz akár elektromos fűtés is csatlakoztatható egy további BDR91 kazánvezérlővel illetve egy DTS fali szobai egységgel. Ebben az esetben a DTS szobai egység létesít kapcsolatot a központtal, fűtés igény esetén a központ a DTS egységen keresztül kapcsolja a BDR modult, aminek záró kontaktusával akár egy mágneskapcsolót is működtethetünk, ami az elektromos radiátorok ki/be kapcsolását végzi.

Az Evohome rendszerrel éves szinten 30% megtakarítást érhetünk el, amely a következőkből tevődik össze.

A központ öntanuló, figyelembe veszi a következőket:

  • mennyi idő kell adott hőmérsékletre, felfűtéshez illetve mennyi a ház hővesztesége – akkor kapcsolja be a fűtést, amikor a legkevesebb energia kell ahhoz, hogy szinten tartsa a beállított hőmérsékletet.
  • interneten hozzáfér lakhelyünk aktuális hőmérsékletéhez, amit felhasznál a fenti számításhoz.

Azokban a helyiségekben, amiket nem használunk, lehetőségünk van alacsonyabb hőmérsékletet beállítani.

A hagyományos időprogrammal működő rendszerekhez képest lehetőségünk van online módosítani az időprogramot, ha esetleg a tervezettnél később érnénk haza, ami IFTT alkalmazással összekapcsolva geolokációk megadásával teljesen automatikus is lehet.

A rendszer telepítése augusztus végén történt, és a kezdeti finomhangolások kivételével nem kellett a rendszer működésébe beavatkozni, észrevétlenül, teljesen automatikusan teszi a dolgát. A tényleges megtakarításról később, a szezon végén tudok majd beszámolni. 

Olvasd el a hozzászólásokat is

37 Comments

  1. Nekunk is ez a rendszer van oktober ota.nekem csak a kulon wifi vel van a bajom mert 1 el tobb eszkoz amit el kell tuntetni.amugy mostmar hibatlanul mukodik.bar az elmult 1 honapban folyamatos wifi jel megszakadasara adott hibajelzest.par napja ujra telepitettem sajnos torolte a programokat is.de azota jincs hibauzenet.csak ajanlani tudom.

  2. Nagyon erdekes cikk koszonjuk. Mivel en is okos rendszer kiepitesen gondolkozom igy erdeklodnek hogy a cikkben bemutatott megoldas homekit kompatibilis? Illetve ha nem akkor az jar barmilyen hatrannyal a hey siris beallitas modon kivul?

  3. Szia. Nem homekit kompatibilis a központ de eddig nem vettem észre a hátrányát. A hőmérséklet lekérdezés illetve beállítás nem megy siri-vel, viszont gyors az app és pillanatok alatt meg lehet a fentieket oldani.

  4. Jó cikk!

  5. Jó kis leírás! Kérdés, hogy mennyibe kerül a rendszer, és akkor így vajon megtérül-e valamikor?

  6. Nagyon szuper!

  7. Nagyon jo kis cikk ! Es igen , en is nagyon hianyolom a rendszer kiepitesere vonatkozo koltsegeket !

  8. Ahogy nézegetem az árakat durván 160.000 Ft 1 radiátor esetén. Plusz radiátor pluszban 19.000 Ft/db

    HONEYWELL ATC928 WIFI EVOHOME ZÓNAMENEDZSER – 70.000 Ft
    HONEYWELL ATF600 FALI SZERELŐKÉSZLET – 14.000 Ft
    HONEYWELL HR92 RADIÁTORSZELEP VEZÉRLŐ – 19.000 Ft
    HONEYWELL BDR RELÉMODUL KAZÁN, MOTOROS SZELEP VAGY SZIVATTYÚ VEZÉRLÉSÉHEZ – 15.000 Ft / radiátor
    iPad első gen – 40.000 Ft

  9. Bocs, csak most tudok reagálni, de hepike beelőzött.
    Az alapkiépítés 112 ezer forint körül van (központ, tápegység, kazánvezérlő, 1db szelep), minden további radiátor 19ezer HUF.
    iPad nem szükséges csak egy opció lehet két szites ház esetén.

  10. Jó cikk 😉

  11. Tiszteletem!

    A cikkben megemlíti a Netatmo rendszert (ami Homekit kompatibilis). Miért lett inkább ez a megoldás?
    Ahhoz is vannak már szelepek úgy tudom. Első olvasatra kb. ugyanazt tudja a két rendszer. Mik a különbségek?

    Köszönöm előre is a választ!

  12. Kedves Tamás,
    Jelenleg Netatmohoz nem elérhetők a zónaszelepek.
    A termosztát is kérdéses számomra mert csak egy zónát jelez ki (hacsak nincs másik termosztátjuk) nem opció számomra, hogy szükség esetén app-ból kelljen megoldani egy-egy esetleges hőmérséklet állítást. Harmadrészt pedig mint fentebb említettem összefutottam egy Netatmo termosztáttal ami 2 hét alatt meghibásodott… Úgy gondolom, hogy a Honeywell elég régi motoros már a fűtéstechnikában, hogy megbízható(bb) rendszert gyártson.
    Netatmo mellett egyedül a Homekit szólna, annak hiányát viszont nem érzem.

  13. @Agent_H: nálunk épp most épül egy új családi ház. Levegős hőszivattyús kazán a lelke, mindenhol padlófűtés van, szükség szerint szobánként szabályozható (egyelőre csak földszint és emelet, később majd lesz minden helyiségre). Azaz nincsenek radiátorok. Ilyen esetben a Zónamenedzser, mint központi termosztát működik, viszont kérdés, hogy a többi helyiséget hogyan kötöm be a rendszerbe? Van egyéb, kvázi al-termosztátként működő egysége ennek a Honeywell rendszernek?

  14. Az lenne a kérdésem, hogy ezeknél a rendszereknél a szoba hőmérsékletét maga a termofej méri (gondolok itt a lekapcsolásra)? Azért kérdezem, mert egy 18-20 m2-es szoba esetében nem mindegy, hogy a szobának a radiátorral szemközti felében milyen hőmérséklet van, főleg ha adott esetben egy hidegebb főfalról van szó. Köszi a választ!

  15. @murdock25:
    Szia
    Van rá megoldás, ebben az esetben minden szobában el kell helyezni egy DTS fali érzékelőt ami fűtési igényt jelez a központnak, ami pedig padlófűtés esetén a HCE zónaszabályzón keresztül vezérli a padlófűtés körökbe épített thermoelektromos meghajtókat. Ez kvázi ugyanaz a setup mint a radiátoros.
    Viszont a HCE egység kibővítve is csak 8 zónát kezel. Ezt meg kellene érdeklődnöd az evohomeshop.hu oldalon.

  16. @pAnk:
    Szia
    Igen a termofej méri, de esetedben van arra lehetőség, hogy egy DTS szobai érzékelőt helyezz el a hidehebb falra, akkor annak az érzékelőnek a jelét veszi alapul a központ és aszerint szabályozza a radiátor szelepet. Ezt amúgy a Honeywell ajánlja is olyan esetekben pl, ha a radiátor valami burkolat mögött van.

  17. Sziasztok. Ha netán vakakit érdekel akkor van 2db HR92 radiátor szelepem eladó. Én nem tudom használni öket de hátha valaki hasznukat veszi. A kettő együtt 30.000 forint. Köszönöm

  18. Kedves Henrik!

    Nagyon jól cikket írtál.
    Én egy FS-20-as dinoszaurusz korabeli rendszert használok, és nagyon sok bajom van vele. Saját programmal vezérlem. Ha jól megy, nagyon szeretem, de a programom 90%-a a hibakezelésről szól.
    Jól jellemzi a rendszert, hogy eddig mindíg akkor esett ki valami, amikor éppen napokig nem voltam otthon :-/ Szívesen lecserélném valami megbízhatóbbra.

    Pár kérdésem lenne erről a rendszerről:
    – Ha bekapcsolod a fűtést egyik helyiségben (pl felkapcsolod +30 fokra), akkor a szelep szervó mennyi idő múlva kezd el kinyitni? (nálam ez 0-2 perc között van)
    – Mennyire hangos a szelepszervó? (pl éjszaka, mennyire zavaró, ha a szervótól 1 méterre alszik valaki)
    – vagy mondjuk percenként csak 1-2 mp-et zúg, amíg kicsit arréb teker a motor?
    – A háttérvilágítás nem zavaró éjszaka? Vagy csak addig megy, amíg hozzáérsz a szelep gombjához?
    – Az elemek állapotáról ugye kapsz a központban visszajelzést?
    – Ha elromlana a központ, vagy a házi wifi routerem, akkor kézi üzemmódban továbbra is szabályoznak a szelepszervók?
    – vagy ha esetleg szobahőmérőt használok, vagyis nem a termosztátfej hőmérőjét használom, és kiesik a szobahőmérő vagy a wifi vagy a központ, akkor átvált a saját hőmérőjére?
    – A központi zónamanagert ki lehet hagyni, és valami linuxos kütyüvel (vagyis esetemben saJát programmal) helyettesíteni?

    Válaszodat előre is Köszönöm!
    Gábor

  19. Szia Gábor,
    Köszi a visszajelzést, örülök, hogy hasznos lett a cikk.

    Ha feltekerem valamelyik szobában a fűtést akkor a szervo pár másodpercen belül állítja a szelepet, viszont a relémodul a szivattyú védelme miatt a kazánt csak kb 1 perc múlva indítja.

    A szelepszervó hangját lehet hallani de nem zavaró, elég éberen alszok éjjel de még nem ébredtem fel rá.

    A motor nem csak nyit/zár közbenső pozíciókat is felvesz. A hang hossza ettől is függ. Teljes nyitás zárás folyamata kb 8 másodperc.

    A háttérvilágítás a szelepeken csak akkor van bekapcsolva ha épp állítom, a háttérvilágitás ezután kb 2 másodperc múlva kikapcsol.

    Elemek állapotát a szelepvezérlő mutatja, teljes lemerülés elött a központ is megjeleníti, hogy cserélni kell őket.

    Router meghibásodás esetén minden megy tovább csak app-on keresztül nem lesz elérhető a központ. Ha nem tud a szerverre csatlakozni a központ arról egyébként a szerver emailt küld.
    Ha a központ tönkremegy akkor nem lesz fűtés, mert fűtés igény esetén nem lesz mi kapcsolja a kazánt.

    Az utolsó két pont passz, de mivel saját 868-870MHz-es frekvencián beszélgetnek nem gondolom, hogy ki lehet bármivel váltani a központot.

  20. Szia,
    Hasznos és elég alapos cikk. Hiánypótló a nagy web tengerében…
    Én is kb. egy hónapja telepítettem itthon egy 8 zónás rendszert HMV kiegészítéssel.
    Sajnos a hozzám hasonló amatőr érdeklődők elég gyér szakmai anyagot és részletes leírást találnak az interneten. Mintha a gyártó a profi telepítőket célozná csak meg.

    Az egy hónapos próbaüzem tapasztalatai eddig kedvezőek. A fűtési energia megtakarításról én is csak később nyilatkoznék.

    A használati melegvíz tározó érzékelője eddig kétszer veszítette el a kapcsolatot a központtal, melyet minden esetben naplózott is.
    A központi vezérlő és mobil alkalmazás szoftverét lehetne még csiszolni. Nem világos, hogy a központi egység esetleges fw frissítése hogyan oldható meg.
    Átgondolt, ígéretes terméknek tűnik, de a support még nem elég jó. A marketing már igen. 🙂

  21. Üdv!

    Nagyon szuper cikk, a napokban tervezek egy ilyen rendszert telepíteni.
    Egy kérdés merült fel bennem: nem szükséges Gateway készüléket csatlakoztatni az okostelefonos/iPad-es eléréshez?

  22. @somatyi:
    Szia
    CSak ha a régebbi Evohome központot veszed meg akkor kell a gateway. Az újnál (típust fent leírtam) nem kell gateway mert a központ tartalmazza a wifi modult.

  23. Sziasztok!
    Mi is most ruháztunk be egy ilyen rendszerbe, viszont a Bdr 91-es modul bekötésénél nem tudom, hogy melyik verziót használjam (a kazán egy viessmann vitodens 100 touch)!
    Akik már használják azok, hogyan kötötötték be ezt a modult.
    Köszönöm előre is!

  24. Sziasztok!

    Nagyon örülök ennek a cikknek, köszönöm a részletes leírást. Egy dologról viszont sehol sem kapok információt. Egy 24kw-os gázkazán lesz felrakva. A szerelő azt mondta, hogy ezeknek minimálisan szükségük van 3-4 kw-nyi radiátorra a működéshez, mert különben letilt. Itt merül fel a kérdésem. Mi a helyzet akkor, ha csak mondjuk a fürdőszoba fogja kérni a meleget, ami nyílván egy kis méretű radiátor csak. Okoz/okozhat ténylegesen letiltást? (Kazán Immergas Terra 24)

    Válaszotok köszönöm !

  25. Szia.
    Azt gondolom, hogy a zárókontaktust kellene használnod.

  26. Szia,
    Lehet ilyen igen, erre az esetre nalam is ugy van megoldva, hogy 3 helyisegben (garazs, mosokonyha, eloszoba) nincs elektronikus szelep felszerelve, csak egy egyszeru thermofej ami 3-as allasba van allitva. Ilyenkor, ha barhol futes van ezek a radiatorok mindig mennek.

  27. Sziasztok!

    A jelenlegi fűtési rendszert tervezem Evohome-mal vezérelni. Két termosztátot váltanék ki. Jelenleg az egyik termosztát kapcsolja a padlófűtéshez tartozó keringető szivattyút, a másik termosztát pedig a radiátoros körhöz tartozó szivattyút. Pontosabban egy-egy relé segítéségvel indulnak a szivattyúk és a kazán.
    Hogyan tudom megoldani, hogy az evohome is két fűtési kört kapcsoljon?

  28. Szia!
    A cikk és bemutatás egész jóra sikerült.
    A termékek és maga a komplett rendszer szintén jó.
    Viszont úgy gondolom, hogy 125 nm-re felszerelni (de főleg belerakni ennyi pénzt) egy ilyen rendszert teljesen felesleges. Főleg úgy, hogy otthon vagytok a babák miatt. Ha a későbbiekre gondolsz, hogy majd akkor visszatermeli az árát, hát nekem az is nagyon gyanús, hogy mikorra!? Ha már nagyobbak lesznek a gyerekek, olyan mértékben lesz “káosz” az életetek, hogy nem tudsz olyan előre átgondolt programozást belevinni, ami majd meg is állja a helyét.
    Csak egy egyszerű példa: kisfiam, most nem menj fel az emeletre a szobádba Legozni, mert most a nappaliban van meleg, mindenki itt van. Erre csak felmegy, hisz gyerek. Felveszed a fűtést az ő szobájában, de 6 és fél perc múlva már újra az öledben ül a kanapén! ????
    Én is eljátszottam a gondolattal, de egy egyszerű matek után letettem róla:
    200 nm-en 19 radiátorom van plusz padlófűtés! Csak a radiátorszelepek 361 e Ft-ba kerülnek! ????????????
    Az egész rendszer pedig kapaszkodjunk meg kérem: 513 e Ft lenne nekem!
    Picit drága lesz ez játéknak, na… ????
    Egyedüli okosság, amit irígylek belőle, a távoli elérés lehetősége. De arra meg ott a többi termosztát, pont egy nagyságrenddel kisebb áron, kb. 40-60 e Ft között.

  29. @Puhi:
    Örülök, hogy így elszórakozol csakhogy épp a rendszer lényegét nem sikerült megértened, sebaj.
    A távoli elérés épp az egyik legfeleslegesebb dolog a rendszerben, amit kb havonta egyszer haszálok 🙂

  30. Nekem tegnap 2018.03.01-én telepítették ezt a rendszert. Nagyon Baba! Annyi gondom van vele csak, hogy az összes radiátorom úgy berreg, hogy nem tudok meglenni mellettük, tehát le is vettem az egészet, mert este nem tudtam volna tőle aludni. Természetesen légtelenítettem minden radiátoromat, de a berregés továbbra is fennáll… Mi lehet a gond? Nem gondolom, hogy az eddigi halk radiátoraimnak berregniük kellene… Amúgy meg, ahogy leveszem a fejegységeket a radiátorról úgy megszűnik a berregés… Nem értem esküszöm!

  31. @koga54:
    Szia koga54!
    Nekem is ilyen rendszerem van. Berregés alatt mit értesz? Maga a Honeywell szelep mozgatásának a hangjára gondolsz? Vagy a radiátorba csorgő vízre? A szelep mozgatása normális, eleinte sokat teker… megkeresi a végállásokat, bekalibrálja magát, aztán azután követi az általad megadott menetrendet, tehát kb óránként teker egyet, ha kell… szóval ez annyira nem lehet zavaró, hogy ne tudjál tőle aludni. Én pl fél méterre alszom tőle, de még sose ébredtem fel rá. Ha a víz robaját hallod, akkor a légtelenítés használhat, ha pedig az sem, akkor több infó kéne, hogy milyen relét használsz, milyen kazánod van, hogy épül fel a rendszer, …
    Ha tobábbra is abnormálisnak gondolod, akkor van magyar support, írj nekik.
    Üdv. G.

  32. Bár szerintem a rendszer lényege a hőkomfort, mégis érdekelnének a tapasztalatok, hogyan változott a fogyasztás ott, ahol nem volt más változás csak az új rendszer, nem repült ki/be új gyerek, eleve volt egy szabályozható termosztát stb. El tudom képzelni hogy ahol korábban hideg szobák voltak, és most már melegek, pl. emeleti gyerekszobák családi házban, ott nőtt a fogyasztás, cserébe jó lett a hőmérséklet. Annyira nem vágom a kazán témát, de kevesebb radiátort fűtő víz magasabb hőfokkal tér vissza, kondenzációs kazánnál csökken a kondenzáció, több energia vész el a füstgázzal stb., ez is ronthat némileg a hatásfokon. Az meg világos hogy hogyan csökkenhet a fogyasztás.

    Hogy lehet összehasonlítani adatokat? Elvileg lineáris összefüggés van a fűtendő hőmérsékletkülönbség és a szükséges energia között, pl. havi bontásban meg lehet nézni mekkora volt az átlaghőmérséklet és mekkora volt hozzá a gázfogyasztás, aztán összehasonlítani a régi és új adatokat. Elhanyagoljuk a szelet, a napsütést, a gáz fűtőértékét, stb., Ha valaki jobb módszert tud, nyugodtan írja le. 🙂 Ezzel csak szignifikáns különbséget lehet kimutatni, pár százalékos változás a hibahatáron belül lesz (miközben hosszú távon az is eredményezhet megtakarítást), főleg ha nem hó vége környékén olvasod le a gázórát és újabb becslés jön be a képbe azzal hogy akkor mennyi is volt a külső átlaghőmérséklet. Esetleg két ugyanolyan hosszú periódust (előtte/utána időszakból) is össze lehet hasonlítani, ahol az össz átlaghőmérséklet nagyjából megegyezik, és megnézni mennyi gáz fogyott, de gyanítom, hogy csak elvileg.

    http://www.amsz.hu/eszleles/static_charts/ – országos átlagok (Bp-re jól használható télen)
    https://www.metnet.hu/napi-adatok?sub=2&order=1 – regionális adatok
    http://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/homerseklet/ – itt 30 napra visszamenőleges átlagot is lehet nézni (diktlálási napon mindig leolvasom) de nem működik korábbi évekre, illetve nincs tizedes pontosság. Annak ajánlom akinek kedve lenne adatelemzésbe kezdeni. Én ezt az adatot összehasonlítom a becsült számlahavi átlaghőmérséklettel – nem hó végén kell diktálnom, az országos átlagból becsülöm a két érintett hónap adatait használva, és azt látom hogy nincs fél foknál nagyobb eltérés, szóval jó a becslés.

  33. @eadam: Nálam is hasonló a helyzet, két szint, két külön keringető szivattyúval (padlófűtés). Nem tervezek körönkénti vezérlést, horror ára miatt (két osztókör, két HCE zónaszabályzó). Szóval a két szivattyút kellene vezérelni +1 relé, ami a kazánt kapcsolja. Alapból szerintem az Evohome ezt nem képes kezelni. Találtam egy két körös konfigot, ami részben lefedi ezt, két honeywell okos termosztáttal:
    https://www.honeywelluk.com/Documents/All/pdf/Single_Zone_Thermostat_2-Zones_EN.pdf
    Viszont ezek a szivattyúkat vezérlik. Valamilyen +vezérléssel el kellene érni, hogy a kazán bármelyik szivattyú bekapcsolására, induljon, leállás esetén leálljon. Találtam olyan cikket is (ez most nincs meg) ahol azt írják az Evohome párosítható ezekkel a honeywell okos termosztátokkal. Nem értek hozzá, de valamilyen IFTTT illesztéssel talán megoldható a feladat. Ha más is gondolkozik hasonlón, megoszthatná mire jutott. Köszi!

  34. @koga54: én most terveznek telepíteni egy ilyen rendszert. Mik a tapasztalatok az elért megtakarítás terén? köszi


Add a Comment